Când spui Ana Stan faci instant conexiunea cu sintagma… ,,notăriţa Ana Stan”. E un fel de brand câştigat de-a lungul anilor de muncă. Acum, Ana Stan vrea să facă un update de brand şi să treacă la un nou level: primăriţa Ana Stan. O face într-un moment în care DNA a creat culoar liber către instituţia care foarte mulţi ani s-a identificat cu un alt brand consacrat– Tudor Pendiuc. Şi o face în dorinţa ca Primăria Piteşti să nu mai fie sub monopol politic. Despre intenţiile cu care pleacă la drum, modul în care se raportează la contracandidaţi, şansele unei femei în faţa unei astfel de candidaturi, partidul pe care îl reprezintă şi multe altele, vă invităm să citiţi în interviul de mai jos!
,,Oricât ar fi bătălia de grea, femeia trebuie să rămână femeie”
Cu sau fără de voie, sunteţi printre primii care confirmaţi, fără niciun dubiu, faptul că veţi intra în cursa pentru Primăria Piteşti.
Am confirmat acest lucru, deşi hotărârea era luată cu ceva timp în urmă. Cumva ezitam să fac publică această ştire, dar pentru că a ajuns în presă, am considerat că nu are sens să fiu ambiguă pe acest subiect. Voi candida pentru Primăria Piteşti în 2016, în niciun caz pentru anticipate, dacă va fi cazul.
Sunteţi şi femeie, şi vitează, ţinând cont că restul ezită…
Femeie vitează să fie un pleonasm, să nu fie?…
În multe dintre cazuri ar putea fi…
Femeile, în general, sunt bătăioase, mai ales cele care au confirmat şi în carieră, şi în viaţa personală. Nu poţi să le duci pe toate în cârcă decât dacă ai, uneori, şi o doză de inconştienţă.
Este pentru prima dacă când, la Primăria Piteşti, chiar există o şansă să câştige şi altcineva decât un candidat al PSD…
Dacă aşa vedeţi lucrurile, pe mine mă bucură, pentru că, în general, piteştenii, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar sunt puţin conservatori, mai ales în ceea ce priveşte o femeie. Însă părerea mea este că, în ultimul timp, lucrurile au început să se mai schimbe. Va trebui să mai lupt şi eu puţin pentru a schimba mentalitatea că o femeie nu ar fi bună în politică, că trebuie să stea la cratiţă. Mai nou, femeia care vine din privat cred că a dovedit, a demonstrat că prin forţe proprii a ajuns undeva, şi-a făcut treaba, şi acum este momentul să mai facă şi altceva.
Credeţi că s-au schimbat lucrurile prin comparaţie cu momentul în care a candidat doamna Anca Barbu?
Da, au trecut nişte ani şi lumea a început să gândească altfel.
Aţi tras nişte concluzii constructive pentru campania dumneavoastră în urma candidaturii Ancăi Barbu?
Nu pot spune exact ce concluzii, dar pot spune că am învăţat ceva.
Nominalizaţi doar o eroare pe care consideraţi că a făcut-o, iar dumneavoastră nu aţi vrea să o repetaţi.
Femeia, prin esenţă, este femeie şi trebuie să-şi păstreze feminitatea. Oricât ar fi bătălia de grea, femeia trebuie să rămână femeie. Şi atât.
,,Liberalii se cred prea buni, se cred cu sacii în căruţă şi nu mai văd altceva în jur”
Din ceea ce se prefigurează la acest moment, vă veţi confrunta cu un fost coleg de partid, medicul Gheorghe Frătoaica, actualmente membru al PMP…
Să ştiţi că nu iau această confruntare ca pe o bătălie personală cu cineva sau ceva anume. Fiecare are culoarul personal, fiecare vine cu propria imagine sau cu propria mentalitate despre cum se va desfăşura această luptă.
Interesantă ar fi, însă, o confruntare cu un alt fost coleg de PDL, doamna Olimpia Doru, actual membru PNL. Două femei bătăioase pentru Primăria Piteşti ar crea cu adevărat o campanie memorabilă!
Cu Olimpia Doru am fost colegă, am fost aproape prietenă la un moment dat, ne separă puţin modul de a aborda lucrurile, dar ar fi interesant. Pe de altă parte, pentru electorat nu este folositor să îşi împartă voturile în felul acesta. Bine şi înţelept era ca toate minţile luminate din politică să gândească echilibrat şi să încerce să adune voturile într-un singur coş, pentru că noi, cei de dreapta, suntem mulţi, orgolioşi, iar cei de stânga, care nu mai sunt aşa de stânga, au electoratul clasic, electorat disciplinat, care se orientează după trandafiri şi nimic altceva.
Cu alte cuvinte, scopul comun al dreptei din Argeş ar trebui să fie înlăturarea PSD de la Primăria Piteşti şi, de ce nu, de la Consiliul Judeţean?
