Dupa aproape 20 de ani de capitalism, in loc sa vorbim despre progresul societatii, noi ne luptam cu ceea ce pare sa devina un cosmar pentru romani, coruptia. Care este cauza principala a Coruptiei? Probabil lipsa unui sistem de valori bine determinat, dar si faptul ca in momentul de fata oamenii aflati la Putere folosesc parghiile politice, economice, juridice si sociale in interesul personal sau al cercului de interese.
Buboiul din fotbalul romanesc s-a spart la Pitesti si o data cu el, mitul ca daca ai bani poti sa te numesti Dumnezeu. Nu-mi voi da cu parerea despre Penescu, Libertatu si toti ceilalti, pentru ca nu sunt genul de om care sa joace tontoroiul pe cei trintiti la pamant, fie ei acuzati si de coruptie, in schimb o sa-l citez pe profesorul Universitar Dimitrie Gusti, care in lucrarea sa "Idealul etic si personalitatea" da adevarata valoare a ceea ce suntem atunci cand banii ne i-au mintile.
,,Multi dintre noi, nu au virtutea necesara din punct de vedere moral, de-a astepta in mod onest si demn, ceea ce li se cuvine, potrivit pregatirii si muncii lor. Dispozitiile legale sau sociale, care de fapt au rolul sa dirijeze organic mersul lucrurilor, li se par piedici sau forme inutile. […] In viata profesionala, multi oameni se lasa amagiti de compromisuri usoare, pentru a-si cuceri, cu un ceas mai devreme, treptele ierarhice ce pot sa le satisfaca orgoliul. In negot, multi vor sa se imbogateasca in primul an, in loc de a se preocupa, mai intai, de perfectionarea intreprinderii si de aducerea ei in situatia de a implini cu cat mai mult folos un serviciu social. […] In exercitarea profesiunilor libere, multi abdica de la linia doctrinara a profesiei lor, pentru a nazui numai la posibilitatile ei lucrative; astfel, medicul isi sacrifica vocatia stiintifica (si deontologica profesionala) pentru a da toata ziua consultatii platite, avocatul se departeaza de sensurile etico-filosofice ale stiintei juridice, pentru a pleda, indiferent de convingerile lui, in procesele pentru care este platit mai mult. In toate aceste atitudini, se procedeaza printr-o deformare a simtului etic. Manifestarile de acest soi nu mai rasar dintr-o libertate interioara autonoma, ci sunt adevarate soiuri de sclavie: fata de orgoliul personal, fata de vanitatea lor sociala, fata de bani, fata de prejudecatile societatii, etc. "
E greu sa mai fac vreun comentariu dupa cele spuse de profesorul Gusti, dar o concluzie generala as putea sa trag, nimeni nu ar trebui sa faca un lucru de care sa se rusineze inaintea familiei sau sa se teama ca l-ar putea citi pe prima pagina a ziarului local. Dupa ce catusele au zornait in Pitesti, imaginea care mi-a ramas in minte a fost cea a fiului lui Cornel Penescu, care a iesit plangand de la Tribunal. Mi s-a frant inima pentru acest copil nevinovat, care daca se va adeveri ca tatal lui a gresit, va purta pe umeri stigmatul parintelui sau. Aceasta mi se pare adevarata drama a familiei. Penescu.