PNL Argeș a lansat platforma Pitești Tech City, prin care vrea să replice modelul de succes ,,Cluj Innovation City 2012” și să-l adapteze la nevoile Argeșului. La 10 ani de la implementare, ,,Cluj Innovation City 2012” a generat 20.000 de angajați clujeni în IT cu salariul mediu mai mare cu 10% decât cei din București. Piteștiul ar putea obține, la fel ca și Clujul, peste 10.000 de locuri de muncă bine plătite.
,,PNL dorește să ofere populației din Argeș același salt de bunăstare pe care l-a realizat populația Clujului. Pitești, reședința județului și cel mai mare oraș din Argeș, trebuie să fie noua casă a acestui proiect. Prin acest proiect se va mijloci atragerea de finanțări și investitori pentru completarea ecosistemului de afaceri în jurul conceptului Pitești Tech City. Vor avea loc conferințe și oferte educaționale, se va facilita organizarea de mese rotunde și evenimente, precum și training-uri pentru a accelera saltul întregii zone.” au transmis inițiatorii.
Cu ce rezultate a fost implementat Cluj Innovation City
Cluj Innovation City este un proiect demarat în vara anului 2012 sub titulatura Cluj Silicon Valley, atrăgând astfel atenţia investitorilor străini, atât din Europa, dar şi de pe alte continente. Proiectul a demarat la iniţiativa clusterului Cluj IT, o asociere de companii de IT, autorităţi locale şi mediul academic, fiind un concept derivat din iniţiativa Departamentului pentru Mediu de Afaceri din Ministerul Economiei, condus la acea vreme de Lucian Isar, ministru delegat pentru mediul de afaceri. Proiectul Cluj Innovation City şi-a propus să faciliteze trecerea industriei IT de la una de outsourcing la una bazată pe inovare şi produse proprii.
Cluj Innovation City 2012 a fost implementat cu rezultate extraordinare. Din punct de vedere al PIB-ului pe locuitor, în 2012 Clujul se situa pe locul 11, iar Argeșul pe locul 8. În 2023, Cluj se situa pe locul 2, iar Argeșul… pe locul 12. Industria IT în Cluj a depășit, în 2021, 20.000 de angajați, având un salariu mediu cu peste 10% mai mare ca în București. În 2012, Clujul genera aproximativ 3,7% din PIB-ul României, iar în 2023, peste 5% din PIB.
Ce își propune Pitești Tech City
La fel ca la Cluj, proiectul Pitești Tech City poate aduce pentru Argeș: 10.000 de locuri de muncă mai bine plătite; 10 parcuri industriale în Argeș; sală polivalentă și spații pentru distracții; patru poduri peste râul Argeș; tren metropolitan; transport verde gratuit; investiții cu 700% mai mari; spital municipal; subvenționarea cheltuielilor seniorilor.
Ce prevede proiectul PNL Argeș:
Pentru tineri:
- 10.000 de locuri de muncă;
- complex polivalent pentru petreceri, sport și cultură;
- școli integrate cu mediul de afaceri;
- after-school și creșe;
- esplanadă pe malul râului Argeș;
- clinică pediatrică.
Pentru seniori:
- zone albastre-infrastructură accesibilă pentru seniori;
- creșterea puterii de cumpărare;
- spital municipal;
- clinici paliative;
- piețe de gross cu produse locale;
- reducerea facturilor prin programe verzi.
Pentru infractuctură:
- 10 parcuri industriale/tehnologie în zona metropolitană (Ștefănești, Moșoaia, Bascov, Bradu, Albota, Mărăcineni, Călinești, Topoloveni, Costești, Arpechim);
- parcări și terminale multimodale;
- 700% creșterea investițiilor în zonă.
Radu Perianu: Pitești Tech City este un proiect care va ridica județul
Prefectul Radu Perianu, candidatul PNL la Consiliul Județean Argeș, și-a construit proiectul de dezvoltare al Argeșului în jurul Pitești Tech City. Poate că pentru argeșeni pare puțin de domeniul SF faptul că se propun parcuri industriale sau mai multe poduri peste Argeș, spre exemplu, însă toate acestea sunt deja realitate în comunități conduse de administrații PNL. Acesta este motivul pentru care, consideră prefectul, este nevoie de schimbarea actualei administrații, care a avut la dispoziție peste trei decenii să demonstreze ce poate.
