Deputatul Cristian Boureanu, presedinte PD-L Arges, a participat luni, 28 septembrie, la emisiunea Nasul a postului de televiziune B1 TV, alaturi de primarul municipiului Constanta, Radu Mazare si de jurnalistul Robert Turcescu. Pentru ca emisiunea a fost extrem de interesanta, cabinetul parlamentar al deputatului Boureanu ne-a pus la dispozitie transcriptul pe care vi-l vom reda si noi, mai jos.
Radu Moraru: Invitatii mei sunt oameni tineri, fac politica de multi ani, dar mie imi place modul in care fac politica pentru ca reprezinta noul val de politicieni si cred ca in aceasta seara va fi o discutie foarte sincera, macar pentru faptul ca avem cam aceeasi varsta cu totii. Domnul Cristian Boureanu, domnul Radu Mazare si prietenul si colegul meu, Robert Turcescu, adica PD-L, PSD, Realitatea FM si Realitatea. Cati ani aveti, domnule Cristian Boureanu?
Cristian Boureanu: 36.
Radu Mazare: 41.
Robert Turcescu: 35, dar nu sunt impliniti.
Radu Moraru: 39, deci suntem pe acolo. Traim in tara asta in care daca te uiti la TV iti vine sa iei calea europeana, daca deschizi ochii si reusesti sa umbli un pic prin tara, se mai fac si lucruri. Sunteti de acord cu Romania de la TV, adica ce se vede la TV – criza politica fara precedent, sa nu luam banii de la FMI ca murim, sa luam banii ca daca nu murim, somaj, mitinguri, alegeri – asta e Romania?
Cristian Boureanu: Vin de la o intalnire unde erau 8 americani. Sunt doua probleme, una in viata reala si una in viata de la TV. In viata reala, pentru 10 ani dupa revolutie si se continua si astazi, in Romania directiile in care putea sa mearga tara erau total diferite, la 180 de grade. Imi aduc aminte si astazi de politicieni care spuneau ca Romania nu are nevoie de NATO, nu are ce cauta in Uniunea Europeana, trebuie sa pastram relatiile cu fostul spatiu sovietic, si politicieni care spuneau „NATO, Uniunea Europeana, nu vrem sa auzim de rusi” iar o politica externa gresita. Acelasi lucru era cand vorbeai despre clasa politica, justitie, despre cum trebuie numiti profesorii, unii spuneau ca trebuie sa ii numeasca ministrul, altii spuneau ca trebuie sa ii numeasca primarul sau doar primarul. Deci Romania era o tara in care se dezbateau extremele. Lucrurile s-au schimbat. Astazi daca venea la putere PSD sau PD-L era macar un mare numar de obiective comune, chiar daca mai sunt lucruri care ne despart radical.
Radu Moraru: Adica se merge in aceeasi directie?
Cristian Boureanu: Am stabilit toti ca mergem in Uniunea Europeana, NATO, avem niste principii de politica externa aproape la fel, difera de la oameni la oameni, dar sunt cvasiacceptate. Acelasi lucru se intampla si cu presa, era impartita la fel. Ce se intampla pe mass-media in ultima perioada, si am constatat ca acest lucru nu e valabil numai pentru politica, e valabil pentru tot. Si in America sunt crime, dar eu daca deschid TV-uri, si nu le acuz, dar sunt unele care exagereaza pe partea de crime. Daca cobori intr-un sat din Romania risti sa te ia cu coasa, cu toporul, cu ceva.
Radu Moraru: Deci Romania reala difera de Romania de la TV?
Cristian Boureanu: Ne place sa vedem extremele. Si cand unul de-al nostru face ceva bun „A, cel mai destept! E genial, dar nu il apreciaza tara”.
Radu Moraru: Bun, domnule Radu Mazare, deci mergem in aceeasi directie. Sunt aceste scandaluri, poate frecusuri normale, e adevarat? Sau unii care mai triseaza si vor sa o ia in alta parte.
Radu Mazare: Nu e adevarat, dar directia a fost clara din ’90 cand toata lumea a spus ca vrem catre Uniunea Europeana, ca vrem sa uitam de rusi, ceea ce a fost o mare greseala pentru ca toata Europa suge de la rusi, iar noi nici nu am vrut sa auzim de ei. Dupa opinia mea, de aia nici nu prea aveti mare rating pe la emisiunile astea politicianiste in care domina incrancenarea, si asta e motivul pentru care lumea citeste tabloide, ce a facut ala, cu cine s-a mai cuplat, pe cine a mai inselat, precum si emisiunile distractive. Oamenii au inceput sa se uite din ce in ce mai putin la politica. Am fost si eu ziarist, era mult mai pasionata societatea de ce se intampla in politica acum 5-10 ani de zile fata de ceea ce se intampla acum. Din pacate, in astia 20 de ani s-au flendurat pe la putere mai toate partidele, s-au schimbat multi politicieni si lucrurile au mers cam la fel.
Robert Turcescu: Aici ati pus punctul pe i, pentru ca problema cea mare este ca in acesti ani – dupa o perioada la inceputul anilor ’90, cand romanii isi inchipuiau ca schimbarea poate veni mai ales cu ajutorul oamenilor politici – au fost obligati sa constate o trista realitate, ca oamenii politici nu pot provoca acea schimbare sau cel putin nu intr-un ritm accelerat, cum probabil isi doreau foarte multi dintre romani, astfel incat si cand vorbim de politica, si de presa, dar si de omul simplu de pe strada se practica urmatoarea schema de gandire: traim in tara lui „mie ce-mi iese?” Toata lumea judeca actiunile politice, personale pe acest principiu si atunci s-a ajuns la un lucru extrem de periculos pe care il constat in ultimii ani cand am avut alegeri, ca nici la vot romanii nu mai merg pe ideea ca ar putea schimba ceva. Se blocheaza in momentul in care isi dau seama ca voteaza niste oameni care devin oameni politici si care nu pot provoca o mare schimbare. Si atunci judecata este mult mai simpla, as spune simplista, pe ideea urmatoare: merg la vot pentru ca imi cere politicianul X, dar mie ce imi iese? si atunci trebuie sa ii iasa ceva: un pui congelat, o caldare cu PSD sau PD-L, niste haine vechi. E un lucru extrem de periculos in momentul de fata. O judecata de genul asta ne-a adus in situatia in care ne aflam astazi, in care mass-media nu isi mai pune problema responsabilitatii sociale, nu isi mai pune problema sa salveze la un moment dat niste zone salubre din societatea romaneasca. si media judeca la fel in momentul asta „ mie ce-mi iese”, si ma refer la puncte de audienta. Cu ce faci puncte de audienta la o societatea care merge pe aceeasi judecata?
Radu Moraru: Si implicit la profit.
Robert Turcescu: Da.
Radu Moraru: Dar profitul trebuie sa il faci pentru ca altfel se pune problema cum supravietuieste o institutie media daca nu face profit?
Cristian Boureanu: Cu 3 cuvinte as vrea sa il aprob pe Robert. Ce spui tu, Robert, se intampla, dar se intampla in media. si eu cred ca cel mai periculos lucru care se intampla este ca noi am inceput sa generalizam. Deci tu spui: „Media nu isi mai asuma responsabilitatea sociala”, si o spun si eu. Cel de pe strada spune: „Politicienii nu fac nimic”. Astazi pe oameni nu ii mai intereseaza, si nu e adevarat. Este o parte din mass-media care nu isi mai asuma responsabilitatea sociala, o parte din cetateni, si e trist si imi asum ce spun, se intampla in general in mediul rural si in zonele mai sarace, nu mai merg la vot decat pentru ce-mi iese, si poate o mare parte din politicieni, si aici e vina noastra, o mare parte din politicieni nu isi face datoria pentru care e aleasa. Daca noi reusim sa incepem sa alegem graul de neghina si cand ies ca ziarist si spun, sa nu spun politicienii sau toti politicienii, ci sa incerc sa nominalizez.
Radu Moraru: Trecem la concret, domnule Radu Mazare?
Radu Mazare: Nu e chiar asa. Spre exemplu pe mine m-au votat de 3 ori, a 3-a oara cu 70%. Prima oara 39% si am intrat in turul 2, a doua oara cu vreo 57 si ultima oara cu 69%. Dumneavoastra spuneati ca oamenii asteapta sa vada ce le iese.
