Nu cred sa fie ceva mai de pret pentru om decat viata si sanatatea. Din pacate, guvernului Boc nu-i pasa de ele nici cat negru sub unghie. Cu un ministru care n-are nici in clin, nici in maneca cu problema, nici nu e de mirare. Afirm asta uitandu-ma la asa-zisa reforma in domeniu. Creatoare doar de harababura, deficiente si suferinta si mai cumplita intr-un sistem deja ineficient ca organizare si deficitar ca infrastructura moderna si performanta. Macinat de birocratie si, indeosebi, de subfinantare accentuata, el se confrunta, din nefericire pentru beneficiari, si cu dispretul, batjocura, neprofesionalismul si coruptia factorului politic dominant.
Imi sustin afirmatia cu raspunsurile date mereu cu intarziere de ministerul de resort intrebarilor mele menite a-i semnala chestiuni de interes public incontestabil si a-i solicita rezolvari legale pentru ele: vaccinurile lipsa pentru noi nascuti, anul trecut; dotarea cu aparatura de profil, echipamente de detectare a incendiilor, ambulante si elicoptere SMURD; finantarea unor unitati medicale argesene si asigurarea cu medicamente; restructurarea spitalelor din judet; programele de screening pentru unele maladii cu incidenta nationala in crestere; Registrul National al Donatorilor de Celule Stem; descurajarea comertului cu produse etnobotanice.
Toate acestea reprezinta subiecte deloc de neglijat, ci unele de importanta vitala pentru cetateni, carora socot ca trebuie sa li se acorde permanent atentie si sa intre, cu rezultate semnificative, in preocuparea cotidiana a birocratilor, inca numerosi si neperformanti de la institutia guvernamentala in cauza…
Ei bine, demersurile mele, legitime si intemeiate, pertinente si utile, s-au soldat regretabil si nepermis cu raspunsuri aproape jalnice, semnate indescifrabil de nu se stie cine, pentru ministru. Care ministru, precum se vede, se eschiveaza nejustificat de la o obligatie legala imperativa. Stiind probabil ca nu merita sa-i dea curs atata vreme cat documentele redactate de subordonati sunt asa cum sunt: neconcludente si fara solutii, cel mult, cu oarece promisiuni initiale, abandonate, jenant, mai apoi. Acest mod de lucru derizoriu si condamnabil fiind acelasi si in privinta mult trambitatei reorganizari a spitalelor tarii. Facuta la repezeala si, categoric, nepotrivit, fara a se tine cont de starea reala de sanatate a populatiei, in continua degradare din pricina tot mai proastelor conditii de trai si stresului existential accentuat. Sustin raspicat ca nu faci reforma prin reducerea numarului de paturi, cand cel al bolnavilor creste. Nu poti cere contributii mai mari la asigurarile publice de sanatate cand nu oferi servicii mai multe si mai bune, nici macar analizele de baza, pe cat este nevoie.
Nu este in regula sa faci descentralizare doar pe spezele administratiei locale, fiindca aceasta nu va face fata niciodata unei asemenea poveri financiare. Mai ales cand nu se fac reduceri semnificative de personal bugetofag la nivel central, unde clientelismul politic este vizibil infloritor si rentabil! Ca sa nu mai zic ca modul in care aceasta asa-zisa reforma a fost croita si pusa in aplicare este amatorist si neproductiv, iar efectele, si mai dezastruoase, morbiditatea si mortalitatea pe plai mioritic, amplificandu-se pe zi ce trece…
Este foarte clar pentru atat pentru mine, cat si pentru ceilalti romani, ca in sanatatea publica din Romania lucrurile nu sunt nicidecum asezate pe drumul cel bun, ci deciziile guvernantilor pdl-isti in domeniu pun in pericol chiar viitorul natiei, ceea ce nu trebuie si nu poate sa ne lase indiferenti.
Consider ca este necesara tragerea frecventa a unui semnal de alarma in acest sens, pentru gasirea cat mai rapida a unor masuri cu adevarat rationale, adecvate si fructuoase in domeniu! Caci e nevoie acuta de ele, vadit…