Criza economică și războiul – acestea sunt cele două mari neliniști enunțate de către politicienii argeșeni, pe care i-am rugat să privească, puțin, spre anul care vine. Majoritatea celor cu care am vorbit cred că vom avea un an ceva mai bun, cu ceva întremare în zona economică și măsuri populare în ajuns de alegeri. Sunt și politicieni care cred, însă, că ne vom adânci în criză și că actuala clasă politică nu va reuși să livreze măsurile care se impun.
Alina Gorghiu, președintele Senatului:
,,Am încredere că, și pentru Argeș, anul 2023 va fi unul al schimbării”
,,Am încredere că va fi unul bun, cu legi necesare societății, cu dezvoltare economică, cu investiții majore și proiecte mari.
Avem stabilitate politică, avem un guvern cu premier liberal responsabil, avem un buget deja promulgat cu respect pentru mediul de afaceri… Deci tot ce e mai multă nevoie pentru a continua și dezvolta politicile publice și economice care pot aduce efecte concrete de mai bine în viața fiecărui român.
Privind spre viitor, România în 2023 va continua să fie un stat puternic, cu interese naționale clare, cu un profil politic stabil care să corespundă principiilor noastre economice și sociale. Un actor geopolitic relevant deopotrivă pe Flancul Estic, dar și pe arena internațională, un partener care își va respecta angajamentele naționale și alianțele din care face parte.
Sunt însă și multe lucruri care trebuie corectate: în administrație, în modul cum ar trebui gândite și planificate strategiile durabile, în felul în care ne raportăm unii la ceilalați, în modul de implemetare al marilor reforme atât de necesare, așa cum este introducerea cotelor de gen. Egalitatea între femei și bărbați trebuie să fie reală, nu doar pe hârtie, și cu atât mai mult în politică.
Aderarea la Schengen și la OCDE: sunt, la fel, obiective majore pentru România pentru 2023.
Știu că putem fi mai uniți și mai puternici în următorul an, motivați de faptul că transformarea și dezvoltarea României se află în linie dreaptă, iar parcursul este unul ireversibil.
Pentru asta, trebuie dat credit celor care au arătat că pot să se bată pentru schimbare, care pot să modifice mentalitățile pentru a face loc progresului, tinerilor, femeilor, pentru că la multe dintre problemele societății actuale ei sunt cei care știu să identifice cele mai bune soluții.
Să ne pregătim pentru 2023 cu încrederea că va fi anul în care tuturor ne va fi mai bine, fie el elev, student, salariat, pensionar sau investitor. Fie că e din urban sau din rural.
Doar așa, succesul este garantat 100%.
Am încredere că, și pentru Argeș, anul 2023 va fi unul al schimbării. Chiar dacă economia este puternică, investițiile Guvernului se vor simți considerabil. Dar mai vreau să văd și cum se dezvoltă turismul, cum sunt puse în valoare cultura, tradițiile argeșene, produsele tradiționale, istoria locală. Eu am promovat și promovez aceste valori la fiecare ocazie și la fel voi face și în 2023.”
Simona Bucura Oprescu, deputat PSD:
,,2023 vreau să fie cu mai puțină politică și cu mai multă omenie”
,,Îmi doresc ca 2023 să fie un an mai bun decât 2022 pentru că, trebuie să recunosc, a fost un an foarte greu. 2023 un sper să ne găsească mai uniți, mai solidari. Sper ca economia României să-și revină, să aibă o altă dinamică, să reușim să atragem finanțări importante din fonduri europene nerambursabile și PNRR.
Politic vorbind, 2023 este an preelectoral. Îmi doresc să fim mai înțelepți și să ne ocupăm mai puțin timp cu disputele, să înțelegem că oamenii trebuie să fie mai presus de politică.
Într-un cuvânt, 2023 vreau să fie cu mai puțină politică și cu mai multă omenie.”
Remus Mihalcea, deputat PSD:
,,Suntem cu toții conștienți că e nevoie de această liniște politică pe plan intern”
,,Din punct de vedere politic, va fi un an al schimbărilor. Începând cu luna mai se va schimba premierul, va intra în vigoare rotativa. Acest lucru se va face foarte lin, întrucât liderii coaliției, Marcel Ciolacu și premierul în funcție Nicolae Ciucă, au o relație instituțională foarte bună. Pe asta mizez când spun că vom avea o predare de ștafetă fără turbulențe politice. Suntem cu toții conștienți că e nevoie de această liniște politică pe plan intern, date fiind problemele de la granuiță, dar și cele economice. E nevoie mai mult decât oricând de stabilitate politică.
Din punct de vedere economic, chiar dacă în Europa se anunță o mică furtună, vreau să cred că noi vom depăși acest moment. Sper să avem un an cât de cât echilibrat și mă bazez pe măsurile luate de către Guvern anul acesta. Oricum, Europa întreagă cred că va fi ocolită de taifunul ce pare că se anunță; nu va fi o criză precum cea din 2008, întrucât cauzele care au generat-o sunt cu totul altele.”