Radu Moraru: Deci cam ca la Traian Basescu?
Radu Mazare: Pai pe el de cate ori l-au votat?
Radu Moraru: Pai o data la primarie, o data la prezidentiale si apoi la referendum.
Radu Mazare: Dar ce v-am zis pe drum pot sa zic?
Radu Moraru: Da.
Radu Mazare: Am zis ca vin la emisiunea dumneavoastra pentru ca va apreciez, imi esti simpatic, chiar daca il pupi undeva pe Traian Basescu in permanenta.
Radu Moraru: Nu ai zis asa, ai spus acum inainte de pauza!
Radu Mazare: Cum, la telefon am zis!
Radu Moraru: Eu te-am intrebat totusi, si trebuie sa recunosti si ce ai spus, ca ai recunoscut ca Traian Basescu, dintre toti, ca om politic, ca…
Robert Turcescu: Nu poate sa recunoasca Radu Mazare acum pentru ca trebuie sa zica ca Mircea Geoana e cel mai bun.
Radu Mazare: Nu, hai sa va zic. Traian Basescu e clar ca are mai multa charisma decat Mircea Geoana, asta trebuie sa o recunosc pentru ca sunt un politician care am fost votat direct si stiu ce inseamna charisma. Dar noi, de-a lungul istoriei, s-a dovedit ca suntem un neam foarte certaret. Ati vazut ca nu rezista nici partenerii in firma. si atunci avem nevoie de unul sus care sa aplaneze aceste conflicte. Problema lui Traian Basescu e nu ca nu le aplaneaza, dar le si genereaza. si de aia e balamucul asta in tara de 5 ani de zile. Asta e opinia mea.
Radu Moraru: Sau e o intrebare, ca asta e avantajul nostru, cei care pupam undeva, dar si gandim.
Radu Mazare: Nu zic eu, zice lumea, ca lumea e rea.
Robert Turcescu: Am si eu o intrebare. Era mai profitabila pentru Romania atmosfera din perioada domnului Ion Iliescu? Rezerva pe care o manifesta domnul Ion Iliescu fata de subiectele sensibile la vremea aceea, jocurile din spatele cortinei pe care le facea domnul Ion Iliescu, calmul asta aparent erau mai profitabile? Mie mi s-a parut ca in toti anii aceia am trait cu o teribila iluzie ca in Romania lucrurile merg, ca functioneaza cumva, dar vedeam ca nu aveam o economie de piata…
Radu Mazare: Ca si acum.
Robert Turcescu: …ca infloreau niste baroni cu afacerile lor.
Radu Mazare: Ca si acum.
Robert Turcescu: Sigur, nu s-au schimbat lucrurile in mod radical, dar eu cred ca in momentul de fata, in ciuda lucrurilor care le spunem ca Traian Basescu a introdus tensiune, e samavolnic, cum zicea astazi domnul Ion Iliescu… Traian Basescu are pacatele lui si l-am criticat pe Traian Basescu de fiecare data cand a facut tampenii, dar faptul ca la un moment dat a luat capacul de pe niste oamenii unde de multa vreme…
Radu Moraru: A incalcat Omerta.
Robert Turcescu: A spart o tacere periculoasa la un moment dat. Sigur ca nu ne convine ce vedem pentru ca vedem increngaturi intre politicieni apartinand unor partide care teoretic nu ar avea nimic in comun sau care se bat pe scena politica de o gramada de ani, vedem oameni de afaceri care nu au facut averi in mod onorabil, ci s-au folosit de sprijin politic si altfel de proptele, vedem ce se intampla in justitie.
Radu Moraru: Eu il stiu bine si pe Radu Mazare, cam de cand il stiu si pe Traian Basescu. Radu Mazare, la Constanta, aplica modelul Traian Basescu in tot ce face.
Radu Mazare: Nu e adevarat.
Radu Moraru: Ba da, tensiuni, scandaluri, conflicte. Doar ca Radu Mazare, fiind acolo, nu e pe prima pagina in fiecare zi, dar face lucruri, cu greu, ca nu a fost usor nici sa faca locuinte sociale, nici sa danseze acolo, doar ca intre el si Traian Basescu e o diferenta: Traian Basescu danseaza cu tigancile la hora veseliei si e nasol, daca el danseaza cu braziliencele e cool. E abordarea de care vorbea Robert Turcescu pe mass-media, cine il uraste pe Traian Basescu si are ordin sa i-o dea la cap in fiecare zi, daca el danseaza nu e bine, dar pe aceleasi canale media, de cate ori apare Radu Mazare e misto.
Robert Turcescu: Mi-l aduc aminte pe Radu Mazare vorbind tinerilor PSD in urma cu un an de zile, cand ii invatati cum sa apara in media si sa faca politica si le spuneati ceva la modul: „Daca apari plicticos sau nu isi pui un sacou mai fistichiu pe tine sau nu faci niste gesturi interesante pentru presa tabloida nu te baga nici dracu in seama”.
Radu Mazare: Si nu e asa?
Radu Moraru: Ati zis ca ma contraziceti.
Radu Mazare: Da. 1. Nu am pus niciodata nicio institutie a statului sa fugareasca pe nimeni si imi fac sfanta cruce. Nici de la finante, nici de la militie, nici Corpul de Control, nu am pus pe nimeni sa fugareasca pe nimeni, ceea ce prietenul dumneavoastra o face.
Radu Moraru: Faptul ca nu tolerez minciunile spuse despre un om politic care e presedinte al Romaniei nu inseamna ca ma situez in prietenie cu acel om. Despre Ion Iliescu s-au spus foarte multe minciuni pe care le-am negat, desi nu sunt chiar deloc prietenul lui Ion Iliescu.
Radu Mazare: OK. Deci nu am pus niciodata pe nimeni si nu cred ca asa trebuie facuta politica cu amenintari, cu dosare, cu DNA. Va dau un exemplu, stiti ca era scandal ca eu am favorizat licitatii de presa si asa mai departe. Am 4 institutii ale statului care ma controleaza acum, cand stam de vorba: DNA, ANI, Curtea de Conturi si ANRMAP, aceleasi licitatii.
Robert Turcescu: Dar daca lucrurile sunt in regula, banuiesc ca nu aveti nici un motiv…?
Radu Mazare: Niciunul. Sunt relaxat.
Robert Turcescu: Pai de asta zic.
Radu Mazare: Dar vi se pare normal ca 4 institutii sa controleze acelasi lucru?
Cristian Boureanu: Si la MTS se intampla acelasi lucru. si la primarie la Adriean Videanu se intampla acelasi lucru.
Radu Moraru: Nu, aici eu ii dau dreptate, eu zic ca nu e foarte normal.
Radu Mazare: Domne, aia sunt platiti din banii nostri, ca tot vorbim de bani care trebuie redusi. Nu se poate sa deplasezi 4 armate sa controlezi acelasi lucru.
Radu Moraru: Domnule Radu Mazare, gura lumii zice ca in Constanta e atat de mare presiunea pe agentii economici care daca nu cotizeaza, daca nu cumpara de la Mazare, si probabil ca aceste institutii se autosesizeaza si la povesti de genul asta. Agentii economici, si noua ne-au scris de-a lungul anilor foarte multi, au aceasta presiune ca daca nu cotizeaza unde trebuie vin alte institutii care le dau amenzi. Eu de asta spun ca Romania e viciata din start.
Radu Mazare: Eu v-am spus ca nu am pus pe nimeni sa controleze pe nimeni.
Radu Moraru: Deci, daca faci, de ce ai facut, daca nu faci, de ce nu ai facut!
Radu Mazare: Asta e clar.
Radu Moraru: E valabila mai ales pentru cei care fac.
Cristian Boureanu: Dar intrebarea e valabila si pentru Traian Basescu?
Radu Moraru: Nu. El nu are voie.
Radu Mazare: Dar ce face el? Aratati-mi si mie in cei 5 ani, uite domne, asta a fost…
Cristian Boureanu: Votul uninominal.
Radu Mazare: Sa fim seriosi!