,,Pitești Tech City este un program de dezvoltare a întregului județ. Pentru a-l aplica, avem nevoie de o administrație locală competitivă, deci de schimbarea actualei administrații. Pitești Tech City este un proiect care va ridica județul. Avem argumentele, avem motivele, ne așteptăm să fie greu, dar avem consiliere de la oameni care au construit proiectul la Cluj, avem voință politică. Acest program este singurul program fezabil din ultimii 34 de ani în Argeș. Cred că Piteștiul are un potențial uriaș, dar, din păcate, a stat pe loc în ultimii 34 de ani, în timp ce alte municipii din Ardeal s-au dezvoltat, au creat locuri de muncă. Clujul, de exemplu, a ajuns să creeze 20.000 de noi locuri de muncă, să atragă investitori, să își țină tinerii acasă, în timp ce administrațiile PSD de la Pitești au făcut tot posibilul să facă generațiile tinere să plece la București, la Cluj, la Oradea sau în afara țării. E adevărat că nu am prevăzut în Pitești Tech City și semafoare din 50 în 50 de metri sau stații la preț de apartament, dar ne-am propus să facem și în orașele noastre ceea ce alții au făcut deja de ani buni. Se poate! De ce nu s-a putut până acum? Pentru că actuala administrație a dat dovadă de lipsă totală de viziune și incapacitate de a prioritiza investițiile. Argeșul are nevoie de respect! Nu poți să vii din 4 în 4 ani și să spui că tu ești cel care va duce Argeșul pe primul loc în timp ce Argeșul coboară loc după loc în clasamentul economic al județelor țării. În ultimele trei mandate PSD, Argeșul a coborât patru locuri. De pe locul 8, pe locul 12. Dacă nu gândim o strategie de dezvoltare coerentă și pe termen lung, dacă nu ne mobilizăm și nu aducem aici investitori, județul nostru va continua să coboare anual, până va ajunge în coada clasamentului dezvoltării economice și nivelului de trai.” a declarat prefectul Radu Perianu.
Ce presupune Pitești Tech City pentru Curtea de Argeș
Pitesti Tech City este un proiect care presupune dezvoltarea întregului județ. Curtea de Argeș poate fi o redutabilă stațiune turistică de interes național. Pentru Pitesti Tech City este esențială reforma turismului în zona de nord a județului Argeș.
,,Am vorbit în Curtea de Argeș despre potențialul economic și turistic al municipiului Curtea de Argeș, despre ce înseamnă Pitești Tech City pentru Curtea de Argeș. Din păcate, orașul regal nu a fost o prioritate pentru actuala administrație județeană a PSD. Nu a existat o strategie de dezvoltare economică care să includă întreg județul Argeș. Curtea de Argeș poate fi o stațiune turistică de interes național. Reforma turismului a început încă din momentul în care candidatul PNL la primărie, Cosmin Petrescu, a strâns 160 de semnături pentru ca Transfăgărășanul să rămână deschis o perioadă mai lungă de timp. Petiția PNL a fost un succes! Astfel, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru sectorul DN7C, între km 104+000 și 130+800. Pe scurt, lucrările de modernizare a Transfăgărășanului vor începe curând. După finalizarea tronsonului de autostradă Pitești-Curtea de Argeș, orașul regal poate fi competitor serios pentru Valea Prahovei. Dar pentru asta avem nevoie și de un spital modern și de infrastructură reabilitată. Am spus de fiecare dată, Pitești Tech City înseamnă servicii medicale de calitate, drumuri bune pentru Argeș, dezvoltare economică.” a mai declarat Radu Perianu, candidatul PNL pentru Consiliul Județean Argeș.
Ce presupune Pitești Tech City pentru Câmpulung. Norris Măgeanu: ,,Ne dorim ca întreaga zonă a Muscelului să devină un pol turistic de interes național”
Câmpulungul este și el parte importantă din strategia de dezvoltare a Argeșului. Potrivit lui Norris Măgeanu, candidatul PNL pentru Primăria Câmpulung, propunerea liberală are pentru Câmpulung mai multe direcții.
,,Câmpulungul are nevoie de generarea urgentă de locuri de muncă și venituri la bugetul local prin aducerea sau susținerea de investiții importante. Vom crea facilități și programe de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din domeniul tehnologic, pentru a stimula inovația și antreprenoriatul local. Aici se iau în calcul parteneriate public-private: promovarea parteneriatelor între sectorul public și cel privat pentru a dezvolta proiecte și inițiative care să sprijine dezvoltarea tehnologicã și inovarea în zonă. Ne dorim ca întreaga zonă a Muscelului să devină un pol turistic de interes național. De aceea, promovarea turismului va fi o prioritate. Istoria, tradițiile, autenticitatea sau gastronomia locală vor sta la baza noilor investiții și propuneri de promovare. Infrastructura rutieră este al treilea punct căruia i se va acorda o importanță majoră, prin refacerea tuturor căilor de acces către Câmpulung.” ne-a declarat Norris Măgeanu, candidatul PNL pentru Primăria Câmpulung.