Dumitru Tudosoiu, inspector general IȘJ Argeș (membru BPJ al PSD Argeș):
,,Îmi doresc să trecem la un next level de democrație”
,,Dacă războiul care se desfășoară lângă graniță nu va implica România, nu ne mai rămâne decât problema depășirii crizei energetice în Europa, cu scumpirile din energie și carburanți. Va fi principala preocupare ca ne va ține pe toți temători, circumspecți, în alertă. Nu mai zic nimic despre război, pentru că dacă se intră mai profund în acest conflict, lucrurile denaturează.
Sper să depășim aceată criză economică extinsă și în celelalte țări europene, la fel cum sper să depășim conflictele noatre politice și atacurile care nu duc la nimic bun. Îmi doresc să trecem la un next level de democrație.
În legătură cu România Educată, pentru că în domeniul educației îmi exercitez atribuțiunile în acest moment, sper ca acest proiect de țară privind educația să meargă mai departe până în Parlament – încă suntem în dezbatere publică -, să suporte modificările cumva firești și să fie trimisă cea mai bună variantă spre promulgare. Sper ca în 2023 să avem parte de zorii unei Românii ceva mai.. educate.”
Dănuț Bica, senator PNL:
,,Este absolut necesar ca România și clasa ei politică să rămână unite”
,,Anul 2022 a fost un an greu, în care crizele suprapuse – cea pandemică, criza provocată de agresiunea Rusiei îmotriva Ucrainei, criza energetică, inflația galopantă – au influențat la modul negativ viața românilor. Sper că 2023, prin comparație, va fi un an mai bun. Pandemia provocată de Covid se pare că a luat sfârșit. Din păcate, celelalte aspecte negative despre care am vorbit vor continua să apese asupra vieții românilor și anul viitor, dar cred că într-o manieră mult mai atenuată.
Pentru aceasta este absolut necesar ca România și clasa ei politică să rămână unite. Pe ce se bazează speranțele mele? În primul rând, pe faptul că Guvernul PNL, condus de un premier PNL, a reușit să ia măsurile cele mai potrivite pentru a îmbunătăți, pe cât a fost posibil, nivelul de trai al românilor. Recent, am aprobat Legile Bugetului pentru anul 2023, Buget care oferă românilor în primul rând siguanța creșterii veniturilor. Menționez faptul că punctul de pensie va crește cu 12,5%, ajungând la 1.784 lei, iar pentru categoriile cele mai vulnerabile sunt prevăzute și plăți compensatorii peste acest procent. Vom avea, astfel, o creștere a pensiilor de circa 15%. Tarifele plafonate și compensate la energie vor produce efecte și anul viitor. Un alt aspect îmbucurător e acela că în bugetul lui 2023 sunt prevăzute investiții record de 7,2% din PIB. Este cea mai mare alocare din ultimii 33 de ani la acest capitol.
În ceea ce privește politica externă, PNL a lansat și va susține în continuare o adevărată ofensivă diplomatică. În anul 2022 a fost atins obiectivul ridicării Memorandumului de cooperare și verificare, un deziderat al ultimilor ani. Pentru 2023 se va continua bătălia pentru alte două obiective importante: aderarea la Spațiul Schengen și aderarea la OCDE. În ceea ce privește spațiul Schengen, știm cu toții că România îndeplinește de 11 ani condițiile tehnice, că merită să fie acolo și că i s-a făcut o mare nedreptate în acest sens.
Din punct de vedere politic, nu putem uita faptul că trăim contextul unor crize suprapuse care au impus instalarea unui Guvern de coaliție PNL-PSD-UDMR. A fost o necesitate care a adus în același Guvern două partide adversare tradiționale în plan politic. În luna mai se va preda ștafeta, în sensul că premierul desemnat de PNL va lăsa loc unui premier din partea PSD și îmi exprim speranța că interesele depășirii crizei care va continua vor impune și pentru anul 2023 o manieră de a face politică dedicată intereselor naționale și nu orgoliilor și ambițiilor politice, chiar dacă 2023 este an preelectoral.”
Radu Perianu, prefect PNL:
,, Avem nevoie de o stabilitate economică și națională, o stabilitate care nemulțumește pe mulți, satisface pe puțini, dar care trebuie să existe”
,,2023 sper să fie mai bun decât 2022. O spun nu dintr-o dorință infantilă, ci pentru că realmente sunt premise ca acest lucru să se întâmple, mai ales dacă va continua starea de lucruri actuală. La nivel european și mondial s-au luat niște măsuri, e drept, perfectibile, dar care consider că vor atenua șocurile care să ne facă să simțim un mare disconfort.
Politic… va fi la fel ca în 2022. Avem nevoie de o stabilitate economică și națională, o stabilitate care nemulțumește pe mulți, satisface pe puțini, dar care trebuie să existe. Din acest punct de vedere, nu cred că se schimbă mare lucru. Și local cred că lucrurile vor decurge în aceeași manieră. La Câmpulung, spre exemplu, unde nu am nicio supărare, pentru că nu mă implic la nivel personal, voi continua cu aceeași fermitate acțiunile începute.”