Cristian Boureanu: A fost o presiune incredibila pe care a facut-o ca sa castige puncte politice in mod clar si probabil sa intre in istorie, sa faca ceva. Dar a facut ce trebuie sa invete un politician sa faca, atat timp cat nu e impotriva interesului national ii intreb si eu pe oamenii astia ce vor. Pai daca 85% vor vot uninominal, atunci de ce sa ma apuc eu sa lucrez pe nu stiu ce schimbare la Constitutie, cand oamenii au prioritar votul uninominal?
Radu Mazare: Si nu s-a votat uninominal?
Cristian Boureanu: Ba da.
Radu Mazare: Si ce nu e bine?
Cristian Boureanu: Pai e bine, dar e meritul lui.
Radu Mazare: Pai da, dar inteleg ca acum vrea sa faca Parlament unicameral, e adevarat?
Cristian Boureanu: Da. E o optiune, o chestiune pe care ne-am asumat-o toti.
Radu Mazare: Care toti?
Cristian Boureanu: Inclusiv PSD.
Radu Mazare: E o problema in criza economica, inainte de alegeri?
Cristian Boureanu: Nu. E o problema pe care am discutat-o in 2005 ca o facem pana in 2008.
Radu Mazare: Domne, eu sunt pentru Parlament 0 cameral, sa ramana Traian Basescu sa conduca el. Nu e mai bine sa facem Parlament cu 10 oameni?
Cristian Boureanu: Dar domnul Mircea Geoana nu a propus acelasi lucru? Te las sa citesti declaratiile domnului Mircea Geoana din 2005-2007 si vezi daca sunt mai bune, ca poate nu sunt. Uite, Parlament unicameral in proiectul cu un nume superb „Revolutia binelui”.
Radu Mazare: Da, domne, foarte bine, dar dupa alegeri.
Cristian Boureanu: Pai se va intampla in mod sigur dupa alegeri. Iese presedintele.
Radu Moraru: Dar e varianta sa nu iasa si atunci omul vrea sa fie ultima lui chestiune, daca nu iese presedinte macar spune ca in mandatul lui a facut asta.
Robert Turcescu: Acum trebuie sa fim corecti si sa spunem ca tema Parlamentului unicameral e o tema interesanta pentru public.
Radu Mazare: Pe la cati sa ii reduceam?
Cristian Boureanu: Pai proportional cu Germania, cu Polonia.
Radu Mazare: Da, domne.
Radu Moraru: Domnule Radu Mazare, trebuie sa intelegeti pozitia mea de ziarist. Am trait toate perioadele, de la Constantinescu care punea mana pe telefon si zbura ziaristi afara din mass-media, pana la Ion Iliescu, sub linistea aia de care vorbeati mai devreme si sub tunurile lui Adrian Nastase care cu asta se ocupa, presa a avut de suferit. si doar din acest punct de vedere, cand Traian Basescu a venit la putere si presedinte, prima intrebare a fost cum va proceda cu presa? Eu tin minte cum Adrian Nastase a inchis televiziuni, tin minte cum Adrian Nastase tinea sub control toata presa si cu mici exceptii, mici voci, puteai sa spui lucrurilor pe nume.
Radu Mazare: Unde domne, ca eu l-am balacarit pe Ion Iliescu in ziarul pe care il conduceam, in Telegraf, din ’92 si pana acum.
Radu Moraru: Sunteti o exceptie.
Radu Moraru: Dar sub Adrian Nastase nu aveau voie foarte multi nici macar sa ridice privirea. si asta o stiu eu si o stiu toti telespectatorii nostri.
Robert Turcescu: Dar si domnul Traian Basescu a facut o greseala teribila in acesti ani, apropo de presa. I-a trebuit destul timp domului Traian Basescu, din momentul in care a intrat in conflict cu presa, pe diverse chestiuni, sa desparta graul de neghina. A umblat multa vreme cu generalizari de genul „Presa e cea care…, toti analistii politici…, toata lumea ma critica”. De vreun an jumatate domnul Traian Basescu a inceput sa faca mici aranjamente in sensul in care a zis ca nu ziaristii, ba mogulii.
Radu Moraru: Bun.
Cristian Boureanu: Si are dreptate. Noi totdeauna ne intrebam ce a zis ala, ce a zis ala? Eu pot sa il ascult si pe Mircea Geoana, si pe Radu Mazare, si pe Traian Basescu. La sfarsit ar trebui noi sa intrebam, ma are dreptate? 1. Avea dreptate cand spunea „toata presa”? Eu am spus ca nu avea dreptate, dar cand spune ca aia sau aia, stam asa si ne gandim.
Radu Moraru: Robert are dreptate. In presa scrisa si in toata mass-media sunt prea multi pseudoziaristi. Ori sunt vopsiti, ori sunt nu stiu ce. Spre exemplu, Ciuvica a ajuns mare ziarist. Hai sa fim seriosi.
Cristian Boureanu: Daca isi asuma e OK. Daca la mine vine cineva si imi spune: televiziunea mea serveste dreapta sau PSD-ul, e un pas in democratie.
Radu Mazare: Pai cum spune Traian Basescu, separa graul de neghina, la grau a trecut Evenimentul Zilei, B1TV si asa mai departe, la neghina a trecut partea cealalta.
Radu Moraru: Nu, eu cred ca telespectatorii fac treaba asta. Telespectatorii vor judeca exact cine e graul, cine e neghina, cine e…
Radu Mazare: Lumea!
Radu Moraru: Bun, ce s-a intamplat cu ministrul Nica, care sunt motivele reale pentru care domnul Nica a fost demis?
Radu Mazare: Eu pot sa va zic ce stiu eu si ce am auzit eu. Nu stiu ce s-a intamplat acolo de dimineata, ca eu nu am fost intre ei. Nici nu imi face o reala placere. Nu vreau nici mai sus, nici mai jos.
Radu Moraru: Nici nu ati vrut la guvernare.
Radu Mazare: Nu, si am spus constant lucrul asta. Nica a zis ca a venit domnul Emil Boc de dimineata si a spus ca se intampla scandaluri, ca lumea e in nesiguranta, ca vrea sa remanieze si ca interimar o sa il puna pe cel care se pricepe mai bine, respectiv pe domnul Vasile Blaga. si asta au confirmat si ceilalti ministri care erau de fata.
Robert Turcescu: Adica nu a existat nuanta asta ca daca PSD nu propune in 24 de ore un inlocuitor valabil?
Radu Mazare: Nu.
Radu Moraru: Unde a fost propusa, in sedinta de Guvern?
Radu Mazare: In ce au avut de dimineata, coalitie. si ei spuneam ca in momentul ala toti au izbucnit in ras.
Radu Moraru: Bun. Ce stim din partea asta?
Cristian Boureanu: Lucrurile s-au desfasurat conform protocolului: premierul Romaniei are dreptul sa isi ia decizia remanierii. insa protocolul precizeaza foarte clar ca acest lucru trebuie discutat in coalitie. Premierul Emil Boc si-a luat decizia si a venit si a anuntat in coalitie. Nu a spus ca il numeste pe Vasile Blaga. A spus „Aveti 24 de ore, va numiti pe cine vreti de la PSD”. Nu avem o problema cu protocolul, nu avem o problema cu dreptul PSD-ului de a avea un ministru de interne, pentru ca asa a fost la protocol, au tras la Ministerul de Interne, si l-au dorit foarte mult, dar nu cu domnul Nica, care nu isi face bine treaba, nu e profesionist.
Robert Turcescu: Dar care a fost explicatia termenului de 24 de ore, avand in vedere ca PSD a avut nevoie de o saptamana, in perioada in care s-au schimbat la Ministerul de Interne…
Cristian Boureanu: E Ministerul de Interne, iar PSD e un partid mare. Iti trebuie mai mult de 24 de ore ca sa faci o nominalizare?
Robert Turcescu: Pai e cu riscuri.
Radu Moraru: E evident pentru noi de la masa asta …
Radu Mazare: Eu mai povestesc putin din ce s-a intamplat astazi.
Radu Moraru: Mai vrem ceva.
Radu Mazare: Ce mai vreti, nu e clara treaba? Treaba e limpede – prietenul domniei voastre, Traian Basescu, vrea sa controleze Ministerul de Interne. E speriat ca a luat-o la vale in sondaje si are nevoie de alegeri.
