Inspectoratele școlare vor deveni direcții județene pentru preuniversitar și vor avea mai puține atribuții în zona de inspecție. Cel puțin asta propune noua Lege a Educației, aflată în dezbatere publică până în data de 24 august.
Astfel, Direcțiile județene vor fi formate prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene și prin comasarea cu Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională.
Aceste Centre Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) sunt în prezent subordonate Ministerului Educației și coordonate de inspectoratele județene și oferă, în mare, servicii de consiliere psihopedagogică și orientare școlară, de informare și consiliere pentru cadre didactice, terapie logopedică.
Direcțiile nou înființate rămân cu funcția de coordonare a admiterii în licee, evaluări naționale și concursuri școlare, gestionarea resursei umane și inspecția de specialitate pe care le aveau și inspectoratele. Nu vor mai avea în sarcină inspecțiile tematice, adică cele de control al calității actului educațional, acestea revenind Autorității Naționale pentru Inspecția Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC).
Această structură numită ANISAC va lua locul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – ARACIP, care autoriza școlile. Până acum, existau inspecții care se dublau, făceau verificări și ARACIP, și inspectorii din județe.
,,Aceste direcții nu intră în subordinea Consiliului Județean, rămân în subordinea Ministerului Educației” a declarat Alina Manea, fostul ,,general” al IȘJ Argeș. Potrivit acesteia, viitorul inspector general se va numit director general și va fi recrutat printr-un examen susținut la Ministerul Educației. De asemenea, inspectorii școlari vor fi selectați în cadrul unui concurs coordonat de Ministerul Educației și susținut în cadrul Direcției de Învățământ.
Asta nu înseamnă că vom asista, neapărat, la depolitizarea sistemului, cu atât mai mult cu cât nu poți interzice unui membru de partid să candideze doar pentru că este membru de partid. Pe de altă parte, nimeni nu garantează că examenele susținute direct la Ministerul Educației vor fi… ,,pe bune” și asta pentru vechile metehne se uită greu.
- ,,Sper să trăiesc momentul depolitizării sistemului de învățământ. Nu știu dacă apuc, că sunt destul de bătrână. Până atunci, dacă tot promovăm oamenii din politică, hai să fie oameni profesioniști, nu toți ageamii!” a declarat Alina Manea.