Exact!
Aţi înaintat o propunere către liberali, în acest sens?
Îmi pare rău să o spun, dar nu am cui să înaintez nicio propunere pentru că, la ora asta, PNL mi se pare total debusolat, dezorientat, nu au chef de vorbă, nu au viziune, nu au multe…
Cum aşa, doar au o conducere luminată, la două capete…
Se pare că sunt saturaţi. Părerea mea este că se cred prea buni, se cred cu sacii în căruţă şi nu mai văd altceva în jur. Să nu uităm că Piteştiul este o comunitate, o casă a noastră, iar piteştenii văd altfel lucrurile. Bătălia între doctrine şi partide nu cred că îşi are loc la Primăria Piteşti. Acolo trebuie să meargă un gospodar, un cetăţean care vede lucrurile din punct de vedere al gospodăriei şi nu al politicii şi al partidului care îl propulsează acolo.
,,Niciodată nu m-am identificat cu nimeni, nici cu un partid, nici cu un personaj”
Credeţi că, de data aceasta, partidele ar putea fi un fel de piatră de moară de gâtul candidaţilor, ţinând cont de faptul că oamenii s-au cam săturat de politică?
Eu aşa sper şi chiar ultimele alegeri m-au convins că te poate trage în jos culoarea partidului. Mai nou, oamenii chiar consideră că partidele mari, partidele istorice, sunt compromise, au o repulsie faţă de discursul politic, de maniera în care politicienii au învăţat să vorbească, de promisiunile deşarte, de manipulare. Oamenii nu mai sunt proşti, oamenii s-au trezit şi nu mai suportă demagogia şi vorbele în vânt şi limbajul de lemn care ar fi trebuit să fie unul depăşit.
Reveniţi în politică pe un cal alb…
…Doamne-ajută!
…cu Mircea Andrei călare, puţin mai negru decât calul dumnealui, că a trecut prin focul luptelor crâncene. Credeţi că vă va fi un aliat de nădejde?
Niciodată nu m-am identificat cu nimeni, nici cu un partid, nici cu un personaj. Ana Stan e Ana Stan, aşa, puţin mai năbădăioasă, adică slobodă la gură când are ceva de spus, şi o spune uneori tăios. De data aceasta, la Primăria Piteşti vreau să vin într-o manieră originală, în sensul în care nu consider că politica trebuie să fie monopolul unui gen e persoană sau personaj şi nici monopolul unui partid politic. Vreau să învăţ oamenii că în politică poţi fi şi serios, şi integru şi cu principii de la care să nu te abaţi. Credeţi că este prea mult?
Cred că de la bunele intenţii declarate au plecat toţi, dar practica a demonstrat că se schimbă, se transformă pe parcurs…
Aşa se spune, numai că dacă vrea cineva să se uite la parcursul meu dinapoi cu 25 de ani, când am trecut prin acea Revoluţie, şi-ar da seama ce fel de om sunt. Acum 25 de ani, în entuziasmul meu tineresc, am ieşit pe stradă cu steagurile, deşi la noi nu era chiar o Revoluţie. Totuşi, am plecat din Exerciţiu şi am ajuns cu coloana în faţă la Prefectură, la fosta Casă Albă, unde balconul era deja plin, iar anumite persoane nu s-au mai dat jos de acolo nici în ziua de astăzi. Entuziasmul de atunci mi-a trecut în câţiva ani, pentru că mi-am dat seama că trebuie să mă ocup de carieră, de familie, de planul personal, şi am ajuns după 25 de ani să privesc înapoi şi să văd că, din păcate, timpul a trecut şi entuziasmul de atunci s-a cam prăfuit văzând că oamenii care nu s-au mai coborât de atunci din balcon au îngheţat în nişte mentalităţi, în nişte comportamente care nu au făcut deloc bine.
Văd că singurul care a început să mai elibereze balconul este DNA. Poate reforma DNA clasa politică?
Din păcate da. Sunt convinsă că numai DNA poate schimba clasa politică în actuala conjunctură. Nu este un fapt fericit, dar asta este! Dacă oamenii nu înţeleg că mandatele trebuie să fie limitate, dacă nu înţeleg că din politică nu poţi să faci o meserie, aceasta este soluţia.
,,Ştiu cât de frustrant este să ajungi la un ghişeu, să ţi se trântească uşa în nas”
Tudor Pendiuc a devenit, de-a lungul mandatelor, o instituţie în sine. Care este învăţătura trasă în urma carierei sale, curmate, se vede treaba, de acelaşi DNA?