Robert Turcescu: Dar putem sa punem si invers problema: prietenul dumneavoastra, domnul Nica sau domnul Mircea Geoana, are nevoie de domnul Nica la Ministerul de Interne pentru ca nu urca in sondaje si atunci are nevoie de o proptea la Ministerul de Interne.
Radu Moraru: Dar ce e acolo, frate, el te ridica, el te coboara?
Radu Mazare: Ia uite cum va dau foc! Macar atmosfera e mai degajata un pic.
Radu Moraru: Pai ce ar trebui sa facem?
Radu Mazare: Pai ati avut o invitata mai inainte careia ii ieseau ochii din orbite.
Radu Moraru: Cine?
Radu Mazare: Madam Pora.
Radu Moraru: Nu.
Radu Mazare: Cu mine ii ies ochii din orbite de fiecare data.
Radu Moraru: Andreea Pora, spre deosebire de altii, are intotdeauna argumente la ce spune si de aia o invitam. Nu o sa-l chem pe Ciuvica aici care nu stie sa zica decat rau, ratusca, ramurica. Revin insa la batalia asta, daca domnul Traian Basescu, speriat de sondajele astea care il coboara sub Radu Duda…
Cristian Boureanu: Dar a vazut cineva niste sondaje in ultima perioada, ca eu am vazut niste sondaje, inclusiv de la PSD, in care domnul Mircea Geoana a luat-o la vale si are o problema cu domnul Sorin Oprescu. I-am vazut pe liberali astazi anuntand ca in sondajele lor domnul Crin Antonescu e pe cale sa il bata, sa intre in turul 2. Traian Basescu nu scade in sondaje, toate studiile arata ca are un electorat intre 31,5 si 33 care e constant solidificat.
Radu Mazare: Eu am spus atat: scade in sondaje. Si fata de cum era acum 2 ani de zile, e la vale in sondaje.
Radu Moraru: Dar de ce nu era atat de speriat Traian Basescu, atunci cand puteau sa aleaga Ministerul de Interne pe primul loc? Puteau sa il aleaga acum 8-9 luni, cand s-a dat batalia pentru Ministerul de Interne.
Robert Turcescu: Nu, a fost conditia intrarii PSD la guvernare, sa fie primul care isi alege ministerele, in conditiile in care premierul il dadea PD-L-ul. PD-L-ul a zis: noi il dam pe Emil Boc premier si atunci a fost la mutare PSD. PSD si-a ales dintr-un foc Ministerul de Interne.
Radu Moraru: Dar a fost o mica ezitare. Intai au luat Transporturile, dupa au dat inapoi.
Robert Turcescu: Nu, aia a fost asa, ce alegem: banii de la Transporturi sau accesul la procesul electoral?
Radu Moraru: Deci batalia e pe arhiva pe care o are Ministerul de Interne sau pe faptul ca Ministerul de Interne e coorganizator al alegerilor?
Robert Turcescu: Eu nu cred in povestea cu arhiva! Sigur, traim intr-o tara in care de-a lungul anilor s-a spus ca cine scoate o foaie in campanie cu un element compromitator despre contracandidat castiga alegerile.
Cristian Boureanu: Nu, problema e ca nu o scoate. Intreba-l pe domnul Marian Vanghelie, ca el a venit si ne-a spus la TV. Eu sa fi fost premier, eu il demiteam a doua zi pe domnul Nica.
Robert Turcescu: In aceste campanii s-au scos niste hartii…
Cristian Boureanu: Problema e ca hartiile care nu se scot…
Robert Turcescu: Eu nu cred ca electoratul voteaza in functie de hartia pe care o scoate Marian Vanghelie, via Ministerul de Interne, despre Traian Basescu.
Cristian Boureanu: Marian Vanghelie vorbea de hartiile care nu se scot.
Radu Mazare: Pe mine stiti ce ma amuza aici, ca discuta doi fosti colegi, tovarasi…
Radu Moraru: Putem sa ne si tutuim, dar din respect fata de telespectatori e mai politicos sa nu o facem.
Radu Mazare: Bine, domnule Radu Moraru. Dumneavoastra sunteti anchetat?
Cristian Boureanu: Da.
Radu Mazare: De cine si despre ce?
Cristian Boureanu: Pai acum un an jumatate, in ziua in care mi-am anuntat candidatura la CJ Arges, dupa doua zile m-a chemat DNA-ul. M-a intrebat de o chestie veche pe care eu nu am semnat nimic, eu am luat o decizie veche de principiu, ca eram intr-o adunare AGA, nici macar in consiliu de administratie si de atunci la fiecare 3 saptamani am incercat sa ajung sa dau cate o declaratie. Si nu am avut nici o intrunire de DNA.
Radu Mazare: De ce?
Cristian Boureanu: Pai nu m-a mai chemat nimeni. Nu s-a mai intamplat nimic de atunci. Ma ancheteaza ANI, unde am reusit sa vin cu hartii.
Radu Moraru: Dar care e relevanta anchetarii?
Robert Turcescu: Asta e o declaratie in exclusivitate, faptul ca domnul Cristian Boureanu e unul din oamenii politici anchetati de ANI?
Cristian Boureanu: Dar se stie, domne. Eu am discutat cu oamenii aia foarte deschis ce vor, vreti sa stiti de unde am cumparat asta? Si eu am de 5 ani de zile, tot prin conturi. Acum am dus ultimele documente in care orice proprietate a mea si dinaintea casatoriei si a sotiei, a venit cu orice transfer de bani din ce cont, dividende, vanzari, salarii.
Radu Moraru: Dar care e relevanta?
Cristian Boureanu: Nu stiu, probabil ca e suparat ca e cautat de mai multe institutii. Plus ca am avut si Garda Financiara. Asta e.
Radu Mazare: Pe mine, in astia 5 ani m-au capiat cu anchetele. Eu am 28 de neincepere de urmarire penala, 28 de dosare in care am dat cu subsemnatul.
Radu Moraru: Asta inseamna ca sunteti un om valabil.
Radu Mazare: Deci am 28 de NUP-uri. Dar eu va spun ca nu se poate lucra si nu e normal ca intr-un stat… nu zice nimeni sa te sesizezi pe un anumit aspect, dar cand eu arat ca am facut licitatii publice pe site-uri, cum spune legea si sa vina 4 institutii ale statului sa te ancheteze in acelasi timp, vi se pare normal?
Radu Moraru: Domnule Radu Mazare, sunteti om politic, aveti sustinerea unui partid mare. Ia ganditi-va la ziaristii cu adevarat independenti in tara asta care isi pierd slujbele prin tot felul de locuri din tara pentru ca nu se aliniaza? Ganditi-va la CNA care de multe ori procedeaza in mod aberant fata de multi si unde te plangi? Te judeci in justitie, dureaza 4-5 ani. Nu sunteti singurul din Romania in ancheta.
Radu Mazare: Domne, cu asta termin cu anchetele, DNA-ul mi-a cerut contractele de publicitate din 1992 si pana in prezent si cu asta am pus punct.
Radu Moraru: Nu am reusit sa aflam daca pleaca PSD-ul de la guvernare, cum s-a terminat partida de sah din aceasta seara? Care e mutarea facuta de PSD?
Robert Turcescu: Domnul Traian Basescu joaca un simultan.
Radu Mazare: Pai joaca de la inaltimea functiei pe care o are.
Radu Moraru: Care e mutarea PSD-ului de astazi?
Radu Mazare: PSD e solidar cu ministrul, motivatiile invocate sunt gargara si daca premierul inainteaza presedintelui si presedintele semneaza remanierea domnului Nica, toti ministrii PSD isi dau demisia.
Radu Moraru: Sunteti sigur de asta?
Radu Mazare: Pai asta s-a votat astazi.
Radu Moraru: Adica inclusiv ministrii PSD au fost acolo si au zis da?
Radu Mazare: Da. Oricum, ei trebuie sa faca ce spune Comitetul Executiv.
