Săptămâna trecută, după ce conducerea PNL Argeș a decis excluderea lor din partid, viceprimarul Gelu Tofan și consilierul local Ana Stan s-au afișat împreună la teatru. S-au și imortalizat în fața afișului cu piesa ,,Koana Kiritza”, ca într-o comedie de zile mari, în care Tofan joacă rolul lui Bran, iar doamna Stan, în rolul cu același nume. Cum ar putea fi altfel când cei doi monștri sacri ai politicii piteștene s-au gândit să-și facă pol de dreapta în Consiliul Local, alături de USR și PMP.
Și acum hai să analizăm puțintel, neicușorilor, cu de vine chestiunea! Gelu Tofan este tipul ăla care, pentru a ajunge viceprimar, l-a chemat pe Ludovic Orban de la București pentru a-l impune cu forța, amenințându-i pe ceilalți cu excluderea din partid în caz de nerespectare a votului partidului. Ana Stan e tipa aia care s-a dus să negocieze cu PSD să fie pusă ea viceprimar. După acest episod, Gelu Tofan declara următoarele despre Ana Stan:
,,Tot timpul am suspectat că mai există un trădător gen Ana Stan. O numesc trădător, e un cuvânt foarte dur pentru o femeie, dar nu pot să mă abțin și trebuie să spun că așa ceva nu se face în politică. Toate aceste jocuri fac parte dintr-un film regizat de dumneaei și prietenii de la PSD. Nu mă deranjează dacă pleacă la PSD, ci că a trădat valorile liberale, și le-a trădat mârșav și urât. (…) Știam de doamna Stan că urmărește numai funcții și că a venit în PNL pentru a fi ori deputat, ori prefect, ori o funcție foarte mare. (…) De-a lungul istoriei nu a fost agreată și a plecat cu scandal. (…) Înseamnă că doamna nu poate face echipă. (…) Vine doar cu scopuri pecuniare și de a obține funcții. Iese din scena politică într-un mod dizgrațios.”
Nici Ana Stan nu l-a menajat pe Gelu Tofan. Dincolo de celebra replică ,,Nici dacă mi se usucă mâna nu îl votez pe Gelu Tofan”, aceasta a declarat că vicele s-a îmbogățit doar din funcții la stat, că doar nu din afacerile pe pierdere și că ar fi cazul ca niște organe de specialitate să meargă pe firul averii sale.
După acest episod, fiecare dintre cei doi și-au cultivat și pe mai departe relația cu PSD în Consiliul Local, cât se poate de… la vedere, dovadă ședințele publice care pot fi consultate și care sunt dincolo de orice interpretare subiectivă.
Acum, când liberalii, sub presiunea propriilor membri și simpatizanți, au decis excluderea lor, Stan și Tofan s-au reevaluat reciproc, găsindu-se unul pe altul drept o companie respectabilă. Atât de respectabilă încât, împreună, pretind că ar reprezenta polul de dreapta în Consiliul Local, alături de USR și PMP. Intenția celor doi, ca un făcut, este identică celei enunțate de Forța Dreptei, care susține că în 2024 va face un pol al dreptei cu PMP și USR, iar cele două partide confirmă această posibilitate.
Ridicolul este cât casa căci, iată, PSD și-a tras mult mai repede un pol de dreapta în Consiliul Local Pitești. Acum, primarul PSD Cristian Gentea are nu doar viceprimarul pe care și l-a dorit, umil și supus (căci Titi Tudosoiu îi era superior din toate punctele de vedere, nu s-ar fi luptat pentru el), ci și o majoritate confortabilă în care să se lăfăie și pe stânga, și pe centru, și pe dreapta.
Pentru ca ridicolul să fie și mai mare, USR vrea pol de dreapta cu Forța Dreptei, mai exact cu oamenii deputatului Adrian Miuțescu. Deputatul cu pricina este nimeni altul decât cel care s-a opus vehement alianței cu USR în 2020. Și deputatul USR Ionuț Moșteanu și-a dat tot concursul, cei doi, prin deciziile lor, predând Piteștiul și Argeșul pesediștilor. Practic, USR, care doar în sloganurile de partid este anti-PSD la Pitești, se aliază acum cu cei mai buni prieteni ai PSD, respectiv cu partidul lui Miuțescu, Forța Dreptei. Și îi vor să mai avea alături pe cei de la PMP, partid care, în Argeș, este o altă balama a social-democraților.
Și uite așa, ,,adevărații” oameni de dreapta ai politicii piteștene, cu Stan și Tofan în frunte, cu Miuțeștii și Dinuțeii, cu Moșteneii și alți câțiva fideli, urmează să predea la cheie Piteștiul (încă o dată!). Am mers până acum trei decenii păguboase pe mâna PSD, ce mai înseamnă încă un deceniu la scara istoriei?