Week-end-ul acesta, la Muzeul Judetean Arges, a avut loc un concert de exceptie: Mike Godoroja & Blue Spirit. Concertul face parte din turneul de promovare a albumului ,,Balkanic Zeppelin” si este sustinut exclusiv in muzeele din tara.
Trebuie sa recunosc ca am venit cu o jumatate de ora mai devreme, crezand ca sala de 170 de locuri a Muzeului Judetean se va umple pana la refuz, dat fiind faptul ca Mike Godoroja este, fara doar si poate, unul dintre cei mai buni cantareti de blues din Romania, iar in Pitesti sustine concerte extrem de rar. Mare mi-a fost dezamagirea sa constat ca sala nu s-a umplut nici macar pe jumatate, fiind prezente in jur de 50 de persoane. Sa nu fie in Pitestiul asta nici macar 100 de iubitori de blues?…
Mai tare la Zeppelin?
Trecand peste acest aspect penibil chiar si pentru cei prezenti in sala, spectacolul sustinut de Godoroja si formatia sa (Marius Vintila – tobe si claviaturi; Ian Chepa – guitarra bas, percutie si muzicuta; Mac Marian Aciobanitei – mandolina, dulcimer, slide guittar, mandolina, lauta arhaica, chitara acustica) a fost unul neasteptat de… bun. Spun asta pentru ca, de obicei, reinterpretarile, readaptarile sau… cover-urile dupa melodii celebre de cele mai multe ori dezamagesc, pe principiul ca nimic nu poate fi mai bun ca originalul. Iar cand este vorba de Led Zeppelin, misiunea este cu atat mai dificila.
Indraznesc sa spun mai mult, iar aprecierea a fost facuta de mai multi dintre cei prezenti la concert: unele piese cantate de Godoroja si Blue Spirit au impresionat mai mult decât originalul, si ca interpretare, si din punct de vedere al compozitiei muzicale.
Angajatii din muzee, mai inimosi decat cei din teatre, ,,plictisiti si zaharisiti”
Inainte de concert, Mike Godoroja ne-a primit in culise, acolo unde am schimbat cateva vorbe inainte de spectacol. Cum se pregateste inainte sa intre pe scena?
,,In primul rand, concertul este o stare de concentrare. Am o tehnica inversa decat cea de opera, in care ai nevoie de o ora de incalzire vocala. Mai degraba eu fac o ora de concentrare psihica, in care te schimbi, te incarci cu un un anumit tip de energie buna pentru spectacol” aflam de la Gogoroja.
Acesta a explicat si de unde ideea unui astfel de maraton blues, prin muzee.
,,O seara la muzeu este o reactie a mea dupa ce am vazut un film cu baiatul meu – ,,O seara la muzeu”. Atat de mult mi-a placut incat, de cateva saptamani bune, mergem duminica la cate un muzeu. De acolo a pleca ideea de a tine concerte in spatii neconventionale, pentru ca muzeul reprezinta oglinda spirituala a unui oras. Atunci cand te duci in vizita intr-un oras, primul lucru de care intrebi este muzeul. Altfel, ideea consta intr-un cross cultural, o intrepatrudere intre doua servicii culturale: cele ale grupului meu, Blue spirit (in Romania, dar si pe plan extern, rare au fost initiativele de a canta elementele arhaice ale repertoriului zeppelinian, in varianta acustica), si, pe de alta parte, eforturile muzeale care, conjugandu-se cu cele ale spectacolului, incearca sa directioneze pasii publicului spre astfel de lucruri. Oamenii de la muzeu sunt mult mai motivati sa colaboreze la un eveniment artistic decat oamenii de la un teatru. Cei de la teatru sunt extrem de plictisiti, si zaharisiti, si neplatiti, pe cand cei de la muzee sunt inimosi, sunt dornici sa fie vizibili, chiar daca sunt la fel de neplatiti. Este o diferenta de atitudine, ceea ce reprezinta un bonus.”
Muzeul Judetean Arges se poate bate cu oricare muzeu din Capitala
Godoroja mai sustine ca Muzeul Judetean Arges se poate compara lejer cu oricare muzeu din capitala:
,,Muzeul de aici nu este doar un muzeu, este un complex. Este poate unul dintre cele mai mari din tara. E adevarat ca voi mai vizita inca vreo 18 muzee in turneul pe care il fac, insa, comparativ cu Targu Jiu si Ramnicu Valcea, muzeul Pitesti este unu la unu cu orice muzeu din Bucuresti. Este divers, destul de masiv in informatie si este, din punct de vedere tehnic, foarte la zi. Planetariul este fabulos. Ca sa nu mai spun de cladirea principala, ea insasi este un monument arhitectonic de o mare valoare.”