Robert Turcescu: Am si eu o intrebare domnule Mazare. Ce va leaga atat de mult in momentul de fata de domnul ministru Nica? Adica il considerati pe ministrul Nica un membru de baza al Cabinetului Boc? E un personaj care s-a remarcat prin fapte de un profesionalism desavarsit? Nu poate fi schimbat? Nu e nimic adevarat in ceea ce spune la un moment dat domnul Boc, care zice ca in perioada domnului Nica a crescut gradul de infractionalitate? Avem niste probleme. Domnul Nica a facut si o declaratie in care eu cred ca i-a servit o minge la fileu, daca vreti, domnului Basescu. Daca acceptam ideea asta ca domnul Basescu a vrut neaparat sa-l schimbe pe Nica. in momentul in care a zis ca nu mai sunt autocare de inchiriat si au sarit transportatorii la Realitatea FM astazi sa spuna: „Unde domne? Cine vrea sa vina la noi” – ne suna un transportator de prin Ramnicu Valcea. „Avem autocare sa dam si la bulgari daca e nevoie pe 22 noiembrie si pe 6 decembrie. Nu avem nici o problema”. Deci eu intreb din nou: E domnul Nica un personaj atat de important, vorbesc prin profesionalismul lui, in aceasta pozitie incat PSD-ul nu se poate dispensa si nu poate propune pe altcineva in locul dansului acolo?
Radu Mazare: Pai in primul rand Nica este coordonatorul grupului de ministri din Guvern. El este, nu uitati, si vicepremier. El intr-o coalitie este pe picior de egalitate cu Boc.
Cristian Boureanu: Eventual domnul Boc este pe picior de egalitate, din cand in cand, lunea dimineata, cu domnul Geoana, cand amandoi vin in calitate de presedinti ai celor doua partide. Domnul Boc este premier si dincolo…
Radu Mazare: Vreti sa va raspund eu?
Cristian Boureanu: Scuza-ma, nu. Era o intrerupere.
Radu Mazare: Va raspunde el de la PD-L. Daca vreti va raspund eu.
Robert Turcescu: Dar va rog sa-mi dati un raspuns si pe nuanta asta. Adica daca vorbim de profesionalismul domnului Nica.
Radu Mazare: Nu pot sa spun ca gradul de infractionalitate nu este mare, si ar trebui sa fie mult mai mic decat este la ora actuala. Nu pot sa spun, insa, ca este mai mare decat era acum un an si jumatate sau acum doi ani de zile. Dupa parerea mea este cam la fel. Ca si atunci ii jefuiau cu pistoale, s.a.m.d.. Dar nu este, este destul, suficient de bun profesionist ca si ministru de Interne sau are o pozitie suficient de buna ca sa nu fie si sa nu se puna problema schimbarii pe motivele astea. Problema schimbarii se pune exclusiv intr-un tantavai politic pe care il facem acum, cu o luna si jumatate inainte de alegeri. Si nu se poate, un partid de dimensiunea PSD-ului nu poate sa accepte sa vina dimineata domnul Boc, dupa ce seara i-a dat o instructiune domnul Basescu, stim noi cand si cum, si sa joace.
Radu Moraru: Asta suna militieneste asa, „stim noi cand si cum”.
Radu Mazare: Pai dar stim cu totii.
Radu Moraru: …ca aveti informatii ca s-ar fi intalnit presedintele sau ar fi vorbit la telefon cu domnul Boc.
Radu Mazare: Nu. Boc e un tip cu o coloana vertebrala foarte puternica. Ia niste actiuni de care presedintele nu stie. Nici nu cere voie la Cotroceni. Asta o stie toata tara. Ma scuzati ca am spus.
Radu Moraru: Va iert de data asta…
Cristian Boureanu: Nu, ca sunt niste lucruri care s-au spus. 1. Statistic vorbind, deci statistic. Aici vorbim de statistica. Este statistica Ministerului de Interne. S-au dublat numarul de infractiuni, si ce-i mai grav, numarul de infractiuni cu violenta.
Radu Mazare: Vad ca dumneavoastra stiti foarte bine.
Cristian Boureanu: Fata de anul trecut.
Radu Mazare: De unde stiti?
Cristian Boureanu: Ma intereseaza, ma informeaza. Ma informeaza toti cei din judet pe toate sondajele pe care le avem. Siguranta cetateanului a trecut in primele 3 locuri pe orice sondaj.
Radu Mazare: Mie imi place, eu cand discut, intotdeauna cand discutam veneam cu hartii. Uite domne statistica.
Cristian Boureanu: Imi pare rau ca nu le am la mine, dar cei care ne asculta intra pe net, se uita pe statistica Ministerului de Interne si daca am mintit o sa luam mai putine voturi, PD-L-ul. Daca n-am mintit, insa, si o sa constate ca intr-adevar s-a dublat numarul de infractiuni cu violenta, o sa luam noi mai multe voturi si PSD-ul mai putine.
Radu Moraru: Imi dati voie sa-l apar pe domnul Nica? Domnule Mazare, imi dati voie.
Radu Mazare: Vreau sa va zic eu ceva. stiti ca asta-vara Mazare de la Primarie a platit si a cazat toti politistii de pe litoral, pentru ca Ministerul de Interne nu a avut bani? Asta o mai stiti sau nu o stiti?
Radu Moraru: Asta nu e in favoarea domnului Nica, daca-mi dati voie.
Cristian Boureanu: Asta vreau si eu sa spun, dar am tacut pentru ca domnul Mazare a facut un lucru bun.
Radu Mazare: Dar va mai spun. Nu stiu in favoarea cui ei, dar haideti sa vedem si lucrurile, ca asta e culmea. Nu o sa le iau eu apararea militienilor. Dar va spun niste lucruri ca sa le vedem exact asa cum sunt.
Cristian Boureanu: Mai e o problema. Ministrul de Interne. Daca ministrul Apararii ar veni maine si ar spune, e la PD-L ministrul apararii. si ar iesi maine domnul Stanisoara si ar spune: „Romania se afla intr-un moment de tensiune”. Doamne fereste, cine se uita e o gluma, e o ipoteza. „Suntem gata sa fim atacati de transnistreni”. Si dupa care am incepe verificari, sateliti. Transnistrenii la mare acolo cu ale lor, cu armament. Nu au nici o treaba cu atacurile. Mici gratare. Nu ar trebui a doua zi sa vina domnul Boc sa spuna: „Ba baiete, stii ceva? Ia hai, du-te tu cu declaratiile astea ca esti vice prim ministru, coordonatorul grupului de ministri PSD. Ba, si ala care raspunde de securitatea cetateanului si de linistea lui”. Siguranta si incredere – asa scrie pe masina de politie. Ce incredere sa mai am eu cand mie imi vine ministrul si imi spune: Am informatii ca s-au luat toate autocarele din tara, se fura.
Radu Mazare: Dar de ce nu-l dati afara si pe Berceanu, ca sar trenurile de pe sine cum sar copiii coarda?
Cristian Boureanu: Pentru ca deocamdata cel putin in doua din trei cazuri se stie exact care a fost cauza.
Radu Mazare: A pus unu bombe pe sine.
Cristian Boureanu: S-a miscat, spre deosebire de asasinatele din Brasov din ianuarie, Brasov in vara, spargerile de la Oradea si de tot. Nicaieri nu a venit cineva sa spuna: „Uite ba, Popescu a spart la Brasov”.
Robert Turcescu: Am si eu o intrebare, domnule Boureanu. Chiar nu e niciun ministru dintre cei aflati cu carnet de membru in PD-L si care fac parte din Cabinetul Boc, nu este in momentul de fata in situatia de a trebui sa-si faca bagajele si sa plece acasa?
Cristian Boureanu: Pot sa spun ceva in premiera? Si s-ar putea sa mi-o iau de la partid. Eu, ma scuzati, in vara asta am mai propus de cateva ori remanieri mai largi. Si de pe la noi.
Robert Turcescu: Deci sunt si la dumneavoastra.
Cristian Boureanu: Eu va spun un lucru: Premierul Boc, dupa parerea mea, a rabdat mult prea mult. A fost un tip tolerant. Deci chestiunea cu ministrul de Interne, Nica, inca o data, nu este oricine. Aici sunt de acord cu Radu Mazare. Nica este foarte important. Prin pozitia pe ministru de Interne si prin pozitia ca vice prim ministru. Pentru ca eu am mai propus remanieri si tot timpul mi s-a spus: „Domne, stati ca se va spune ca avem ceva cu ala de la PSD, se rupe coalitia”. Domne, dar stati ca si noi avem probleme cu cativa.