Mihai Coteț, președinte PNL Pitești:
,,Îmi doresc ca partenerii noștri să aibă înțelepciunea necesară pentru a realiza că numai împreună putem pune capăt celor peste trei decenii de PSD”
,,De ani buni am ajuns să trăim, mai degrabă, într-o zonă a imprevizibilului. Din acest punct de vedere nu este chiar ușor să faci niște previziuni, chiar și pe termen scurt. Teoretic vorbind, ar trebui ca 2023 să vină și cu ceva ameliorări în zona economică. Ar trebui ca investițiile finanțate cu bani prin PNRR sau fonduri nerambursabile să anime puțin mediul economic și piața muncii. De asemenea, fiind an preelectoral, probabil nu vom avea parte de măsuri nepopulare. Eu îmi doresc, totuși, să nu fie luate măsuri la cealaltă extremă, adică pupuliste, pentru că abia asta ne-ar putea destabiliza economic, cel puțin la acest moment, când venim după o perioadă care a fragilizat toate economiile Europei.
Din punct de vedere politic, la Pitești, vreau să păstrăm alianța de dreapta, alături de USR, îmi doresc ca partenerii noștri să aibă înțelepciunea necesară pentru a realiza că numai împreună putem pune capăt celor peste trei decenii de PSD, cu toate neajunsurile care au venit la pachet.
De la Executivul local nu mai am nicio speranță. Sunt convins că ne vom lovi în continuare de aceeași opacitate și ostilitate. Dar nu vom înceta să luptăm pentru că noi nu uităm prea ușor pentru ce am intrat în politică și de ce suntem, înainte de toate, cetățeni.”
Narcis Mircescu, președinte USR Argeș:
,,Nu sunt convins că actuala Guvernare vrea să implementeze investițiile și reformele”
,,2023 va fi imprevizibil. Vom avea în continuare, din păcate, un război la graniță, cu influențe atât în ceea ce înseamnă politica energetică a statelor europene, cât și în ceea ce presupune economiile țărilor europene.
În România, din păcate, vom avea un buget cu deficit ridicat, în care statul va continuia să cheltuiască mulți bani și în care previzionează că vom avea încasări mai mari ca anul acesta. O parte dintre ele se bazează pe inflație și pe taxele care au fost crescute în 2022 și care vor fi operate din ianuarie 2023.
Sper să menținem un echilibru și să putem să avem un 2023 puțin mai bun decât 2022, dar asta va depinde de măsurile pe care le vor lua guvernanții. Din perspectiva noastră, semnele nu sunt cele mai bune. Ultimul exemplu că nu se dorește niciun fel de schimbare majoră este proiectul de așa-zisă reformare a pensiilor speciale, care nu este altceva decât un proiect de menținere a pensiilor speciale.
În 2023 vom depinde de banii europeni. Ca stat, ca să avem un an mai bun, ar trebui să reușim să atragem fondurile UE și să implementăm fondurile venite PNRR. Nu sunt convins că actuala Guvernare vrea să implementeze investițiile și reformele. La investiții sunt dificultăți în implemetare, cât despre reforme… mă îndoiesc că și le doresc. Jalonul din PNRR legat de reformarea pensiilor speciale nu este respectat, ceea ce reprezintă un mare pericol. Va fi evaluată toată activitatea și jaloanele care ar fi trebui îndeplinite până la finele lui decembrie. La jumătatea anului viitor, Comisia va vedea dacă s-au îndeplinit toate condițiile. Altfel, nu-i exclus să ne trezim datori…”
Emanuel Soare, președinte Forța Dreptei Argeș:
,,În 2023 coaliția de guvernare își va schimba premierul, iar asta va duce, implicit la noi scandaluri”
,,Anul 2023 va fi mai dificil decât anul 2022 deoarece criza energetică va continua, inflația va rămâne destul de ridicată, prețurile vor crește, iar economiile multor țări vor intra în recesiune. Acest lucru se va simți din ce în ce mai mult de către populație și, în special, de către cei activi pe piața muncii. Contractele part-time vor fi supraimpozitate, chiriașii nu vor beneficia de prețuri plafonate la energie, pensionarii nu își vor reface puterea de cumpărare, iar taxele și impozitele vor crește.
Va fi foarte dificil deoarece coaliția de la guvernare este incapabilă să înțeleagă contextul economic și social actual și nu este în stare să vină cu soluții la criza actuală. Din contră, prin orice măsură pe care o iau se fac de râs, dau vina unii pe alții pentru legile și OUG-urile pe care le emit și apoi le refac la presiunea societății civile. Resping pe bandă rulantă amendamentele opoziției care ar fi contribuit la ușurarea vieții oamenilor, în ciuda argumentelor oferite de specialiștii în economie.
În 2023 coaliția de guvernare își va schimba premierul, iar asta va duce, implicit la noi scandaluri, la creșterea aparatului bugetar și a cheltuielilor pentru propaganda de partid și la susținerea financiară a autorităților locale care trebuie să le mai asigure câte un loc de parlamentar în 2024. Nu vor fi desființate pensiile speciale, iar educația va avea cel mai mic buget de după Revoluția din 1989.”