Că trăim într-o societate profund misogină nu mai este niciun secret. Dovadă stă reprezentativitatea femeilor în Parlament – 17%, dar și faptul că ne luptăm cu Congo pe poziția 129 din 155 în privința accesului femeii la puterea politică. Cu alte cuvinte, nici nu ne-am dat jos din copac la nivel de societate în ansamblu.
Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a mărturisit în cadrul evenimentului ,,De ce avem nevoie de egalitate de gen în politică?” faptul că i-a fost extrem de greu la început, ca femeie în politică, nu doar pentru că se pătrunde greu prin scutul masculin, dar și din cauza percepției publice.
Alina Gorghiu: ,,Ce fel de bazin electoral este acela, dacă 51% din populație are o șansă numai teoretică la candidatură?”
,,Resimt în fiecare zi prejudecata din politica românească. Dacă vă veți uita pe Facebook-ul unei femei, veți vedea cum la fiecare 4-5 comentarii regăsiți inerenta replică ,,Du-te, bă, la cratiță!”. Extraordinar de puternic a resimțit această replică în primii ani de politică, acum mă lasă rece, pentru că mitocani veți găsi mereu în societate. Trebuie să educăm de mici generațiile de copii, că toți au surori și mame care așteaptă de la ei să termine cu acest stigmat din alte vremuri, acela al femeilor la cratiță.” a declarat Alina Gorghiu, președintele PNL Argeș.
Senatorul a introdus în parlament un proiect de Lege prin care femeile (dar și bărbații, dacă prin absurd se va ajunge la situația asta) va trebui să fie reprezentate în procent nu mai mic de 33% în Parlament. Asta nu presupune lipsa meritocrației, din contră, susține Alina Gorghiu.
- ,,Să încercăm să demolăm un mit: anume că echilibrul de gen în politică și meritocrația sunt contradictorii. Îi aud în discuții pe diverși că nu poți băga cotă de gen, femei impuse, că unde mai e meritocrația? Echilibrul de gen și meritocrația sunt complementare. Prin echilibrul de gen stimulăm meritocrația. Celor ce folosesc acel discurs le spun așa: doar competiția promovează competența și competiția e puternică atunci când bazinul de selecție e unul cu număr mare de candidați. O să vă pun o întrebare retorică: ce fel de bazin electoral este acela, dacă 51% din populație are o șansă numai teoretică la candidatură? Aici avem de lucrat, nu excesiv, ci sistematic. Eu m-am săturat să mă uit în Parlament și să văd cât de puține suntem. Nu că vreau să ies la cafele cu doamnele, n-am timp nici să respir, dar asta se resimte, căci ai nevoie să găsești expertize de tot felul, mai ales într-o perioadă de criză. Toamna acestui an va fi cheie în privința proiectului de lege. Hai să nu ratăm 2024 la nivel de reprezentare al genului. Dacă ratăm, și peste patru ani vom discuta despre aceste lucruri.” a mai declarat Alina Gorghiu.
,,Bărbații sunt cei mai fericiți că au înființat organizațiile de femei”
Președintele PNL Argeș a mai mărturisit că ,,niciodată nu am făcut parte din Organizația de Femei. Uneori nici nu cred că au rost astfel de organizații, pentru că nici măcar nu și-au îndeplinit fișa postului.”
Și Adriana Săftoiu, consultant politic și fost parlamentar, este în asentimentul său:
- ,,Bărbații sunt cei mai fericiți că au înființat organizațiile de femei. Doamnelor, duceți-vă voi în organizația aia, jucați-vă voi acolo, luați acolo niște funcții și lăsați-ne în pace! Realmente e o izolare. Dar la partidul mare de ce nu ai voie să candidezi?” s-a întrebat, retoric, Adriana Săftoiu.
Violeta Vijulie, organizator al evenimentului desfășurat la Curtea de Argeș, crede că fără aceste OFL-uri femeile ar avea și mai puțină reprezentativitate, iar desființarea lor ar trebui să se producă în momentul în care femeile vor pătrunde cu adevărat în viața politică.
,,Și eu sunt pentru desființarea organizației de femei, dar în pași. În acest moment, dacă toate doamnele s-ar duce la organizația mare, nu ar fi prezente în viața politică a județului, pentru că nu le-ar băga nimeni în seamă. Procentul de bărbați e mare. Prin faptul că există această organizației, femeile au cât de cât o reprezentativitate: președintele OFL sunt membre de drept în conducerile filialelor. Dacă OFL s-ar desființa, am număra pe degete femeile din partid. Nu are rost să facem acest lucru până când nu vom avea 50% femei-50% bărbați pe liste.” a declarat Violeta Vijulie.