Robert Turcescu: Dar de ce nu a venit domnul Boc astazi in sedinta coalitiei sa spuna asa: „Domnilor de la PSD, eu nu vreau sa-l mai tinem pe Nica pentru ca uitati, a crescut gradul de infractionalitate. Dar sa stiti ca n-am nimic cu PSD-ul in momentul de fata si nu o fac ca sa iau postul asta pentru a ma asigura ca se voteaza cum trebuie. Va pun la pachet cu domnul Nica si pe domnul Cutarica de la PD-L”.
Cristian Boureanu: Domne, dar ce sa-l puna la pachet cand incepeam sa discutam de 5 ministri pro si contra si in partide? Domnul Nica a facut niste chestii grave. 2. Nu vrem ministerul asta la PD-L domne. Se duc acum la partid, se intalnesc, vad care este… Are cadre partidul, din ce stiu eu, PSD-ul. Si numesc un ministru de Interne care va coordona sau cum spune acolo exact in statut, va administra alegerile…
Radu Moraru: Bun, dar stati asa sa ordonam. Daca era un ministru mai maruntel de la PSD, da, sa zicem un Nita…
Cristian Boureanu: Probabil nu-l remania, ca si domnul Nita…
Radu Moraru: Nu, dar zic: Mai iesea tam-tam-ul asta? Tam-tam-ul asta probabil ca nu mai iesea. Domnule Mazare?
Radu Mazare: Nu stiu. De ce? Probabil ca iesea. De ce sa nu iasa?
Radu Moraru: Dar eu vreau sa-l apar pe domnul Nica. si vreau sa spun asa, ca e foarte greu ca un ministru venit, si aici sunt aproape toti ministrii la pachet. E foarte greu ca un ministru care vine si e de 8-9 luni sa schimbe considerabil activitatea sau sa vina cu performante in zona lui. Ca pana ajunge domnul Nica la toti generalii si la toti politistii din tara sa schimbe mentalitati, sa faca o reforma e complicat. si la Berceanu nu poate sa numere el acum rotile de tren ca sa se schimbe Romania. Deci hai sa nu mai pacalim lumea. Eu cred ca ministrii nu pot presta decat dupa un mandat de 4 ani. Poti face o analiza clara sa spui: Ministrul asta a venit aici si a lasat Romania asa. Deci aici il apar pe domnul Nica. Unde nu-l apar pe domnul Nica si unde cred ca a gresit grav este ca s-a vanghelizat profund. Genul asta de declaratii vine exact dupa declaratia lui Marian Vanghelie, care e un personaj exotic, dar nu e ministru. Vanghelie poate sa spuna ce vrea el ca si vice presedinte, ca presedinte de Bucuresti, ca are arhiva in buzunar. ii controleaza pe toti din SRI, din SIE, din „Doi si-un sfert”, pe toata lumea. Poate sa spuna ce vrea ca e om politic. Domnul Nica in calitate de ministru de Interne nu poate sa vina cu vanghelisme, sa spuna: „Autocarele sunt luate de aia si o sa faca frauda”. Ca maine poate sa spuna cine stie ce si scoate politia in strada si, stiu eu, poate ne aresteaza pe toti. Adica aici domnul Nica a gresit profund.
Robert Turcescu: Domnul Nica are o restanta majora pe care trebuie, intr-un fel sau altul, s-o deconteze. Dansul sau succesorul domnului Nica. La o zi distanta dupa alegerile europarlamentare, au fost duminica. Luni a venit intr-o emisiune „100%”. si a promis in fata intregii tari ca in maximum, subliniez, maximum 2 saptamani va da publicitatii lista cu, spunea la vremea respectiva domnul Nica, peste 2 mii de persoane care se fac vinovate de vot multiplu. L-am asteptat si l-am somat in nenumarate randuri in aparitiile publice pe domnul Nica sa vina cu aceasta lista. A catadicsit in urma cu 2 saptamani sa participe, sau 3 saptamani, sa participe la o alta emisiune „100%” cu subsemnatul si a venit si mi-a spus, zice: „Eu am facut aceste investigatii, numai ca Autoritatea Electorala Permanenta nu-mi da listele sa confrunt listele de votanti cu numele pe care le avem noi pe respectiva chestiune si in felul asta nu putem sa facem verificarea”. Deci a pasat „pisica” in curtea AEP. Nu tine jocul asta, intelegeti? Cata vreme la un moment dat tu, ca ministru de Interne, te bati cu pumnii in piept si spui: „Ba, i-am prins!”. Va aduceti aminte ca in emisiunea de atunci a zis domnul Nica un lucru care, cum sa spun, ne-a lasat pe toti bujbe, ne uitam asa. „Domne, in fiecare carciuma din Romania a stat in perioada scrutinului pentru alegerile europarlamentare cate un politist care bea si el o bere, dar era imbracat ca om obisnuit si tragea cu urechea cine urma sa faca”. Adica ne-a prezentat, va rog sa ma credeti, era un film. Deja l-am vazut pe politistul Costel stand la carciuma cu berea si tragand cu urechea printre betivi. S-a facut manga pana la 12 noaptea si a aflat unde vor avea loc traseele.
Radu Moraru: Sau s-a deconspirat. Ca daca stai 12 ore cu o singura bere nu te mai crede ala din carciuma.
Robert Turcescu: Mai mult decat atat. Domnul Nica a mai facut o greseala, daca vreti, la nivelul imaginii. Ma surprinde la domnia sa, care are un doctorat in comunicare. Mi-l aduc aminte si au dat televiziunile in repetate randuri iesind cu o declaratie din asta ritoasa asa, spunand: „Le transmit tuturor infractorilor din aceasta tara: Nu sunt in siguranta”. Domne, te ingheta asa cand il vedeai pe ministrul de Interne rostind o chestiune ca asta. Ziceai: Gata, tara toata este asigurata. Ori, sa ma ierte Dumnezeu, ce am vazut dupa acea declaratie a domnului Nica a fost mai rau ca pana la declaratia respectiva. S-a scapat de la SRI, va aduceti aminte, o interceptare cu doi smecheri care se pregateau sa faca nu stiu ce spargeri si in care unul zicea: „A iesit ala, ministrul de Interne, dadea din clanta ca a umplut strazile de patrule, de nu stiu ce”. Faceau misto, iertat imi fie cuvantul.
Radu Moraru: Aici sunt iarasi doua situatii. Nu Nica putea sa rezolve infractionalitatea…
Radu Mazare: Si sa prinda hotii.
Radu Moraru: Dar mai e ceva. Domnule Mazare, de ce e mai importat domnul Nica sau cu cat e, de ce e atat de important si nu l-ati numit pe domnul Nica din prima la Ministerul de Interne si de ce e mult mai important domnul Nica fata de domnul de la Teleorman, tot il uit, cum il cheama?
Robert Turcescu: Dragnea.
Radu Moraru: Dragnea sau domnul Oprea. Adica de ce acolo PSD-ul nu a procedat, din contra, chiar PSD-ul si-a schimbat ministrii si nu a fost nici criza de Guvern. Era criza economica si atunci. Aceleasi argumente erau si acum opt luni.
Radu Mazare: Pai si aceleasi argumente le avea si Basescu acum 5 ani de zile: „S-au furat alegerile.” si canci. stii vorba mea, canci. Dupa 5 ani de zile nu am vazut cum s-au furat. E adevarat ca tipa ca s-au furat alegerile?
Robert Turcescu: Da, asa e.
Radu Mazare: S-a tacut brusc dupa aceea. S-a furat la RAFO. Nu mai tinem minte ce era la Rafo, nenorocire.
Radu Moraru: Jafo.
Radu Mazare: Jafo. si 5 ani de zile nimic.
Cristian Boureanu: Justitia a constatat ca s-a furat la Rafo. N-a gasit cine.
Radu Mazare: Eu nu am auzit.
Radu Moraru: Pana acum nu era bine ca Basescu sa intre pe procese, sa intre la televizor sa spuna de ala, de ala.
Radu Mazare: Oricum intra. Dar apropo de ce imi spuneti. Eu sunt un tip si, na, scuzati ca suntem cam din aceeasi generatie. Nu ma intereseaza nici arhiva de la Ministerul de Interne, nici SRI, nici MRI. Nu cred ca asa trebuie condusa tara asta cu servicii secrete.
