2022 a fost un an destul de zbuciumat. Am avut nu doar război la graniță, ci și războaie politice. PSD și PNL, împreună la guvernare, luptă îndârjit pentru a câștiga cât mai mult capital politic sau pentru a nu mai pierde capital politic, după caz. În teritoriu, cele două partide se au ca șoarecele cu pisica, alianța nefiind consfințită la Pitești, dar și în alte localități.
Au dispărut partide, au apărut altele, s-au schimbat garnituri politice, am avut și sex-gate-uri care au ținut breaking-news-urile naționale… Într-un cuvânt, nu ne-am plictisit deloc noi, cei din departamentul politic al redacției. Poate doar populația să-și fi pierdut răbdarea, căci, la ora actuală, politicienii au atins cote imense de hate public.
CUI I S-A RUPT (POLITIC), ÎN 2022
*A plecat… Forța din PNL
Obișnuit să tragă sforile și să împartă dregătoriile, Ludovic Orban nu a reușit să se obișnuiască prea mult cu statutul de simplu membru PNL, după ce președintele Klaus Iohannis a schimbat macazul în partidul liberalilor. Ca atare, și-a luat jucăriile și a plecat într-un alt partid, în care poate fi tot ,,domnul președinte”. Deocamdată nu are nimic de împărțit, dar speră ca Forța Dreptei să se întremeze în următorii doi ani și, alături de USR și PMP, să devină relevantă pe scena politică. Pe ce mizează? Pe faptul că liberalii vor pierde destul de mult de pe urma alianței cu PSD, drept pentru care Orban și-a și pus insigna de antipesedist în piept. Situația este cumva ridicolă dacă ținem cont că Ludovic și oamenii săi din teritoriu numai antipesediști nu au fost, dar românul uită repede, n-ar fi ăsta un impediment.
În Argeș, conștient că înlăturarea sa va fi doar o chestiune de timp, Adrian Miuțescu și-a retras și el ambasadele și a plecat după Orban. L-a urmat, la scurt timp, fostul prefect Emanuel Soare, rămas fără statutul de înalt funcționar public. De altfel, acesta a și fost numit președinte la Forța Dreptei Argeș, Miuțescu primind o funcție mai la centru, unde puterea iradiază mai tare.
La acest moment, Forța nu prea e vreo mare forță, căci proiectului nu i s-au alăturat membri cu notorietate. „Nu e nici pe departe implozie în PNL. Au plecat fiul, fiica și ginerele domnului Miuțescu!” – spunea prefectul Radu Perianu.
*USR a rămas fără REPERe
Și USR a trecut prin ceva zbateri politice anul acesta. Într-o dimineață, Dacian Cioloș s-a însculat cu un gând și a plecat din partid. A realizat că, deși ajunsese președinte, USR era controlat tot de Barna, Moșteanu & restul găștii lor, care aveau mereu majoritatea decizională în birou.
Între timp, Cioloș și-a făcut partid. REPER se numește și, până la ora aceasta, n-a reușit să fie un REPER în nimic, întrucât Cioloș nu prea este genul programului ,,organizator de partide”. O va arde, probabil, mai pe boemă politică, va mai scoate capul din când în când și cam atât până la viitoarele alegeri europarlamentare, când va executa un mic joc de glezne în speranța că va mai obține un mandat. Doar că speranța este infimă de data aceasta.
*S-a înmulțit PMP!
Nu mai avem un PMP, avem două! Unul este al pucistului Eugen Tomac, iar celălalt al diplomatului Cristian Diaconescu. Oficial, partidele interacționează cu PMP-ul Tomacului, semn că vicleșugurile sale au dat roade. La nivel de Argeș, Eduard Dima, fostul președinte al filialei și omul lui Diaconescu, și-a făcut bagajele și a plecat la PSD, fiind recompensat la scurt timp și cu o funcție de director adjunct la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) București. Aripa Tomacului a fost preluată în Argeș de către Cătălina Bozianu, președinte și la PMP Prahova și asta pentru că nici Virgil Baciu și nici Dănuț Dinu, foști pemepiști îndepărtați din partid, nu s-au decis dacă mai vor să continue această aventură politică.
*S-a rupt lanțul de iubire între Dragnea și Codrin!
Ceea ce părea să prindă rădăcini pe terenul fertil al suveranismului – Alianța Pentru Patrie (APP) – s-a destrămat spre final de an. Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu s-au certat precum Andreea Bălan și Andreea Antonescu și au decis să continue pe cont propriu. La partaj, Codrin a rămas cu APP, iar Dragnea, deocamdată, dă la pește. La anul se gândește să căpușeze un partid de-a gata înființat și să-l ducă spre zona naționalistă, aici unde are balta mult electorat de momit.
