Prin hățișul de aplicații smart cu care suntem bombardați zilnic, Waze este una dintre puținele care face, realmente, ceea ce promite. Așa se explică și creșterea exponențială a numarului de utilizatori. Cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine pentru fiecare, pentru că acuratețea informațiilor furnizate de aplicație se bazează pe interacțiunea utilizator-utilizator, pentru un bine comun.
Cu o interfață haioasă și intuitivă, Waze conectează șoferii între ei, ajută oamenii să creeze comunități locale, care se informează reciproc, pentru a îmbunătăți calitatea șofatului de zi cu zi, pentru toată lumea. Asta înseamnă evitarea frustrării de a sta în trafic, atenționarea despre prezența echipajelor de poliție rutieră, mai ales a celor care, în tradiția deja consacrată la noi, stau la pândă pentru a vâna greșeli, cu scopul, nedeclarat, de a-și atinge targetul de amenzi.
Utilizatorii au constatat rapid că rutele sugerate de această aplicație sunt mult mai bune comparativ cu alte aplicații renumite, pentru că evită aglomerația, blocajele din trafic și oferă și alte informații legate de traseu, în timp real. De aceea, odată deschisă aplicația, useri vor fi peste tot în jurul locației.
Cum funcționează Waze
Waze este un GPS social. După tastarea adresei de destinație, utilizatorii conduc cu aplicația deschisă pe smartphone și contribuie pasiv cu informații de trafic și alte date rutiere. Ei pot lua, de asemenea, un rol mai activ prin schimbul de rapoarte rutiere despre accidente și aglomerația din trafic, despre starea drumului, capcane de poliție sau orice alte pericole de-a lungul rutei, oferind altor utilizatori din zonă "atenționări" cu privire la ceea ce va urma pe traseul ales.
Când au loc dezastre neprevăzute, comunitatea Waze actualizează harta cu drumurile ce sunt închise sau blocate din alte impedimente, astfel încât ceilalți să poată alege trasee alternative. Deasemenea, userii pot raporta erorile hărților, fapt care i-a făcut pe cei de la Google Maps să intre în colaborare cu Waze încă din 2013.
În plus, pe lângă comunitățile locale de șoferi care utilizează aplicația, Waze este, deasemenea, casa unei comunități active de editori online, care se asigură că datele din zonele lor sunt cât mai actuale.
Waze reține destinațiile frecvente, orele de navetă și rutele preferate și poate găsi cele mai ieftine benzinării de-a lungul rutei. Creatorii aplicației au gândit un sistem prin care recompensează cu puncte userii, pentru fiecare raportare. Punctajul cumulat urcă utilizatorul în clasamentul comunității Waze.
Echipa Waze este condusă de Noam Bardin, prezentat ca unul dintre cele 100 de stele în Silicon Valley, conform Business Insider. Ceilalți membrii ai echipei sunt Ehud Shabtai, un entuziast al open-source-lui și cel care a venit cu ideea programului, pentru că nu se descurca prea bine cu GPS-ul personal, Amir Shinar, cu 15 ani experiență ca arhitect de sistem, Fej (Yuval) Shmuelevitz specialist în creare coduri-sursă, Yael Elish expert în domeniul afacerilor ce se adresează consumatorului de internet, Di-Ann Eisnor specialist cartografiere socială și pasionată de neogeografie și Samuel Keret specialist în comunicații mobile. Împreună au reușit să dezvolte această aplicație de succes mondial, de care ne putem bucura și în România.
Cu interfața în limba romană și pe măsură ce accesul la internet prin serviciul date mobile a devenit tot mai accesibil, Waze tinde să detroneze clasicul sistem „Colegul”, bazat pe comunicare zonală prin stații de emisie-recepție.