Radu Moraru: Da, dar tara asta este condusa…
Radu Mazare: Si cu dosare care se fac si cu amenintari pe la spate si cu presiuni s.a.m.d. Pentru ca ele asa sunt.
Robert Turcescu: Ati fost supus unui astfel de santaj? Stati ca e important domnule Mazare. Deci dumneavoastra il simtiti ca fiind un santaj?
Radu Mazare: Da, eu il simt. O simt ca si o apasare permanenta aici in ultimii 5 ani.
Radu Moraru: Dar de ce Traian Basescu ar avea cu dumneavoastra ceva?
Radu Mazare: Si nu am simtit lucrul asta in primii 3 ani cand am fost primar independent si era Nastase. Deci nu am simtit. Nu va suparati dar nu am avut dosare.
Radu Moraru: Atunci se ocupa de altii, nu de dumneavoastra. Se ocupa de presa, de exemplu.
Radu Mazare: Eu cred ca era la fel de importanta Constanta ca si acum. Nu? Ca si atunci o pierdusera.
Radu Moraru: Nu, dar ce vrea Traian Basescu direct, personal de a asmute pe dumneavoastra toate serviciile?
Radu Mazare: Ce sa vrea? Sa controleze Constanta. E foarte simplu. El si cu PD-L-ul.
Cristian Boureanu: Eu cred ca deja ne departam foarte tare de subiect.
Radu Moraru: Nu are cum sa controleze ca electoral PD-L-ul nu a scos….
Radu Mazare: Eu nu pot sa comentez foarte mult despre ce spune Nica si ce face la Ministerul de Interne si daca a crescut sau nu a crescut gradul de infractionalitate si cu cat. Ca nu stiu. Nu ma ocup de asta. Eu sunt primar si atunci mai vin si va mai dau niste exemple din viata reala de la mine de acolo.
Radu Moraru: Aveti o proba ca direct Basescu, de exemplu, dati-mi niste nume. A trimis el pe procurorul Cutare sau ca DNA-ul, cand spuneti DNA…
Radu Mazare: Pai da ce, eu interceptez telefoane? Dar pot sa va spun asa. Mi-a zis procurorul…
Radu Moraru: Nu, dar eu va spun. Eu stiu clar Nastase ce a facut fata de presa.
Radu Mazare: Deci de procurorul de la DNA mi-a spus asa, si va dau si numele. Ionita il cheama. Mi-a spus asa: „in 2005, este adevarat domnule Mazare, am venit 6 luni cu detasare si cu delegare de la DNA Bucuresti si am stat in Constanta ca sa verific absolut tot ce se spunea despre dumneavoastra.
Cristian Boureanu: Stati, domne, putin! Asta e o practica care se intampla. Uitati, in momentul de fata in Arges, da, la mine. Vorbesc si eu de la mine din judet.
Radu Mazare: Daca e o practica care se intampla.
Cristian Boureanu: Stati putin. Radu, stai putin ca te-am ascultat. DNA-ul s-a dus si a fost cel care a rezolvat o serie din problemele care existau acolo. Exista in momentul de fata arestati de la sefi, de la Garda Financiara. Sunt dosarele din Valcea. Pentru ca timp de 3 ani, din ce-mi aduc eu aminte la un moment dat, 2 ani si jumatate, DNA-ul Arges, Valcea, era la momentul respectiv, nu avusese nici un fel de cercetare. Nu arestare sau, nu avea nici un dosar. si la un moment dat s-au facut niste echipe de la Bucuresti care au constatat ca au probleme cu graul, ca au probleme cu alcoolul. Au fost descinderile alea la Valcea. Vorbesc de ambele judete pentru ca e o singura structura. Acum au descoperit, cu da sau cu nu, chestii care se vor dovedi.
Radu Mazare: Deci dumneavoastra spuneti ca este normal sa se mute pe bani, stati sa va intreb. Dumneavoastra raspundeti da sau nu. E normal sa plece din Bucuresti, platiti de catre stat, sa se mute cu bagaje si arme la Constanta, sa stea jumatate de an si sa verifice tot ce este legat de primarul Mazare?
Cristian Boureanu: Eu spun ca este normal in toata lumea ca atunci cand intr-o anumita zona, desi exista suspiciuni de infractionalitate, nu se intampla nimic niciodata. Orice structura, ca vorbim de justitia americana, de FBI sau vorbim de structuri romanesti de politie, deplaseaza la un moment dat oameni din afara. Si Curtea de Conturi face controale de la Bucuresti, desi exista reprezentant al Curtii de Conturi in anumite judete.
Radu Mazare: Curtea de Conturi face controale din 2000…
Radu Moraru: Dar domnule Mazare, haideti sa o luam altfel. Nu, ca e o chestiune pe care eu cred ca sunteti intr-o mica eroare. Atat de multe s-au scris despre dumneavoastra…
Cristian Boureanu: …le-a comandat Basescu…
Radu Moraru: Eu vorbesc cum lucreaza institutiile din Romania. Sunt usor viciate. Atat de multe s-au scris fara probe despre dumneavoastra in presa incat la un moment dat daca probele nu au fost prezentate, organele sunt puse in urmatoarea dificultate: Domne, s-au scris, n-au venit probele. Hai sa mergem sa cautam.
Radu Mazare: Unde sa vina probele?
Radu Moraru: Pai dau un exemplu: Domnul Rusanu, de exemplu, de asta spun, prea va victimizati. Nu va e caracteristic. Dan Radu Rusanu a venit aici in emisiune. Liberalul, marele liberal…
Radu Mazare: Nu vedeti ca sunt relaxat?
Radu Moraru: Rusanu a venit in emisiune si suparat ca i-am demonstrat ca nu are dreptate, si noi aveam probe, a doua zi ne-a inchis conturile la tot. Ca finul lui era sef la ANAF. Ce inseamna acuma sa ne plangem pe aici? Asta e, mergem mai departe. NE batem cu ei. Dar, iertati-ma, despre dumneavoastra s-au scris in presa centrala atat de multe articole incat unul care poate nu va cunoaste ar avea impresia ca sunteti cel mai mare bandit al Romaniei. si asta o spun foarte la rece, cate s-au scris. E normal ca astia de aici sa spuna: „Ba, daca procurorii locali nu investigheaza, ia sa trimitem”. tineti minte? in emisiunea asta ati spus prima oara ca au trimis pana in Brazilia sa va investigheze proprietatile.
Radu Mazare: Si?
Radu Moraru: Pai si tot aici ati spus ca nu au gasit nimic, ca nu sunt facaturile alea, nu sunt ale dumneavoastra. Bun, haideti sa vedem scena politica, ce se intampla. Iata ca acest sondaj despre care vorbesc liberalii, din mai multe surse. Eu am confirmat cu surse PSD, PD-L, PNL, se pare ca iminenta intrare a lui Sorin Oprescu in actiune a mai tras in jos de procentele lui Mircea Geoana. Credeti insa ca ar fi sarit Crin Antonescu sa fie aproape la egalitate cu Mircea Geoana? E posibil acest lucru?
Robert Turcescu: Greu de spus. In momentul de fata, eu am vazut cateva sondaje in ultima perioada, chiar inainte de iesirea domnului Traian Basescu la rampa sa anunte aceasta chestiune cu Parlamentul unicameral. Era un sondaj foarte interesant care arata ca pentru 6.5 milioane de romani prezenti la vot domnul Traian Basescu ar obtine undeva in jur de 31-32%. Cu cat crestea insa prezenta la vot la 8 milioane, 9 milioane, 10 milioane, cat mai multi oameni ieseau sau vor iesi la vot pe 22 noiembrie, cu atat mai mult va creste in sondaje Traian Basescu. E foarte interesant pentru ca domnul Geoana si domnul Crin Antonescu la o prezenta mai numeroasa la vot a romanilor nu beneficiaza de acest avantaj. Ba mai mult decat atat, scad in procente. Omul care cresterea, de asemenea, pe o prezenta populara masiva la vot era Sorin Oprescu. Prin urmare, in momentul de fata eu nu cred ca trebuie sa ne reducem, in momentul in care ne uitam la sondaje, sa reducem discutia la cum stau ei in acest moment in sondaje. Va conta foarte mult cati romani vor iesi la aceste alegeri prezidentiale. Domnul Basescu a stiut foarte bine lucrul acesta. A exploatat tema Parlamentului unicameral si a reducerii numarului de parlamentari, care e o tema, cum spuneam mai devreme, populara, ba chiar populista. si o exploateaza, evident, in folosul dansului. Sigur. Ca sa zic asa, paguba colaterala, daca vreti, a acestei chestiuni este ca in acelasi timp ii cresc actiunile si lui Sorin Oprescu. Prin urmare s-ar putea sa asistam la o rasturnare spectaculoasa in sondaje in masura in care ies mai multi romani la vot. S-ar putea ca domnul Antonescu si domnul Geoana sa aiba mari probleme daca ies mai multi romani la vot.
