1,2K
Deputatul Catalin Teodorescu a prezentat la finele saptamanii trecute o initiativa initiata de catre PDL si menita sa relanseze economia romaneasca. Este vorba de un pachet de masuri de stimulare a cresterii economice prin reducerea fiscalitatii. Acesta va fi depus la Senat, urmand ca apoi sa ajunga, pentru votul decisiv, in camera Deputatilor.
Deputatul Teodorescu a prezentat principalele masuri pe care PDL le vrea legiferate:
-reducerea cotei unice de la 16% la 12%;
-reducerea la 5% a contributiilor obligatorii pentru asigurarile sociale platite de catre angajator;
-scutirea profitului reinvestit numai in conditiile cheltuielilor firmelor pentru capitalizarea lor;
-cresterea salariului minim brut de la 705 lei la 1000 de lei.
De ce acest pachet de masuri de relansare economica nu l-a propus PDL cand a fost la guvernare? La aceasta intrebare raspunde tot parlamentarul democrat-liberal: ,,Raspunsul este foarte simplu: anii 2009-2011, ani de criza majora in toata Europa, au reprezentat perioada in care economia trebuia stabilizata. Aceste masuri nu erau sustenabile la acea vreme, dar in urma analizelor facute de specialisti PDL e foarte clar ca aceste masuri se impun urgent. Prin toate masurile nepopulare pe care PDL le-a luat cat a fost la guvernare nu a facut decat sa stabilizeze economia si sa aduca astazi Guvernul USL in posibilitatea de a lua astfel de masuri. Aici este vorba doar de vointa politica.”
In ajutorul afirmatiilor sale, Teodorescu a mai adus un argument care ar trebui sa fie destul de ingrijorator pentru actuala guvernare: ,,In urma ultimelor cercetari, in Romania, in anul 2012, au intrat cele mai multe firme in insolventa din Europa Centrala. Acest lucru trebuie sa dea de gandit acestui Guvern.”
Pachetul de legi pe care PDL il vrea adoptat cat mai rapid este vazut de catre parlamentarul argesean drept unul care nu va intarzia sa produca efecte benefice. ,,In conditiile in care vor fi luate aceste masuri, cu siguranta va scadea foarte mult evaziunea fiscala. Niciun patron nu va mai risca sa recurga la evaziune fiscala in conditiile in care cota unica ajunge la12%.Toate aceste lucruri, pe termen mediu si lung, vor reprezenta o insanatosire foarte serioasa a economiei si cu siguranta vor spori foarte mult si incasarile la buget. In 2005 cand a fost introdusa cota de 16%, la finele anului, incasarile la bugetul de stat au crescut cu 10 procente, contrar tuturor asteptarilor unora care doreau sa ramana acea impozitare progresiva care ajunsese la 38%. Motivul este unul similar: firmele isi permit sa-si plateasca impozitele si economia neagra s-a albit.” a mai declarat deputatul Catalin Teodorescu.
Parlamentarul PDL are si un mesaj pentru colegii sai de la guvernare: ,,Cred ca liderii USL ar trebui sa ia in serios aceste propuneri, sa stea mai putin in talk-show-uri la televizor si sa se gandeasca la faptul ca este ceasul al 12-lea si trebuie sa vina in sprijinul intreprinzatorilor privati, cei care constituie motorul economiei.”