Pensiile speciale pentru aleșii locali și județeni, cadoul pregătit de către Viorica Dăncilă, sunt la un pas de a deveni realitate. Totul a început în 2019, cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Viorica Dăncilă, prin care primarii și viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care au ocupat aceste funcții începând cu anul 1992 primeau drept cadou pensii speciale înaintea alegerilor din anul 2020. Ordonanța nu și-a produs însă efectele, fiind prorogată de mai multe.
La începutul lui februarie, Comisia de Muncă din Senat a respins eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. PSD şi UDMR au votat împotriva, PNL s-a abţinut (practic, a votat tot ,,împotrivă”), în timp ce USR a fost singurul partid parlamentar care a insistat pentru eliminarea acestor pensii, argumentând că aleşii locali „nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată“. Mai mult, salariile aleșilor locali au crescut de-a lungul anilor, ajungându-se ca, în momentul de față, primarul unei comune să câștige peste 7.000 de lei lunar, în funcție de numărul de locuitori, iar primarul unui municipiu să aibă un venit lunar de până la 15.000 de lei. Sunt numeroase cazuri în care veniturile primăriei din taxe și impozite nu acoperă cuantumul salariilor, diferența fiind suportată de la bugetul central.
Senatul este camera decizională în acest caz, aşa că legea are şanse foarte mari să fie votată, iar aleşii locali să se bucure de pensiile speciale. Totul va costa statul român în jur de 120 milioane de euro pe an. În tot acest timp, aproape 2 milioane de pensionari din România trăiesc cu o pensie mai mică de 1.000 de lei. Să votezi pensii speciale pentru o categorie de bugetari care în proporție de peste 70% nu doar că nu a performat, ci este exemplu de contra-performanță, să o faci într-un context economic tulbure pentru toți, asta înseamnă să-i sfidezi pe români. Vom sta cu ochii pe ei la votul din Senat!