Radu Moraru: Foarte interesant. Luam o scurta pauza. Sunt curios ce spun si invitatii mei din zona politicului, dar dupa o foarte scurta pauza. Am revenit. Suntem in direct. Eram curios sa vad ce spun Radu Mazare, Cristian Boureanu despre manevra aceasta politica, intrarea lui Sorin Oprescu in cursa electorala. si Ion Iliescu, cel care imparte bezele si catre Sorin Oprescu, si catre Mircea Geoana, si catre Crin Antonescu, cu o mica precizare, ca lui Mircea Geoana ii mai da si la radacina cateva parinteste, cum sa spun, ca un bunicut bun care-si cearta nepotelul. O critica constructiva. Deci Sorin Oprescu il ajuta pe Mircea Geoana, il incurca pe Mircea Geoana. Care e pulsul in PSD?
Radu Mazare: Dar pe mine ma intrebati? Eram cufundat in lectura cartii pe care mi-ati dat-o, s-o vada si telespectatorii. Daca am fost ziarist stiu cum e cu camera. „Traian Basescu pe calea victoriei”. Si citeam din intelepciunea conducatorului.
Radu Moraru: Poate va ajuta sa-l invingeti, ii prindeti slabiciunile. Sau poate va indragostiti de Traian Basescu.
Radu Mazare: Zicea asa: „Daca as fi fost comandat pe Titanic nu se scufunda.”. Comandant pe Romania se scufunda, insa – as completa eu.
Radu Moraru: Dar in Romania, as completa eu, nu e comandant.
Radu Mazare: Comandant e, din pacate. Din pacate e comandant, nu e presedinte. Presedintele ar trebui, presedinte intelept care sa ne faca sa nu ne mai rupem intre noi, sa nu ne mai rupem la gioale unul pe celalalt. Ca avem tendinta asta. De aia l-am adus si pe Carol aici.
Cristian Boureanu: Radu, care e un tip atat de impulsiv si de voluntar, sa spuna sa nu ne dam la gioale. Eu zic sa nu ne dam la gioale pentru ca Radu e in sacou verde si eu sunt in cravata. Sau pentru ca lui Radu ii place sa stea pe plaja sau sa danseze samba cu braziliencele si mie-mi place sa dansez cu tigani sau cu Basescu. Daca discutam despre reducem sau nu numarul de parlamentari. Daca discutam despre drumul Romaniei, despre impozit de 16% sau de X% sau despre o tema. De ce sa nu …
Radu Mazare: Pai hai sa va spun eu de ce. Eu cand am intrat, ca ma intreba mai devreme cum am intrat in PSD. stiti cum era la Constanta si in PSD si in oras? Era un balamucul dracului la Constanta. Nu se intampla nimic. Statiunile aratau prapad, jaf. Orasul arata la fel.
Robert Turcescu: Pai si acum in afara de Mamaia, toate statiunile…
Radu Mazare: Pai Mamaia tine de Constanta. si Mamaia si orasul.
Radu Moraru: Stiti bancul, si Basescu a intrat in PSD. Cu buldozerul. Era un banc.
Radu Mazare: Cu buldozerul si eventual sa ne adune sa ne puna dupa gratii ca sa termine cu noi. si cu Parlamentul, sa ramana comandant unic. Uite ca la Constanta nu ne mai dam la gioale asa si se vede, in oras.
Robert Turcescu: Adica si cu PD-L-ul intelegem.
Cristian Boureanu: Nici cu domnul Hasotti nu va mai dati la gioale?
Radu Mazare: Nu ne mai dam la gioale. Nu ne mai dam la gioale cum isi dau oamenii prin Romania in mod natural.
Radu Moraru: Dar cum si-a dat, de exemplu vreau si eu, unde a dat la gioale Basescu? Vreau si eu niste elemente din astea concrete. De exemplu cand i-a dat-o lui Nastase la Gioale …in loc sa fie barbat, ca a fost premier al Romaniei, si in loc sa nu ne faca de ras, sa se duca: „Du-te Nastase in fata judecatorilor”.
Radu Mazare: Lasati-l pe Nastase ca e de domeniul trecutului.
Radu Moraru: Pai acolo eu recunosc ca i-am dat la gioale lui Nastase ca nu se da dus Nastase la procese.
Radu Mazare: Va dau un exemplu unde i-a dat la gioale? Pai spre exemplu, mie imi da la gioale de 5 ani de zile si nu pot sa fac sosea de coasta in Constanta. Inclusiv acum doua saptamani in Senat legea prin care fac o sosea de coasta amarata, cum au toti in lumea asta, a fost picata ca PD-L-ul a votat impotriva.
Cristian Boureanu: Eu aici nu mai inteleg nimic. Dar a fost Traian Basescu, ultimii 5 ani. Din 2006 cat au guvernat PNL-ul, cu sprijin PSD cum declara toata lumea si cu UDMR-ul parca, da? Traian Basescu nu a dat voie sa faca sosea de coasta? Era o majoritate lejera a unui Guvern care a facut ce a vrut 2006-2008.
Radu Moraru: Mai scurt: De ce nu ati facut soseaua de coasta cand era Adrian Nastase, ca erati primar.
Radu Mazare: Nu aveam ca prioritate atunci.
Radu Moraru: Bun. De ce nu ati facut-o sub Guvernul liberal, care va dadea orice vroiati? Ca a dat.
Radu Mazare: Cine v-a zis lucrul asta?
Radu Moraru: Poate nu la Constanta.
Radu Mazare: Da, eu vorbesc la mine. Ea incepand de la Sulfina Barbu, care saraca femeie a si recunoscut ca a primit ordin politic sa nu. Zice: „Da, stiu ca intr-adevar trebuie sa existe asa ceva, ca e o vrajeala cu ecosistemul”. Ea exista in toata lumea, dar zice: „Asa era perioada atunci”.
Radu Moraru: Eu cred ca nu traim in dictatura. Nu vreti sa facem noi o emisiune despre soseaua de coasta? Eu cred in soseaua de coasta. Putem sa facem lobby, asa cum am facut cu gazele.
Radu Mazare: Eu vreau s-o fac, nu sa facem emisiuni.
Radu Moraru: Pai nu, lobby in sensul ca facand o emisiune, convingandu-i si pe alesii locali PD-L-isti sau PRM-isti sau ce or mai fi in constanta.
Radu Mazare: Noi nu vorbim de a lesii locali domne.
Radu Moraru: Bun, cine? Guvernul?
Radu Mazare: Guvernul, da.
Radu Moraru: Domne, facem o emisiune in care aratam Guvernului, ca o fi Boc, ca o fi…
Radu Mazare: Si eu v-am spus ca acum s-a votat legea, PD-L-ul a votat iar impotriva si legea a picat ca nu a fost suficient, majoritatea. Ma chinui de 5 ani de zile, cu bani de la Europa.
Radu Moraru: Acum 5 ani era Nastase. Bun.
Radu Mazare: O luati de la inceput. Din 2005 cati ani sunt?
Radu Moraru: 4 ani.
Cristian Boureanu: Ce treaba are cu Basescu?
Radu Mazare: PD-L-ul are si seful vostru e Basescu. Ce o mai invartim pe aici pe langa masa. seful vostru.
Radu Moraru: La PSD cine e sef? Iliescu sau Geoana?
Radu Mazare: PSD-ul este, uite vezi ca sunt in antiteza? PSD-ul este cum era pe vremea lui Nastase. PD-L-ul e acum cum era PSD-ul pe vremea lui Nastase.