Despre posibilitatea comasării alegerilor se vorbește încă de anul trecut, fără ca PSD și PNL să fi căzut de acord, până în prezent, asupra vreunei variante. S-au invocat argumente multiple, de la economii la buget, la teama de a plictisi electoratul sau împiedicarea ascensiunii partidelor naționaliste și suveraniste. Liberalii sunt cei care fac cel mai intens lobby. Deși îi avantajează și pe ei, pesediștii se lasă intens curtați, probabil pentru a primi un bonus în schimbul unei astfel de… concesii. Opoziția nu vede cu ochi ideea comasării, pe care o cataloghează drept neconstituțională și creatoare de confuzii. Și o serie de organizații non-guvernamentale sunt de aceeași opinie. Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în luna iunie, este propunerea care se află acum pe masa PSD. Social-democrații trebuie să decidă dacă bat mâna cu partenerii de guvernare pentru această variantă.
Alina Gorghiu: ,,Decizia să se ia cel mai târziu la începutul lunii martie”
„Biroul Politic Naţional l-a mandat pe preşedintele Nicolae Ciucă să discute în coaliţia de guvernare scenariul comasării alegerilor. Toate scenariile de comasare, care sunt constituţionale, sunt posibile. Altfel, riscăm blocaje în societate cu atâtea runde de alegeri, în economie, în învăţământ, în justiţie. Eu îmi doresc comasarea alegerilor pentru Parlamentul European cu cele locale. Coaliţia trebuie să decidă o formulă rezonabilă şi clară, iar decizia să se ia cel mai târziu la începutul lunii martie. Sunt şi alte state europene care discută comasarea alegerilor sau unde s-a luat, deja, această decizie, precum Belgia, Irlanda, Ungaria.” a afirmat Alina Gorghiu, ministru al Justiției și președinte PNL Argeș.
Membrii Biroului Politic Național al partidului condus de Nicolae Ciucă au votat în unanimitate începerea discuțiilor din coaliție pentru comasarea alegerilor din acest an. În cadrul ședinței interne de la Parlament, PNL a mandatat o echipă de negociere care să poarte discuții în coaliția cu PSD.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat în conferința de presă de după ședința BPN că o variantă posibilă este comasarea alegerilor europarlamentare, primele din acest an, cu cele locale, dar a adăugat că nu este nimic bătut în cuie.
De la PSD încă nu a venit un răspuns, Consiliul Politic Național neluând nicio decizie. În schimb, pe surse, social-democrații au transmis că în schimbul comasării ar dori un „acord pentru 10 ani de stabilitate”, în care PSD să dea președintele pentru primii cinci ani.
Este un fel de tranzacție în care votul cetățenilor pare a nu mai avea nicio relevanță. Nu este exclus ca populația iritată să le răstoarne calculele și unora, și altora și să avem, pentru prima oară, un președinte care nu e nici PNL, nici PSD, iar la europarlamentare niște naționaliști jubilând de fericire.
Calcule ,,de culise” pe care le vehiculează toată lumea
Alegerile europarlamentare sunt văzute ca o bornă – ele vor măsura în mod real scorurile partidelor și vor da direcția pentru celelalte tipuri de alegeri. Un rezultat prost va fi un semnal important. PNL ar să salveze rezultate proaste pe care le anticipează, observând reacția populației la alianța la guvernare pe care au făcut-o cu PSD – se speculează de către opoziție. Comasate cu localele, primarii – cel mai important vehicul electoral – ar urma să tragă și pentru candidații partidului la Parlamentul European. Această variantă interesează și PSD, care și el se bazează pe armata de primari și care se teme de pericolul pe care îl reprezintă AUR, un partid care are alături o Diasporă îndârjită și dinspre care ar putea veni mari surprize. PSD este mai relaxat, însă, doar prin prisma faptului că sondajele îi creditează cu 31%.
Pe de altă parte, pe termen mediu, PSD are nevoie de un PNL mai slab, care să nu ridice mari pretenții într-o viitoare guvernare comună, dar nu atât de slab încât să nu poate forma o nouă coaliție. Social-democrații nu și-ar dori o alianță cu AUR, care i-ar decredibiliza în ochii socialiștilor europeni. De asemenea, PSD are tot interesul ca ,,Ciucă al nostru” să rămână în fruntea PNL, acesta fiindu-i un excelent partener de dialog. Dacă PNL o dă în bară la europarlamentare, atunci poziția lui Ciucă în fruntea partidului este periclitată.
