Candidatul ALDE la Primăria Pitești, Andrei Gerea, a afirmat că a decis să candideze pentru că, în opinia sa, Piteștiul se află la finalul natural al unui ciclu în administrație: cel al echipei lui Tudor Pendiuc. În opinia fostului ministru al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, după 25 de ani, este nevoie de o nouă schimbare de viziune a dezvoltării municipiului.
Andrei Gerea susține că a intrat în competiția pentru Primăria Pitești cu un program politic care cuprinde trei piloni: crearea de locuri de muncă, învăţământ şi cercetare şi petrecerea timpului liber şi sport. Deputatul de Pitești a arătat că revitalizarea economiei piteștene este singura soluție prin care proiectele de dezvoltare pot fi susținute.
După o ascensiune la vârful politicii naționale – vicepreședinte și fondator al ALDE, două mandate de ministru în guvernul Ponta – ce l-a determinat pe deputatul Andrei Gerea să candideze pentru Primăria Pitești?
Am considerat candidatura mea drept o obligație față de cei care m-au votat de trei ori ca deputat de Pitești. Trebuia să îmi asum responsabilitatea de a candida pentru a conduce un oraș în care este nevoie, în mod evident, de o schimbare. Suntem, în mod natural, la sfârșitul unui ciclu care a însemnat dominația lui Tudor Pendiuc în materie de administrație locală. Consider că oferta domniei sale nu mai poate aduce prea multe în plus, după un sfert de secol la conducerea orașului. Este nevoie de o nouă abordare. Cred că pot contribui la o nouă viziune pentru Pitești prin pregătirea mea și mai ales prin experiența acumulată ca parlamentar și, mai ales, ca ministru al Economiei și apoi al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.
Aveți un program politic axat pe mai multe teme, dar ați vorbit mereu că cel mai important este să reușim o revitalizare economică a orașului. Cum puteți aduce și altceva în afară de magazine?
Experiența pe care am căpătat-o ca ministru pe zona economică, experiența avută la Industrial Export, la Eximbank, în sistemul bancar privat, mi-au demonstrat că totul pornește de la dezvoltarea și consolidarea activității economice. Vă aduc aminte o măsură punctuală dar cu un efect extraordinar – cota unică de impozitare de 16%, în guvernarea Tăriceanu. O măsură economică a descătușat energiile țării, a declanșat investiții și a produs bani la bugetul de stat. Despre același lucru putem vorbi și pe plan local, în administrație. Fără bani, nu putem vorbi de proiecte, de dezvoltare, de investiții, de cultură, de sănătate, de sport, de infrastructură.
Cine poate explica de ce, după 25 de ani, Piteștiul nu are un parc industrial?
Primăria avea și are obligația de a oferi facilități pentru investitori. Ne poate spune cineva de ce în 25 de ani, Piteștiul nu a fost în stare să pună la dispoziție un parc industrial? Această administrație a avut la dispoziție un sfert de secol! Este o perioadă de timp care face invidios orice guvernant. Rar se ivește ocazia să conduci, în administrație, atâția ani. Și totuși nu au fost create aceste facilități. Trebuie să avem o altă mentalitate, trebuie să fim activi. Este important să gestionezi corect zona de administrare comunală, dar este complet eronat să devină singura ta preocupare ca primar și să vii cu soluții de moment care produc mai mult haos pe termen mediu și lung.
Ați spus că este un final al dominației Pendiuc. Aveați aici în minte și situația juridică a actualului primar?
Eu nu aș fi dorit să mă refer la problemele penale ale dlui Pendiuc. Mă refeream la faptul că acea echipă a avut destul timp să arate ce vrea, cum vrea și ce poate să facă. Sigur, juridic, este un moment foarte dificil pentru Tudor Pendiuc. Am fost oarecum surprins de decizia lui de a candida. În situația în care se află – să nu poți să îți desfășori activitatea în sediul Primăriei sau să iei legătura cu mulți dintre angajații cu rol important în Primărie, să nu poți să inițiezi hotărâri de Consiliu Local și chiar problema legală nesoluționată încă în dosarul în care este implicat – împietează mult din activitatea unui primar. În plus, cred că este clar că nu poți fi dedicat în totalitate activității administrative, pentru că aceste probleme ar afecta pe oricine. Eu vorbesc acum uman. Sigur, dl Pendiuc beneficiază de prezumția de nevinovăție, însă luând în calcul considerentele expuse mai sus, repet, decizia de a candida m-a surprins cumva.
Să înțelegelem că protocolul cu ALDE cu PSD nu este valabil și în Argeș?
Nu poți guverna atâta timp cât nu ai majoritatea. Dacă ne uităm la ce a însemnat alianța ALDE cu PSD, pentru guvernul din care am făcut și eu parte, cred că a fost o decizie justă: am dat înapoi pensiile și salariile tăiate de cei din PDL, ascunși acum prin diferite partide, am crescut veniturile, am redus taxele și impozitele, am redus TVA, am avut cele mai mari creșteri economice din Europa în toți anii de guvernare. Nu știu ce vom face după alegeri, dar cu siguranță vom avea discuții cu toată lumea pentru a forma cât mai multe majorități în județ pentru a ne promova obiectivele. Trebuie să depășim perioada conflictelor sterile doar de dragul de a ataca pe cineva. Trebuie să încercăm să construim.