Cei mai supărați sunt suveraniștii argeșeni. Dorin Mărășoiu, fostul președinte al filialei, abia ce începuse să livreze rezultate, să închege o echipă destul de consistentă, dar s-a trezit cu toată filiala în aer. Din dorința de a-l urma pe Dragnea și nu pe Codrin, Mărășoiu stă și el acum cu bagajele făcute, până când Liviu va decide dacă mai are chef să se arunce în meandrele politicii și sub ce formă.
NICIUN AN FĂRĂ SEX-GATE POLITIC!
*Deputatul Aurel Bălășoiu și primarul Mihai Georgescu au ajuns play-boy la nivel național!
Fac ce fac politicienii argeșeni și mai sparg monotonia cu câte un sex-gate de rup audiența în două, inclusiv la centru. De departe cel mai notoriu scandal este cel al parlamentarului ex-PSD, Aurel Bălășoiu, care a apărut în fotografii în ipostaze intime, alături de băieței de vârsta fiului său sau chiar mai mici. S-au făcut inclusiv plângeri de sex cu minori și viol, dar toate acestea fac obiectul unor dosare care la acest moment sunt instrumentate de către Parchetul General. Ca atare, până la proba contrarie, se bucură de prezumția de nevinovăție, motiv pentru care nu vrea să renunțe nici în ruptul capului la statutul de parlamentar. Public, deputatul nu a recunoscut niciodată că ar avea și preferințe homosexuale, probabil și din pricina faptului că trăim încă într-o societate patriarhală, conservatoare, în care astfel de orientări sunt blamate. Problema este că, neasumându-și acest statut, este cât se poate de vulnerabil și sensibil la șantaje de tot felul, ceea ce dăunează demnității la care nu vrea să renunțe nici în ruptul capului.
Primarul din Călinești, Mihai Georgescu, a ajuns și el celebru după ce, în presă, au ajuns înregistrări din care rezultă că cerea favoruri sexuale unei tinere angajate (și nepoată, pe deasupra!), pe care și-ar fi dorit-o consilieră cât se poate de personală și la dispoziția sa. Din probele la dosar rezultă că primarul îi promitea nu doar program cât se poate de flexibil, ci și un salariu motivant din bani publici, plus accesul la o viață pe picior mare. Tânăra, însă, nu l-a vrut pe primar, așa că a făcut plângere la poliție și a făcut publice o serie de înregistrări destul de delicate pentru edil.
Dosarul își urmează cursul lui, dar primarul nostru tot aproape tânăr, dar neliniștit, a rămas. Recent, pe postul de consilier personal pe care-l propusese nepoatei după care i se aprinseseră călcâiele, a angajat tot o tinerică, vedetă pe Tik-Tok datorită dansurilor languroase în sutien.
La vremuri noi, lideri vechi și noi
2022 a adus o garnitură nouă la conducerea PNL. Filiala argeșeană a fost adjudecată de către senatorul Alina Gorghiu, după ce Adrian Miuțescu și-a dat demisia.
Au fost reorganizate alegeri și la PNL Pitești, cele anterioare fiind considerate viciate de către fostul pol de putere închegat în jurul Miuțescului. Astfel, a plecat Gelu Tofan, impus între timp viceprimar de către Ludovic Orban, și a venit omul de afaceri Mihai Coteț, consilier local liberal.
La PSD, toate rămân la fel. Au avut loc alegeri în toate filialele, cu modificări infime pe ici, pe colo, prin părțile neesențiale. Urmează ca Ion Mînzînă să fie reconfirmat în fruntea filialei. Probabil că de data aceasta nu va avea nici măcar un contracandidat de formă, în lipsa lui Cătălin Rădulescu, responsabilul tradițional cu play-back-urile.
LASCONIADA
Elena Lasconi a avut premoniții încă de la începutul anului. A simțit, cumva, că 2022 nu va fi foarte liniștit. ,,Eu nu-mi fac griji pentru bani, eu îmi fac griji pentru incompetență, pentru contestații, pentru termene lungite și prelungite.” – spunea la începutul anului. Pe la mijlocul său, s-a detonat scandalul cu oprirea lucrărilor pe Bulevardul Pardon și procesul intentat de către Prefectura Argeș. Procesul este unul pe motive de incompetență, doar că incompetența aparține doamnei primar, la fel și termenele prelungite în instanță.