Impedimente și alte complicații
Din punct de vedere legislativ, varianta comasării alegerilor europene cu cele locale se lovește de mai multe impedimente. În primul rând, acest tip de comasare a fost deja respins de Curtea Constituțională în 2012. Printre argumentele de atunci Curții se numără:
- -încălcarea principiului peridiocității alegerilor (care trebuie să fie clar stabilite, nu schimbate după bunul plac al unui partid);
- -încălcarea dreptului de a fi ales (să dea posibilitatea unui candidat să fie în cursă atât pentru o funcție locală, cât și pentru alta de reprezentare națională);
- -complicarea votului, prin mai multe buletine.
Și Comisia de la Veneția recomandă, în diverse rapoarte și ghiduri, ca tipuri diferite de alegeri să nu fie suprapuse tocmai pentru că acest lucru lezează dreptul indivizilor la o bună și corectă informare asupra problemelor puse în discuție.
În al doilea rând, actualilor aleși le expiră mandatele în septembrie (în anul 2020, alegerile locale cu fost organizate în septembrie din cauza pandemiei de Covid). Dacă localele ar fi în iunie, România s-ar putea trezi cu două rânduri de primari și consilieri, unii în funcție așteptând să-și termine mandatul, alții având legitimitatea alegerilor.
În al treilea rând, limitarea teritorială a votului ar putea fi un alt impediment. La europarlamentare se poate vota la orice secție din țară sau la cele organizate în străinătate, în timp ce la locale doar în localitatea de domiciliu sau reședință.
Ce spune Opoziția: ,,Singurul lor inteteres este să rămână la butoane”
USR s-a pronunțat ferm împotriva comasării alegerilor. ,,Niciunde în Europa nu avem o comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare, anunțată cu trei luni înainte de alegeri. Ce vor să facă ei este un atac la democrație. Le este frică de nota de plată și își închipuie că vor câștiga alegerile la masa verde, prin diverse chichițe care să blocheze accesul la vot al românilor. În Belgia – despre ce vorbește Marcel Ciolacu – este vorba de alegeri federale, iar țara urmează o practică începută în 2014, când au stabilit ca alegerile federale să fie organizate în aceeași zi cu cele europarlamentare. PNL, Marcel Ciolacu, se simte disperarea voastră. Anul acesta este anul în care veți plăti pentru tot dezastrul guvernării. PNL-iștilor, nimeni nu a uitat că ați crescut taxele peste noapte, nimeni nu a uitat că i-ați trădat pe români și ați adus PSD la guvernare.” a declarat deputatul USR Ionuț Moșteanu.
Și AUR Argeș și-a exprimat dezacordul față de această opțiune luată în calcul de actuala coaliție de guvernare, principalul argument fiind acela al încălcării Constituției.
„Intenția actualei coaliții de comasare a alegerilor este una foarte serioasă. Din ce știm, a fost doar aruncată în spațiul public pentru a vedea care este reacția opoziției și bineînțeles, și a populației. Opoziția fiind reprezentată în România de Alianța pentru Unirea Românilor, se opune vehement unei astfel de acțiuni, total neconstițuționale. Este prevăzut în Constituția României și în legea alegerilor locale că orice ales local trebuie să aibă un mandat de minimum patru ani. Mandatul de patru ani se împlinește undeva la începutul lunii octombrie și în niciun caz după luna iunie, așa cum vor ei să comaseze alegerile europarlamentare cu primul tur al alegerilor locale. De dragul puterii și pentru a-și conserva aleșii locali, doresc să facă acest artificiu, călcând în picioare absolut orice fel de chestiuni care sunt legale și constituționale. Singurul lor inteteres este să rămână la butoane, să rămână la putere. În spatele acestei acțiuni se află cu totul altceva. Se află frica viscerală pe care cele două partide, PSD și PNL, o au față de Alianța pentru Unirea Românilor. Cred ei, că în condițiile în care vor cumula cele două alegeri, votul politic va dispărea, referindu-mă la votul pentru alegerile europarlamentare, AUR nemaiputând să obțină primul loc în alegeri, așa cum ne dorim și cum credem că se va întâmpla.” a declarat Cătălin Teodorescu, membru AUR Argeș.