S-a intrat in linie dreapta si suntem indemnati sa mergem la vot pentru europarlamentare. Inclusiv Ema Nicholson ne incurajeaza sa votam. Pe cine, doamna baroana? intreb eu disperat. Da, sunt gata sa ies la vot, sa fiu cetatean model, sunt gata sa ma las chiar manipulat, spuneti-mi sincer cu cine sa votez si ca pe liste nu sunt doar prosti si hoti si voi tranti stampila cu sentimentul datoriei implinite. Pana atunci sa constatam in ce hora politica otravita jucam.
Cei care ma someaza aproape sa merg la urne, sa-mi dovedeasca public ca la Ministerul Transporturilor nu se toaca an de an miliarde de euro fara a vedea un kilometru de autostrada. Si ne vor vedea, pe mine si pe familia mea, la sectia de votare din Curtea deArges.
Presedintele tarii, pe numele sau Traian Basescu, spune – duminica, 31 mai 2009 – citez: „Nu se poate realiza o reforma reala a sistemului judiciar numai prin presiuni excercitate din exterior”. E un adevar, recunosc, la fel de valabil ca teorema lui Pitagora. Dar la ce-mi foloseste aceasta teorema pentru a ma duce la vot, peste exact o saptamana, daca nu reusesc cu votul meu sa repar ce-au stricat in douazeci de ani procurorii si judecatorii platiti regeste?
Mircea Geoana, al doilea om in stat, seful partidului aflat la putere, acuza faptul ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a fost „populata cu toate pipitele”. De ce nu l-am crede? Dar de ce i-as vota pe-ai lui?
Crin Antonescu declara tot duminica, 31 mai, ca „deja se vad semnele intentiilor de frauda electorala”. De ce nu l-am crede, dar de ce i-am vota pe-ai lui?
Roberta Anastase, fosta miss Romania, actuala presedinta a Camerei Deputatilor, oama numarul trei in stat, il acuza pe colegul sau (din dreapta sau din stanga, ca nici n-am observat), Adrian Nastase, vicepresedinte al aceleiasi Camere, ca incearca sa-si blocheze dosarele penale in Parlament. O cred, zau, mai ales ca e bine informata. Dar de ce-as vota candidatii partidului sau?
Eu, care am ideile unei doctrine ale unuia din partidele enumerate mai sus, prin reprezentantii lor de toata jena, le bag pe toate in aceeasi oala si marturisesc public ca nu voi merge la vot pentru ca n-am ce alege. Spuneti-mi ca sunt un cetatean las si de cacat, voi recunoaste, dar n-am pe cine alege. Dintre a alege pe-un tampit care ne va face de ras in Europa si a absenta de la urne optez pentru a doua varianta. Voi dormi mai linistit.
Ca o concluzie, visez la prezenta zero la alegerile pentru europarlamentare. E o utopie, desigur, e un subiect de proza pe care-l voi aborda. Sa incercam insa, eventual, sa-i lasam pe candidati sa se voteze singuri. Sau poate si cu cate inca un membru al familiei. Daca prezenta la urne va fi doar de doua ori mai mare decat numarul candidatilor poate ca jalnica noastra clasa politica va intelege ceva, adica va intelege in ce mare de rahat gros inoata.