1,2K
Intr-un articol publicat de Hotnews.ro, cunoscutul economist Daniel Daianu analizeaza una dintre cele mai importante promisiuni din programul USL: crearea unui milion de locuri de munca.
Daianu este sceptic ca un asemenea lucru s-ar putea realiza in urmatorii patru ani, si da mai multe motive, pe care noi le vom prezenta cat se poate de simplificat.
Mai intai, economistul face un calcul simplu. Daca acum sunt cinci milioane de persoane active pe piata muncii, inca un milion ar insemna o crestere de 20% in patru ani, adica 5% pe an. Aceasta ar fi realizabila economic doar daca PIB-ul ar creste in acelasi ritm, productivitatea ar ramane aceeasi, iar salariile ar ramane cum sunt acum. Or, estimarile in ce priveste PIB-ul sunt mai putin optimiste ( se prevede o crestere de 3,5-4% pe an), si e greu de crezut ca s-ar putea plafona salariile timp de patru ani- de altfel, aceasta din urma conditie ar intra in contradictie cu alte promisiuni ale USL.
Alt argument important ar fi acela ca marirea atat de insemnata a numarului de locuri de munca ar presupune o economie orientata puternic catre productie si export, si mult mai putin spre consum, lucru aproape imposibil de realizat in actualul context intern si international.
Milionul de locuri de munca s-ar putea obtine, in viziunea lui Daianu, doar printr-o crestere foarte abrupta a ratei de absorbtie a fondurilor europene, si printr-o crestere a investitiilor straine la peste 30% din PIB (acum au scazut sub 26%). Asadar, obiectivul USL nu este chiar o himera, dar sansele de a fi realizat sunt foarte mici si depind de prea multe variabile.