Nicolae Oprea intra in scena aparitiilor editoriale solide si a lansarilor de carte de la Biblioteca Judeteana Arges cu „Sinteze critice” (Editura Paralela 45, 2009). Cartea cuprinde 43 de cronichete (cronici liliput), consacrate scriitorilor romani, in majoritatea lor contemporani, poeti, prozatori, critici, eseisti.
Modul in care sunt organizate – date biografice ale autorului tratat, opera, parte critica propriu-zisa, precizie si densitate a abordarii – ne arata ca portretele critice sunt de fapt articolele unui dictionar literar sau ale unei istorii in fasa a literaturii romane. Cartea insasi este sectiunea unei astfel de lucrari, ce pare sa recupereze scriitorii ignorati de odiseea manolesciana a ultimei (cronologic) istorii literare a natiei, cea a carei glorie este impartita intre cea mai proasta primire critica printre scriitori si succesul de casa.
De altfel, criticul Nicolae Oprea are de cativa ani in minte o „Istorie a literaturii postbelice”. Nu numai in minte, ci si intr-o buna parte din cartile publicate pana acum, care pot fi considerate lesne drept sectiuni ale istoriei visate. Proiectul cu pricina a fost anuntat chiar la lansarea cartii de criticul Al. Th. Ionescu (Dumnezeu sa-l odihneasca!) si incuviintat de autor. Ionescu a opinat ca „ar fi cazul ca Vlasie, care l-a platit in valuta, timp de cinci ani pe Nicolae Manolescu pentru a publica «Istoria critica…» la editura sa, sa-l plateasca si pe Nicolae Oprea in vederea tiparirii «Istoriei literaturii postbelice», pe care Oprea o are in plan”.
Aceasta afirmatie a nascut fel de fel de comentarii. Oricum, nu credem ca Vlasie l-a platit pe Manolescu pentru a-l prinde, nemeritat, inaintea multor altora, in Istoria sa, asa cum sustin unii. Cred ca l-a platit pentru ca pur si simplu a intuit ca Istoria… domnului Manolescu este o afacere buna!
I-am cautat in sumarul cartii criticului Oprea pe cativa dintre scriitorii din Arges – vai, ce reflex provincial din parte-mi! – Radu Aldulescu, Mircea Barsila, Al. Th. Ionescu, Aurel Sibiceanu, Augustin Doman, Miron Cordun. Nu i-am aflat. I-am descoperit insa pe Otilia Nicolescu (o poeta disparuta) si pe Calin Vlasie, editorul recentului volum al lui Oprea.
La lansarea cartii au vorbit, fie maiestru…, fie elegant, Mircea Barsila, Al. Th. Ionescu, D.A. Doman, Jean Dumitrascu, Sergiu Nicolaescu si printesa Denisa Popescu. Nu am avut placerea sa-l vad si ascult pe Calin Vlasie, editorul cartii. De fapt el a declarat acum ceva tmp in urma intr-un saptamanal din Pitesti ca a parasit Filiala Pitesti a U.S.R. din cauza faptului ca o parte dintre scriitorii de aici si-au permis sa-si exprime opiniile – negative – asupra Istoriei… lui Manolescu. Si cum Istoria… d-lui Manolescu si Calin Vlasie fac corp comun, Vlasie s-a retras din Filiala Pitesti a U.S.R….
Proiectul lui N. Oprea este unul asteptat. El are sanse sa reuseasca fie ca este, fie ca nu este platit, anticipat, de Vlasie. In pus, cunoscand foarte bine modul in care a fost primita Istoria lui Manolescu nu de altcineva, ci de catre scriitorii romani, care in mare parte stiu ce vorbesc, Oprea nu va repeta, credem, greselile profesorului. Asa sa-l ajute condeiul! Cat despre opiniile lui Vlasie vom vorbi cu alta ocazie.