27 septembrie – aceasta este data la care vor fi organizate alegerile locale. Nu toți au fost încântați de această variantă, în contextul în care pandemia abia acum capătă amploare în România. În timp ce unii politicieni și-ar fi dorit organizarea alegerilor în două-trei zile, pentru desfășurarea în condiții de siguranță, alții spun că programarea lor la o altă dată s-ar fi impus, după ce curba de îmbolnăviri ar fi fost una descendentă.
Mircea Andrei: ,,Este mai importantă sănătatea populației decât alegerile"
Mircea Andrei, secretarul general al PER la nivel național, este de părere că o amânare a alegerilor s-ar fi impus:
,,Nu prea mai sunt oportune alegerile în acest context pandemic din ce în ce mai îngrijorător pentru România. Este mai importantă sănătatea populației decât alegerile, și spun asta în condițiile în care abia așteptăm să intrăm în alegeri. Suntem un partid nou care abia acum intră în administrația publică, dar preferam să așteptăm pentru că ar fi fost mai bine așa."
Bogdan Ivan: ,,Gândindu-se la propria putere, cei din PNL nu se mai gândesc la oameni"
Și Bogdan Ivan, președinte PRO România, este de aceeași părere. Mai mult, acesta crede că PNL va deconta dublul limbaj în sensul în care, pe de o parte susține că ne aflăm într-o situație mai mult decât îngrijorătoare, iar pe de altă parte este dispus să organizeze alegeri, ceea ce implică un număr foarte mare de cetățeni.
,,În septembrie avem alegeri locale și în decembrie alegeri parlamentare. Nu e suficient că atentăm la sănătatea oamenilor o dată, dar facem în pandemie alegeri de două ori! Vine Guvernul și ne spune… mențineți distanța fizică, purtați mască, dar ne pune în poziția de a lua acest virus foarte ușor, prin aceste campanii pe care le programează foarte aproape. E posibil ca starea de alertă să se prelungească până la finele anului, dacă nu cumva vom intra în stare de urgență din nou. Ba se mai propune și un Referendum în luna august! Cred că suntem ușor în afara intereselor oamenilor. Gândindu-se la propria putere, cei din PNL nu se mai gândesc la oameni. Am o familie acasă. Eu trebuie să mă întâlnescu cu sute, poate mii de oameni, pentru că e vorba de respect să vezi candidatul cu ochii tăi. Dar altfel, mă întâlnescu cu sute, mii de candidați, trebuie să mă văd cu ei, oamenii trebuie să adune semnături, că așa e legea. Apoi trebuie să mă duc la vot, nimeni nu-mi garantează că nu voi atinge aceleași obiecte pe care le-a atins și un purtător de Covid-19… Cred că acest limbaj dublu în care ne spun că e pandemie, dar când e vorba de interesul și petrecerile lor nimic nu mai contează, o să-i coste! Dar o să ne coste și pe noi, iar sănătatea este cea mai importantă!"
Ce spune Autoritatea Electorală Permanentă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, după adoptarea proiectului privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie, că în 2 august trebuie constituit Biroul Electoral Central. Candidaturile se depun până în 18 august, iar campania electorală începe în 28 august.
Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august a.c., dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.
Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară.
Materialele sanitare, precum şi igiena şi dezinfecţia localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija MAI şi a instituţiilor prefectului, cu sprjinul primarilor, prevede un alt amendament.