Comisia Europeană a returnat României Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru că… nu e ce trebuie. Cum era de așteptat, reprezentanții guvernării încearcă să minimizeze acest lucru, declarând că nu e vorba decât de niște observații ale Comisiei pe marginea PNRR și că urmează ca specialiștii puterii să… remodeleze acest plan. Pe de altă parte, cei de la PSD atrag atenția că pentru acest plan se lucrează de zece luni și că orice zi pierdută pentru implementare înseamnă bani pierduți de către România.
Ionuț Moșteanu: ,,Rog partenerii din opoziție să nu mai caute puncte ieftine electorale cu dezinformări pe acest subiect!”
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se află în barca USRPLUS, drept pentru care parlamentarii acestui partid au intervenit primii cu declarații pe această temă. ,,Consultare, coordonare, planificare, negociere. Planul Național de Redresare și Reziliență este în lucru, în plin proces de consultări cu Comisia Europeană. Nu este un document final, acum, cel pe care realizăm consultările și nu este trimis oficial la Bruxelles. De aceea, toate modificările și observațiile pe care le primim în această perioadă sunt parte a procesului normal de completare și negociere. (…) România este în grafic și procesul este în linie cu tot ceea ce se întâmplă pe acest mecanism, la nivel european. O singură țară a trimis componentele extinse în mod oficial. Până în acest moment, câteva țări au anunțat deja că vor transmite după 30 aprilie. (…) Totodată, oficial, vor mai urma două luni de analiză a Comisiei Europene pe documentele trimise de statele membre. Abia atunci vorbim de o evaluare a Planului României. Rog partenerii din opoziție să nu mai caute puncte ieftine electorale cu dezinformări pe acest subiect! Ca întotdeauna, sunt aici pentru a dialoga și a informa, factual.” transmite deputatul USRPLUS, Ionuț Moșteanu.
Ovidiu Puiu: ,,Acesta este cel mai puțin oportun moment pentru ambiții, orgolii și aroganță”
Fără a duce discursul în zona politicianistă, senatorul PSD Ovidiu Puiu a făcut o trecere în revistă a evoluției acestui plan național. Senatorul social-democrat susține că guvernarea a confiscat PNRR în loc să acceseze cât mai mulți specialiști pentru ca România să atragă în timp util toți banii alocați.
,,Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este, așa cum reiese chiar din denumire, un pachet de investiții și reforme menite să susțină reconstrucția după criza provocată de Covid 19 și să facă țările mai reziliente la provocările actuale și viitoare. Fiind un instrument temporar, acesta trebuie conceput și adoptat cu maximă celeritate, proiectele fiind necesar a fi finalizate până la finele anului 2026.
La nivel european, acordul politic pentru acest instrument temporar a fost obținut încă din iulie 2020 și exact de la această dată statele membre au putut începe elaborarea planurilor de reziliență. România s-a angajat să trimită un prim draft al PNRR către Comisia Europeană în luna octombrie 2020, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În noiembrie 2020, guvernul de atunci a prezentat cu mare fast un prim draft al PNRR, în plină campanie electorală. Ulterior, s-a aflat că acest draft a fost evaluat negativ de Comisia Europeană, principalul motiv invocat fiind acela că investițiile propuse nu erau susținute și de reforme care să garanteze eficiența cheltuirii banilor. Nou instalata coaliție de guvernare a continuat revizuirea planului – exlusiv în laboratoarele proprii- și a dat publicității o nouă versiune, în luna martie 2021. Această variantă a PNRR propune alocări de 41 miliarde euro, adică cu 41% mai mai mult decât suma reală care îi revine României, de cca 29,2 miliarde de euro. Și pentru această versiune reprezentanții instituțiilor europene au transmis, așa cum era de așteptat, feedback negativ și numeroase observații; ca să îl citez pe ministul Fondurilor Europene, ”doar săptămâna asta am primit 100 de pagini de feedback!” În tot acest răstimp, coaliția de guvernare a refuzat categoric să aducă PNRR în debatere parlamentară, transmițând subliminal mesajul că doar în coaliție există expertiză și competențe de planificare…” a declarat senatorul Ovidiu Puiu.
În opinia sa, trei sunt erorile pe care actuala guvernare le-a comis în raport cu PNRR.
,,1.România pierde timp, iar timpul înseamnă bani. 30 aprilie este data la care PNRR trebuie transmis oficial către Comisia Europeană și toate semnalele ne conduc la concluzia că acest termen nu va fi respectat. Înțelegem asta implicit din mesajele pe care guvernanții le transmit pentru ”a se acoperi”, de exemplu că acesta este doar un termen recomandat, nu un termen fix, că și alte țări au anunțat că nu vor trimite la timp PNRR, că e o noutate pentru întreaga Europă etc. Menționez aici că Portugalia a trimis deja oficial planul, deci scuzele nu au acoperire în practică! Reamintesc totodată că elaborarea PNRR a început de 10 luni – nu de ieri, de azi – și că orice zi de întârziere în transmiterea oficială a documentului înseamnă o zi în minus pentru implementare și șanse mai puține de folosi toți banii alocați!
2.PNRR-ul actual nu are consistența unui plan matur, el arată mai degrabă a ”shopping list”. Planul de Redresare și Reziliență al României nu are o logică a intervenției bine articulată, el a pierdut legătura cu redresarea în contextul pandemiei! În plus, PNRR nu prezintă calendar de implementare, măsuri concrete, distribuții teritoriale, ținte de parcurs și elemente de impact, criterii de selecție a proiectelor, proceduri, responsabilități etc. Mai grav, PNRR-ul nu prezintă complementaritățile cu intervențiile propuse prin Cadrul financiar multianual 2021-2027, adică cu fondurile structurale și de investiții alocate României în perioada următoare… Să nu mai aducem în discuție și faptul că de banii de coeziune 2021 -2027 – peste 30 mld euro – nu mai face vorbire absolut nimeni!
3.PNRR nu este un plan transparent și nu are în jurul său un consens al părților interesate. Coaliția de guvernare refuză în continuare să aducă PNRR-ul în Parlament și să mobilizeze expertiza specialiștilor din toate partidele! În alte țări s-a realizat acest lucru, la noi nu… Eu și colegii din PSD am spus în repetate rânduri că PNRR este planul României, nu al guvernului României și că miza lui este interesul național. Probabil că acesta este cel mai puțin oportun moment pentru ambiții, orgolii și aroganță și îmi exprim speranța că întreaga clasă politică va avea maturitatea de a pune interesul României înainte de toate într-un astfel de moment de răspântie!” ne-a mai declarat senatorul Ovidiu Puiu.