2019 a fost un an spectaculos din punct de vedere politic, iar spectacolul nu s-a încheiat, dacă ne gândim că anul 2020 aduce cu el două tururi de alegeri și o luptă pe viață și pe moarte.
Ce s-a întâmplat în 2019, în viața politică argeșeană?…
USR-PLUS: Și prea mulți… deștepți la un loc dăunează grav vieții de partid!
USR are un început de an excelent. Furnicărește de zor: strânge semnături pentru proiectul ,,Oameni noi în politică". Proiectul contează mai puțin, important este pretextul pentru interacțiunea cu cetățeanul și punerea accentului pe faptul că e nevoie de oameni noi în politică, iar acești oameni noi sunt în USR-PLUS. În februarie, pluseriștii plusează cu ideea unui Referendum în urma căruia condamnaților să nu li se mai permită dreptul de a candida, pe principiul că românii, la ce apetit pentru infractori și ticăloși au, ar trebui apărați de ei înșiși.
Au loc și primele conflicte în… paradis. Liderul Ionuț Moșteanu este acuzat de atitudini dictatoriale, reproșându-i-se că ar fi scos de pe grupurile de WhatsApp ale partidului pe cei care nu ar avea potențial de yes-man. În martie, liderii PLUS-USR vin la Pitești, strâng semnături pe Strada Mare și socializează cu high-class-ul urbei.
Este momentul în care fac și o primă demonstrație că ,,oamenii noi" despre care vorbesc sunt doar în sloganuri, căci fostul liberal Gheorghe Banzea, turnător la Securitate și personaj politic controversat, este văzut la braț cu alde Cioloș. ,,E doar un simplu membru!" se apără cei din PLUS. Chiar așa, zise povestitorul!
Alegerile europarlamentare aduc cutremurul în viața politică argeșeană. Apăruți de niciunde, alianța USR-PLUS reușește să se claseze pe locul trei, la foarte mică diferență de PNL. Mai mult, USR se situează pe primul loc la Pitești și Mioveni! Nu e de mirare, ținând cont că liderii PNL Argeș reușiseră performanța de a pune pe brânci organizația municipală, prin demiteri, scandaluri și perioade de interimat care nu oferă nicio legitimitate și autoritate liderilor PNL Pitești.
În luna iulie, Dan Hodoș este ales lider al PLUS Argeș, iar prin august, Ionuț Moșteanu ajunge în Biroul Național al USR. Aceasta este perioada romantică a celor două partide, căci spre alegerile prezidențiale, la centru, liderii încep să-și dea cu stângul în dreptul. Refuzul de a participa la guvernarea liberală pentru a nu deconta politic și prestația modestă a lui Dan Barna au avut repercusiuni directe asupra rezultatelor.
Inclusiv în Argeș, pluseriștii pierd teren foarte serios. Liberalii, întremați puțin și călare pe suflul nou care a pătruns în partid, câștigă pentru prima oară Argeșul și Piteștiul în fața PSD. Acesta este semnalul de alarmă cum că… aroganța se plătește.
Spre final de an, partidul este asaltat de acuze venite din interior. ,,Intelectualii" de tip Caramitru își exersează ironiile, își etalează prințipurile sau fac concurs de golănii și atitudini extremiste, care alimentează concurența să spună că nivelul de toleranță al celor două partide este îngrijorător de scăzut. Cu astfel de tensiuni trec anul cei care se socotesc a fi noul val de politicieni în România.
Cum s-au descurcat celelalte partide, puteți afla din săptămânalul Ancheta, disponibil la orice tonetă!