Dumitru Tudosoiu – șeful învățământului argeșean – iată o carte pe care PSD a scos-o recent din mânecă pentru candidatura la Primăria Pitești, fără a stabili, încă, dacă va fi… Juvete sau As. Enunțat în echipă ba cu Cristian Gentea, președintele PSD Pitești, ba cu actualul primar, Cornel Ionică, formula este amplu dezbătută în partid. Tudosoiu se declară om de echipă PSD, indiferent care va fi aceea. De ce? Cum îi vede pe actualii colegi dar și pe… foștii? Despre toate acestea vă invit să citiți în interviul de mai jos!
*S-a vorbit mult în ultima perioadă despre cine pe cine a făcut om în PSD, cine și cui datorează ceva… Pe dumneavoastră cine v-a făcut om, domnule Tudosoiu, și asta nu este o întrebare care se referă la părinții dumneavoastră?
**Bănuiesc că nu e nici un răspuns la melodia Deliei…
*Nope!
**Bun, excludem cele două variante… Am varianta să sun un prieten?
*Chiar vă rog! De preferat pe cel care v-a făcut om!
**Nu e nevoie…
*Pe cine ați fi sunat?
**Cred că pe nevastă-mea sau pe tata, să văd dacă dă vina pe mama…
*Din păcate, variantele acestea au fost excluse din start…
**În acest caz, voi răspunde la întrebare în modul următor: evident că funcția pe care o ocup în acest moment se datorează unor factori care au venit mână în mână. Vorbim despre traiectoria mea profesională și, bănuiesc, fără lipsă de modestie, a omului care ocupă această funcție și care a ocupat-o de atunci, din 2012. Atunci s-a discutat dacă merg mai departe la IȘJ sau rămân la catedră, profesor. Atunci m-am bucurat de susținerea politică a partidului din care fac parte, nu mă pot dezice de acest lucru. PSD a investit în mine și m-a susținut pentru ocuparea acestei funcții. DAR, și aici e un mare ,,DAR" – și e valabil pentru colegii din toate partidele politice -, indiferent cine te susține sau cine te face om mare, nu vine acea organizație sau persoană să-ți rezolve problemele la locul de muncă. Acolo ești responsabil. Dacă Dumitru Tudosoiu a făcut lucruri bune sau mai puțin bune în Inspectoratul Școlar, și le va asuma pe persoană fizică și nu cred că trebuie puse în spatele partidului sau a celor care au crezut în mine.
*Cum a avut loc miraculoasa revenire a dumneavoastră din colțul celor marginalizați după alegerile județene din PSD, în clubul învingătorilor?
**Cred că destul de ușor, pentru că nu am fost trecut într-un colț al pierzătorilor sau al marginalizaților. După data de 17 ianuarie și până astăzi lucrurile spuse de mine în interiorul partidului au avut însemnătate pentru cei care au câștigat alegerile și au format echipa de conducere a județului. Cred că au văzut în mine, în continuare, un om serios și un bun coleg. Așa s-a ajuns la reașezarea mea în formula de conducere la nivel de organizație Pitești și la reactivarea mea ca membru important al organizației.
*În toată perioada aceasta au fost partide care v-au curtat, care v-au făcut oferte?
**Am avut o discuție personală, face to face, cu un partid și am primit și oferte prin terți și de la alte formațiuni. La toate aceste discuții care au venit colateral către mine, dar și la discuția tête-à-tête, am spus un ,,nu" hotărât. Nu îmi voi schimba niciodată opiniile principiile, nu voi schimba în niciun caz partidul doar pentru a rămâne eu la Inspectoratul Școlar sau pentru a ocupa o altă funcție.
,,Dacă i-am aduna lui Cornel Ionică experiența profesională și am încărca-o într-o basculantă, cred că i-ar sparge cauciucurile"
*Până să apară Covid în viața noastră, așteptările societății civile erau legate de apariția unor persoane mai… fresh în viața politică și administrativă, persoane cu abordări actuale și updatate. Și totuși, Cornel Ionică e în cărți și nu prea aduce cu profilul acesta…
**Înțeleg sensul celor spuse… E foarte ușor să judeci un om, să spui că se potrivește sau nu se potrivește…
*Se poate înscrie în profilul candidatului cu experiență, dar nu în cel al candidatului fresh, nou…
**Poate că așa stau lucrurile, doar că nu există candidat perfect pentru nimeni. Nu cred în perfecțiune, dar cred în oameni serioși, cu experiență, dedicați, oameni care vor să facă. În 20 de ani de activitate administrativă și politică am depășit demult bariera argumentelor legate de vârstă. Este o lecție pe care nu mulți au înțeles-o: trebuie să te conturezi la job-ul tău, să devii om pe picioarele tale, să îți faci studiile la timp, să fii o persoană respectată în domeniul de activitate în care activezi, după care, după ce primești o funcție, să ți-o exerciți cât poți de bine. Atunci le arăți celorlalți că tu ești un om potrivit pentru un job sau o funcție. Vârsta nu are nicio relevanță. Dacă i-am aduna lui Cornel Ionică experiența profesională și am încărca-o într-o basculantă, cred că i-ar sparge cauciucurile, atât de greu cântărește, ca experiență, acest om. Este cam de la început în administrația piteșteană…