De-a lungul lui 2022, Elena Lasconi a avut mai multe meciuri. Unul dintre ele a fost cu Adrian Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, dar s-a încheiat destul de rapid, căci misoginismul vicelui a determinat PSD să-l tragă pe acesta pe linie moartă, întrucât mai mult aducea deservicii partidului.
Apoi au fost lupte duse împotriva PSD Câmpulung, vizibil întremat după ce deputatul Simona Bucura Oprescu a preluat interimatul și a cooptat-o în echipă pe Corina Scarlat, una dintre adversarele tradiționale ale Elenei Lasconi.
Cel mai notoriu scandal a fost cel cu prefectul Radu Perianu și, mai apoi, cu organizația PNL Câmpulung, soldate cu demisia viceprimarului liberal.
Dar în politică prea puțin contează de partea cui este dreptatea. Contează cine punctează mai bine la impresia artistică, iar Elena Lasconi se pricepe, dovadă faptul că și în sondajele PNL, și în cele ale PSD, doamna primar îi bate și pe unii, și pe alții, la fundulețul gol. Mai adăugăm la toate acestea faptul că, dincolo de toată situația conflictuală, Lasconi luptă pentru fiecare ban pe care îl poate atrage pentru comunitate și că, cel puțin până la aceasta, Câmpulungul nu a avut un primar atât de determinat. Foarte conflictual, e drept, dar determinat și muncitor. La final, sperăm ca toate acestea să dea pe plus pentru câmpulungeni.
ALTE MOMENTE VESELE ȘI TRISTE
*Avem secretar de stat. Aproape în anonimat…
Ianuarie 2022 a debutat cu numirea unui nou secretar de stat made in Argeș. Îl cheamă Vlad-Ștefan Niculae și a fost susținut de PSD pentru un portofoliu bine plătit la Ministerul Dezvoltării. De atunci nu am mai auzit nimic despre el. Nici măcar partidul nu i-a făcut un text din acela pe care să-l atașeze în dreptul fotografiei sale, ca să pară că ar exista, ar mișca, ar fi viu. Am mai auzit de Niculae abia pe la finalul anului, când PSD l-a chemat să dea la număr pe la adunările de alegeri de la comune și orașe.
*Anticorupția s-a mutat în Biroul numărul 1 al Consiliului Județean Argeș
Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și-a mărit echipa de consilieri personali. Nu, nu și-a luat o dansatoare pe Tik-Tok, ci încă un membru specialist în anticorupție. Este vorba de Bogdan Ioniță, ofițer de poliție judiciară, cu o experiență de 11 ani în cadrul Serviciului Teritorial Pitești al Direcției Naționale Anticorupție. Ioniță face, astfel, echipă cu celălalt consilier, Dan Nicolae, fostul șef al IPJ Argeș și al Direcției Generale Anticorupție Argeș. S-a blindat președintele nostru cu atâta anticorupție în jurul său încât ai crede ori că este cel mai cinstit om din Univers, ori se pregătește de jaful public perfect.
*Zoană vs. PSD
Căzută în dizgrație în propriul partid – în sensul în care nimeni nu a mai poziționat-o pe nicio rampă de lansare, Gabriela Zoană a intrat în perioada de rebeliune. Și-a început anul fiind avocata primarului incendiator de la Beleți-Negrești și l-a încheiat prin a fi avocata deputatului Aurel Bălășoiu. E și acesta un mod de a-ți face imagine, dacă partidul nu mai are niciun plan cu tine.
*Transferuri politice
Izolat în AUR, care nu-l lăsa să spună nici măcar două vorbe în numele său, Cătălin Gherzan s-a învârtit de-o nouă aventură politică: a ajuns în PUSL-ul lui Dan Voiculescu, un fel de anticameră a PSD. De acolo combate zi-lumină și, cot la cot cu fostul primar Tudor Pendiuc, speră să devină relevant la alegerile din 2024.
*Majorități în mișcare, la Pitești
În doar un singur an, primarul Cristian Gentea a reușit să-și asigure majoritatea în Consiliul Local. Nu mereu, ci la nevoie. Deja îl avea alături pe viceprimarul PNL Cristian Tofan, căruia i s-a alăturat ,,revuluționara” Ana Stan și, când și când, omul de afaceri Tiberiu Irimia. De asemenea, Gentea are alături cei doi consilieri PMP și, la nevoie, mai are puțină marjă de mișcare chiar și printre useriști.