Tudor Pendiuc a fost, trebuie să recunoaştem, destulă vreme un bun gospodar al Piteştiului. A fost consecvent, a fost îndărătnic în a-şi urma nişte proiecte personale, dar ţin minte că ne ţinea o dizertaţie, cu o anumită ocazie, şi ne spunea: ,,Trebuie să înveţi să ai măsură!”. O spunea cu atâta emfază şi ne arăta şi un semn, cu mâna în jos şi degetul mare spre buzunar. Se pare că dumnealui nu a ştiut să se oprească la timp. Asta este lecţia pe care am învăţat-o din experienţa Tudor Pendiuc.
Vorbeaţi de o campanie originală pentru Primăria Piteşti. La ce v-aţi gândit?
În primul rând nu va fi o campanie murdară. Vreau să arăt piteştenilor că poţi merge într-o campanie cu un proiect clar, curat, frumos, ordonat, cu vorbe simple, din care lumea să înţeleagă ce vreau să fac. Vreau să arăt oamenilor că un gospodar al oraşului trebuie să aibă respect pentru ei, deoarece în administraţia publică nu există respect faţă de cetăţean şi se uită că acest amărât de cetăţean care stă la cozi sau căruia i se închide ghişeul în nas, este cel care plăteşte taxe şi impozite, ceea ce eu fac de 25 de ani. Ştiu cât de frustrant este să ajungi la un ghişeu, să ţi se trântească uşa în nas sau, la nivelul primarului, să faci buget pe care să-l cheltui fără transparenţă. Oportunitatea proiectelor trebuie discutată în mod public, vreau să încetăţenim acest referendum local sau dezbatere publică în care cetăţenilor să li se expună posibilităţile sau necesităţile oraşului, iar ei să decidă ce este mai important de făcut, ce este mai util…
Foarte important este să aveţi alături de dumneavoastră şi consiliul local. Care sunt şansele partidului dumneavoastră să obţină un număr suficient de consilieri?
Am o listă de consilieri competenţi şi la fel de bine intenţionaţi ca mine…
Nume cunoscute?
În principal cred că voi merge cu persoane necunoscute, pentru că cine s-a consacrat în politică are o mentalitate pe care nu şi-o mai poate schimba. Şi atunci, pe măsura mea, o să-mi ales şi oameni de-o potrivă.
,,Pentru prima oară în istorie, argeşenii au un partid propriu”
Vorbiţi-ne puţin despre partidul dumneavoastră, Mişcarea pentru Argeş şi Muscel, pentru că se ştiu prea puţine despre el.
Partidul acesta a apărut după modificările recente operate pe Legea partidelor politice, care a permis înfiinţarea de partid cu puţini membri. Trei membri spune legea, al nostru are puţin mai mulţi. Chiar dacă la început a părut o utopie să înfiinţezi un partid cu aşa de puţini membri, totuşi se demonstrează că era nevoie de altceva, ca o alternativă la actuala clasă politică. Vechile partide s-au polarizat, nu prea mai ai de unde alege. Deşi unele sunt de stânga şi altele de dreapta, se pare că nu mai au doctrină nici de stânga, nici de dreapta. Oamenii sunt dezamăgiţi, dezgustaţi, nu mai vin la vot pentru că nu se mai simt reprezentaţi de aceste partide consacrate. Şi atunci ne-am gândit, imediat ce a apărut această posibilitate, să înfiinţăm acest partid al judeţului.
Este primul partid de acest gen din România?
Din câte ştiu, da. În afară de partidul Monicăi Mavovei care nu este un partid de judeţ, al nostru este o premieră. O să informăm pe toată lumea din judeţ, la momentul potrivit, cu câte o scrisorică, prin care le aducem la cunoştinţă că pentru prima oară în istorie, argeşenii au un partid propriu.
O strategie de marketing foarte bună!
Este o idee care, până la urmă, este chiar o necesitate.
Cum vă evaluaţi şansele în această luptă?
Eu sunt foarte încrezătoare. În primul rând în mine, apoi în oamenii apropiaţi mie, în cei care mă cunosc de atâta timp, care m-au încurajat. Va fi o luptă infernală, o muncă foarte grea, asiduă, de acum într-un an de zile trebuie să îmi fac în Piteşti nuclee în fiecare cartier, oameni pe care să îi pot contacta oricând, la uşa cărora să pot să merg, grupuri de oameni care să propage ideea că este posbil să avem un altfel de primar şi implicit un altfel de oraş.
Nu aveţi schelete în dulap, lucruri care să vi se impute?
Eu una nu am aşa ceva, de asta sunt încrezătoare şi de asta nu îmi este frică. Cel mai important este, însă, ca omul să te cunoască, să i te adresezi, să îţi ştie intenţiile. Piteşteanul, ca de altfel toţi românii, s-a învăţat să fie încolonat la vot de către preşedintele asociaţiei de locatari, de şeful de la serviciu…
E o maşinărie de vot care şi-a demonstrat eficienţa…
Da, însă voi încerca să o demontez, aşa cum a mai încercat şi DNA. Sper că lumea înţelege că furtul la vot este o faptă penală.