*…ceea ce poate fi, în egală măsură, și un dezavantaj…
**Poate să fie și un dezavantaj, iar acest lucru va fi analizat și la partid, și în discuțiile cu domnia sa.
*Semnalele din piață cer nu neapărat oameni tineri, că nu despre tineri și vârstnici vorbim, ci despre trecerea la un nou nivel, la alte mentalități, viziuni…
**Sunt convins că evoluția socială, tehnologică, industrială, economică, a societății în general dar și a societății din Pitești vor duce inevitabil la un upgrade, la dorința de a avea un update pe resursă umană, de a veni cu idei inovatoare, cu acțiuni care să se simtă în mod concret și rapid în viața oamenilor. Mai cred că omul trebuie cântărit cu toată greutatea lui și plus-valoarea pe care o poate da în societate. Dacă trendul este de update, de upgrade și de viziune, PSD va înțelege că pentru aceste alegeri trebuie să iasă cu un candidat care să corespundă și acestei dorințe, deși nu este obligatoriu.
,,Mi-e greu să cred că PNL, cu candidat provenit de-o viață de la PSD, poate să convingă că e serios și și-a găsit acum echilibrul pierdut"
*Disputa, destul de ușor de anticipat, între PSD și Sorin Apostoliceanu s-a dus într-o zonă ușor… imatură. Apostoliceanu supralicitează cartea autovictimizării, dumneavoastră insistați cu niște etichete gen… ,,împiedicat"… Cum credeți că va arăta campania electorală? Ați băgat mașinile de spălat rufe în priză?
**Nu știu de vreo mașină de spălat… Sunt atitudini și acțiuni specifice fiecărui partid politic în parte, specifice politicii argeșene și politicii în general. Nu asta mă preocupă pe mine. Cred că la această rundă de alegeri este foarte important ca cetățeanul să cunoască omul și oamenii din spatele omului, în egală măsură. Trebuie ca oamenii să aibă posibilitatea să cântărească. Să-l cântărească și pe Sorin Apostoliceanu care înțeleg că este desemnat candidat al PNL, chiar dacă nu a fost lansat în cursă, să-l cântărească și pe cel care va fi candidatul nostru, să-i cântărească pe toți. Oamenii trebuie să fie atenți la persoane, la ce au făcut, la ce activitatea au avut până acum, ce referințe există despre fiecare în parte, cu bune și rele, și mai ales la ce își dorește să facă în Pitești, în situația în care va deveni primar. Corect, diplomat, frumos, elegant, așa ar trebui purtate discuțiile. Mi-e greu să cred că PNL, în situația de față, cu candidat provenit de-o viață de la PSD, poate să convingă că e serios și și-a găsit acum echilibrul pierdut.
*Păi, PNL chiar și-a găsit echilibrul: e partid de dreapta, contrabalansează cu candidat de stânga… S-a echilibrat!
**Mă tem că este mai dezechilibrat decât oricând, mai ales că au oameni foarte echilibrați în propriul partid, oameni pe care i-au testat, oameni pe care i-au sondat și care s-au calificat pentru viitorul job de candidat de primar, oameni care au fost trecuți în plan secund sau care au abandonat lupta. Cred că e o mare dezamăgire la ei, dar e problema lor, fiecare să-și aleagă cum crede de cuviință. Pe mine mă interesează ce facem noi și cât de bine transmitem oamenilor ce avem de spus, cine suntem, ce am făcut și ce vom mai face. Restul… Să se justifice ei de ce au făcut așa, poate Sorin își descoperă veleități liberale pe care nu le-a bănuit sau poate îi pesedizează pe toți, și atunci vom avea două organizații PSD… Vom vedea…
*În egală măsură, un om politic este dator în primul rând cetățeanului și abia apoi partidului care l-a făcut sau nu… om și atunci fiecare este liber să-și aleagă platforma sau partidul cu ajutorul căruia consideră că poată face acest bine… Nimeni nu este captiv unui partid, nici măcar unei religii…
**Este foarte corect. În practică, însă, lucrurile se întâmplă altfel pentru că nu suntem suficient de maturi nici după 30 de ani să ne definim, să rămânem constanți, verticali, să fim serioși. Eu înțeleg așa: ai candidat și te-a susținut un partid, te duci cu el și-ți ții mandatul până la capăt. Dacă nu-ți convine, pentru că e posibil să nu-ți convină, exact ca într-o căsătorie, nicio problemă! Te rog frumos, ia o coală de hârtie, dă-ți demisia, pleacă din funcția respectivă și vezi-ți de drumul tău! Că te recăsătorești sau rămâi single, e problema ta. Dar nu poți să arunci cu noroi asupra propriului partid care te-a ridicat și te-a crescut, nu ai cum să te dezici de ce ai văzut și ce ai făcut. Nu se inventează acum apa caldă și un om nou. Când vii dintr-un partid total opus ca structură, ca gândire, ca doctrină și zici că implementezi în partea cealaltă este o utopie.
