Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, la finalul anului trecut, o declaraţie prin care încurajează necesitatea aplicării unui cadru legislativ care să promoveze accesul egal al femeilor la mandatele de reprezentare politică sau la responsabilităţile profesionale şi poziţiile de conducere. De atunci și până acum, în ciuda campaniilor susținute, totul a rămas la nivel de… intenție. Până la alegeri mai este doar un an și, foarte probabil, se va întârzia cât mai mult legiferarea, pentru că, foarte probabil, bărbații din politică nu vor dori să cedeze femeilor 30% din listele pentru Parlament, spre exemplu.
,,Avem acel proiect renumit și contestat deopotrivă, este vorba despre cotele de gen: 30% femei pe listele parlamentare, pe listele alegerilor generale, dar pe locuri eligibile. O să vi se spună… nu vor femeile să facă politică sau femeile nu votează femei. O să auziți poveștile acestea până vi se face rău. Este fals, aceste mituri trebuie demontate.” a declarat, săptămâna trecută, Alina Gorghiu.
Cu cifrele pe masă
În Guvernul PNL-PSD sunt doar două femeie, Gabriela Firea (Ministerul Familiei și Tineretului) și Ligia Deca (Educație), asta pentru că Sorin Cîmpeanu a fost trimis la plimbare.
La nivelul conducerii Camerei Deputaților, adică Biroul Permanent, din 13 persoane, promovate de partidele parlamentare, e o singură femeie, adică Alexandra Presură (PSD), care deține funcția de secretar. PNL n-are nicio reprezentantă.
La Senat, sunt doar 12 funcții în Biroul Permanent, pentru că Alina Gorghiu e vicepreședinta care are atribuții de președintă. De altfel, Gorghiu e și singura membră a PNL în conducerea Senatului. O singură femeie mai este în Biroul Permanent de la Senat, adică social-democrata Cristina Stocheci (chestor).
Și la nivel de conduceri de comisii, femeile sunt tot într-un număr restrâns la șefia lor. La Camera Deputaților, din 25 de comisii, șase sunt conduse de femei, printre ele și Simona Bucura Oprescu (PSD), președinte al Comisiei de Administrație.
La Senat, numărul femeilor care conduc o comisie este tot șase, din 25 de comisii permanente.