Din punct de vedere economic, ascultatorul de jazz si blues inca mai are un job
Intrebandu-l ce adresabilitate mai are blues-ul intr-o tara in care nu a avut niciodata un public numeros, Mike Godoroja ne-a oferit o perspectiva la care, recunoastem, nu ne-am gandit pana acum:
,,Ascultatorul de blues, in Romania, este ca si cititorul de carte buna, ca si publicul de jazz. Trebuie sa spun ca, din punct de vedere economic, afacerea cu jazz si cu blues merge mai bine decat cea cu pop-ul, pentru ca, in astfel de vremuri de criza, spectatorii de jazz si blues sunt spectatorii adulti, sunt cei care mai au inca salarii. Ca dovada, spectacolele functioneaza.”
Soacra lui Godoroja e din Pitesti
Ce-l leaga pe Godoroja de Pitesti?
,,In Pitesti sunt parintii sotiei mele. In Pitesti este nascut Cristi Minculescu, unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. In Pitesti este fotbalistul cel mai drag inimii mele, regretatul Nicolae Dobrin. Si pot spune ca Pitestiul are cel mai frumos centru din zona de sud, cu aceasta fantana muzicala. Este curat, iar oamenii sunt extrem de normali, nu au disperarea vitezei din Capitala, ceea ce este fantastic.”
De vina pentru aceasta criza sunt… cartile!
In timpul concertului, Mike Godoroja a presarat si cateva… pastile, povestiri, prilej cu care a demonstrat ca are si un remarcabil talent de orator. Intr-una dintre interventii a vorbit despre… solutia iesirii din criza si cine se face vinovat ca am ajuns in acest punct.
,,S-a descoperit medicamentul care va rezolva criza. S-a descoperit solutia prin care vom iesi din criza noi, romanii, nu si ceilalti. Noi vom fi primii care vom face pasul asta. S-a descoperit, defapt, de ce stam de atata vreme in criza. Nu e de vina nici Guvernul si nici Opozitia. De vina sunt cartile. Cartile nu mai sunt desfacute pentru a fi citite. Stau prea mult in biblioteca. Praful a inceput sa prinda un cheag atat de gros incat librarii, care au devenit niste mumii in magazinele lor, sunt confundati din cand in cand cu o fantoma minuscula, precum piticii din parcul de distractii. Aceste carti sunt de vina! Cartile si librarii sunt cauza crizei. Ei bine, ei trebuie sa o rezolve. Cartile, vinilurile cu Led Zeppelin, cu Deep Purple, cu Bach… Toate trebuie aduse in piata publica si veti vedea cum se rezolva problemele. Pentru ca oamenii, deschizand cartile, isi deschid mintile, nu-si pierd mintile. Si in felul acesta se naste prima idee democrata, cum ca e cazul sa se nasca un guvern independent al iubitorilor de carti si de discuri. Ei declara: 1. Nu mai platim taxe nimanui, niciun impozit! 2. Nu ne trebuie bani! Ai nevoie de ceva? Da-mi de la tine un pachet cu branza si-ti dau un vinil cu Led Zeppelin. Am nevoie de o camasa, ia o carte cu Dostoievski! Astfel, acest barter continuu, interuman, va inlocui cu siguranta problema crizei. Ea nu va mai exista, pentru ca nu mai avem nevoie, atentie, de banci! Luati-va inapoi banii! Ai nevoie de o masina? Ia cheile! Da-mi o carte cu Jean Piaget si adu-mi-o inapoi cand ti-ai terminat treaba cu ea! Si in felul acesta, noul Parlament este gata. Are nevoie decat de un sediu. Unde il facem? Evident, la Muzeul Judetean Arges. Aici se naste primul Parlament liber, paralel cu cel oficial. Opozitia si Guvernul stau intr-un mare semn de intrebare pentru ca vor deveni… inutili! Intr-un fel, pentru prima oara, inregistram o coalizare puternica intre Opozitie si Guvern. Oamenii isi dau mana in incercarea de a intelege ce se intampla cu noi si, pentru prima oara, niste personaje care pana acum isi jucau rolurile in fata televizorului, crezandu-ne niste spectatori inutil de descreierati, au inteles ca noi suntem cei care conducem defapt lumea, si nu ei.”
,,Maneaua nu avea nicio legatura cu cantaretii mezel, salam, carnati si vijelii”
Poate parea inedit pentru un concert de blues, dar Godoroja a vorbit inclusiv despre manele si a indemnat publicul sa sustina un astfel de ritm – ritmul Axac, specific balcanic -, prin batai din palme. Pentru ca maneaua, spune Godoroja, nu este nici pe departe ceea ce canta… ,,mezelurile” din Romania.
,,Cineva spunea ca manelele sunt o rusine. Cineva spunea ca-i este rusine cand aude manele. Nu noua trebuie sa ne fie rusine, ci acelora care apar si care-si spun manelisti, pentru ca maneaua este un cantecel inventat la finele secolului XVIII, pe vremea cand Anton Pann si Spitalul amorului veneau prin Craiova, Targu Jiu, Bucuresti, Pitesti si cantau in mahalale la moment de dimineaza, cand in pahar era un roze dulce. Maneaua era un cantecel frumos, in special de dragoste. Nu avea nicio legatura cu cantaretii mezel, salam, carnati si vijelii. Aia vin din Orient, din Fasia Gaza, au cu totul alta treaba!”