*Dacă PNL poate salva Piteștiul de dumneavoastră, PSD, luând un om de la PSD, ce mai contează? Orașul e salvat…
**Acesta este mesajul lor cu care vor să întărâte oamenii. Cum adică să salvezi orașul de PSD și salvatorul este un pesedist?
*E… exotic.
**Nu, e utopic. Nu poți salva ceva și salvatorul să fie o persoană care face parte din acel ceva, în condițiile în care orașul nu trebuie salvat de PSD. Că a descoprit acum Sorin, cu ajutorul Facebook-ului, o nișă și și-a creat așa, o mantie de susținători, că rezolvă el problemele… e prea mică gândirea. Viitorul primar al Piteștiului trebuie să se ocupe de problemele mari ale orașului, de proiecte uriașe, de aducere a multor milioane în municipiu, în niciun caz că s-a suit o pisică într-un copac și o dau eu jos.
*În egală măsură, acest gen de a relaționa cu cetățenii a avut magnet la piteșteni și pe un vid de transparență al administrației locale, pe un vid de relaționare, de contact între cele două părți… Oamenii aveau nevoie să fie ascultați…
**Bun, am satisfăcut nevoia cetățeanului de a fi ascultat, de a vedea că nevoia sa este rezolvată, de acord, dar în acest fir, de când cetățeanul a scris problema și până s-a rezolvat, rezolvarea problemei a fost făcută cu angajații autorității publice locale. Sorin doar s-a interpus, de multe ori s-a introdus premeditat, pentru că nu au fost alții din servicii să preia problemele. Bravo lui că a intuit o nișă de a se promova! Și mă întreb: face asta să se promoveze sau din grijă față de cetățeni?
,,PNL a făcut unul dintre cele mai mari compromisuri pe care le-am văzut după Revoluție încoace"
*De ce credeți că dreapta din Argeș nu a fost capabilă să se coalizeze în jurul unui candidat unic și a trebuit să importe unul cu notorietate de la dumneavoastră?
**Să știți că mi-am pus întrebarea asta. Cred că dorința lor mare și dincolo de principii, de doctrină și chiar de partid a fost de a câștiga cu orice preț. Cred că atunci când ești dispus să câștigi cu orice preț, ești dispus să faci tot felul de compromisuri. Din punctul meu de vedere, PNL a făcut unul dintre cele mai mari compromisuri pe care le-am văzut după Revoluție încoace. Nu credeam vreodată că teoretic și practic vor ajunge să-și dea toți oamenii din partid la o parte numai în ideea de a câștiga alegerile, în contextul în care aveau oameni cu care să câștige – Mihai Coteț, Ana Stan… – mi se pare prea mult. Toți suntem dispuși să facem pentru câștig anumite compromisuri, dar să ajungi la forma maximă a compromisului mi se pare… best of!
Apoi, ai nevoie de o echipă, oricât de mult ar conta persoana în alegeri! De asta nu văd eu melanjul ăsta între Sorin Apostoliceanu și echipa de la PNL. Nu ai cum! Și dacă ar ieși primar, nu are cum să se dezvolte acolo, poate să importe din altă parte și eventual pe cei de la PNL să-i dea deoparte, pentru că nici nu-i cunoaște după nume.
*Ce le transmiteți celor de la USR care deja se încălzesc pe margine cu lozinci de genul… PSD și PNL, aceeași mizerie?
**Dacă rămâneau la nivel de structură civică, așa cum s-au lansat prin piețele din România, îi felicitam și îi aplaudam, chiar dacă fac parte dintr-un partid politic. Din momentul în care au devenit partid politic și au intrat în această horă în care scopul principal este câștigarea alegerilor, s-a văzut că au fost dispuși să facă ,,n" gafe, greșeli, compromisuri – pentru faptul ăsta nu le transmit decât… mult succes! Sper că populația normală să vadă real cum sunt și ce urmăresc și îi rog frumos să-și păstreze demnitatea și să fie decenți în această campanie. Nu mai merge cu obscenități și cu prostirea populației! Ai ceva de spus? Alegeți cuvintele, vorbește frumos și fii un model de cum trebuie făcute lucrurile! Nu te chinui să generezi niște mișcări din ăstea de emulație cu toți neaveniții care nu fac decât să-și bată joc de tot. Ăsta este mesajul pe care îl transmit celor de la USR.