Monumentul naiv devenit simbol al comunei argeșene Țițești a intrat în patrimoniul mondial protejat de UNESCO.
Este vorba despre sculptura în lemn din centrul Țițeștiului, o subtilă reprezentare a uneia dintre popularele îndeletniciri locale ce vizează curățenia, dusă la dimensiuni cosmice prin îndreptarea măturoiului spre cer, în melanj cu simbolistica îndrăgitei serii cinematografice Harry Potter.
"Bătrâna cu Măturoiu" atrage turiști din țară și din străinătate, fapt ce contribuie la creșterea spectaculoasă a veniturilor țițeștenilor, la pachet cu bugetul local ce creste ca Făt Frumos din poveste.
Dincolo de valoarea artistică incontestabilă, pentru că unii turiști au atentat la integritatea lucrării, scrijelindu-și numele în corpul monumentului, specialiștii UNESCO au intervenit în mod firesc, acordându-i protecția monumentelor incluse în patrimoniul mondial.
Astfel, "Bătrâna cu Măturoiu" din Țițești se așează în galeria selectă a UNESCO, alături de celelalte opt obiective de patrimoniu cultural material şi natural din România înscrise până în prezent.
Expertul UNESCO, Wizard Failed, a declarat:
# Cunoaștem cu toții îngrijorările tot mai mari privind poluarea spațiului orbital al Pământului. Misiunile spațiale au abandonat obiecte și chiar navete întregi. Este și tema acestei lucrări, un manifest izvorât din nevoia de curățenie cosmică, un strigăt către Elon Musk (Elonie Muscă, după cum îi spun localnicii) NASA, SEDC, ETC.
Acest strigăt se traduce, plastic, așa: "Dar cu mătura, cu mătura, cine dă, fă, maică? Nu vă e oleacă de rușine?!" După cum vedeți, abordarea profetică a Bătrânei cu Măturoiu, a ajuns la oficiali. Astfel, țața Gica, despre ea e vorba, a fost deja înscrisă în călătoria spre Lună programată de Elonie. Țața Gica va coborî, însă, pe orbită, pentru a strânge mizeria ce gravitează haotic în jurul planetei mamă "Până se întoarce ăia cu racheta" să o ia acasă, la Țițești.
Acesta este motivul pentru care am adoptat monumentul pe lista patrimoniului UNESCO, cu titlul "Romanian ancestral space ecology"
PS: Localnicii ne-au mărturisit că baza lucrării devenea frecvent loc de popas pentru cetățenii turmentați, care se așezau să-și mai tragă sufletul în drum spre casă…