Consilier al celui mai temperamental președinte – Traian Băsescu, actualmente consultant politic, Adriana Săftoiu a fost prezentă la evenimentul care a avut loc, săptămâna aceasta, la Curtea de Argeș – ,,De ce avem nevoie de egalitate de gen în politica?” – organizat de Societatea Liberală.
După cum vă informam și în articolele anterioare, acest eveniment rerpezintă startul unei campanii care va milita pentru introducerea cotelor de gen în politică. Din punctul de vedere al Adrianei Săftoiu, nu sunt de ignorat pașii care s-au făcut până în prezent pentru reprezentativitatea femeii în poltică, mai ales că bărbații trebuie luați ușor, să nu amețească.
În primul rând, spune Adriana Săftoiu, femeile ar trebui să fie recunoscătoare că, din 2000, Ana nu mai culege mere, în timp ce privilegiatul Ion se joacă.
- ,,România a făcut un prim pas pentru egalitate când a dispărut din manualul de română –undeva în jurul lui 2000, propoziția <Ana culege mere, Ion se joacă în curte>. Eu și cei din generația mea, încă de la clasa I, copii fiind, știam foarte clar care e diferența dintre Ana și Ion și care e menirea fiecăruia. Bărbații politici încă mai cred că Ana culege mere și Ion se joacă în Parlament.” declară, cu umor, Adriana Săftoiu.
Chiar dacă, astăzi, mai sunt și Ane care au renunțat la cules sau Ioni care le ajută să culeagă mere, România tot mai are mult până departe.
- ,,România e pe locul 88 din 154 la capitolul egalitate de gen în economie, educație, sănătate, dar mai e un loc mai rău decât ăsta când vine vorba despre accesul femeii la puterea politică – și acolo suntem pe locul 129 din 154, la diferență de 0,001% de Congo. (…) Foarte mulți încă sunt tributari ideii că politica înseamnă război. Cine se ducea la război? Bărbatul. Deci el trebuie să facă politică. (…) În 1990, în Senat, era o singură femeie, iar în Camera Deputaților 5,5%. Acum sunt 17% în Senat și 19% în Camera Deputaților. Jos pălăria! (…) Faptul că din 1990 până în 2022 avem mai multe femei, se datorează cotelor de gen. A crescut numărul semnificativ de femei în politică atunci când României, pentru a intra în UE, i s-au impus cotele de gen. Parcă și acum mă văd eu, fată tânără, cum mă uitam la PD făcându-și listele și știam că trebuie obligatoriu 25% femei. În 2004 așa a fost, 25% femei, dar pe locuri neeligibile. Când venea societatea civilă, partidul le arăta listele. La următoarele alegeri am fost mai bătăioase, măcar 10% să fie eligibile.” a mai declarat Adriana Săftoiu.
Aceasta admite că în politică au intrat și femei față de care te încearcă un sentiment de jenă și care fac mai dificilă lupta aceasta de introducere a cotelor de gen. Pe de altă parte, la câtă ,,meritocrație” zace și în politicienii bărbați, Viorica Dăncilă este zână!
Adriana Săftoiu a mai atras atenția asupra unui fenomen, ce-i drept, ceva mai atenuat în ultimii ani: faptul că femeile nu votează femei și că solidaritatea feminină este un concept relativ străin.
,,Eu cred că suntem o societate misogină și bărbați, și femei. Nu știu cât mai de valabil că femeile nu votează femei dar, în general, femeile își fac cele mai multe rele, se opintesc unele de altele.” a conchis Adriana Săftoiu.