De luna trecută, PLUS Argeș există oficial pe harta partidelor argeșene. Și-au ales conducerea județeană și s-au pus pe treabă, așa, mai… corporativ, cu targeturi clare și ținte precise. Dan Hodoș, președintele filialei argeșene, s-a înarmat cu multă răbdare și… shaorme, pentru că, susține acesta, alături de USR și… PNL (vedea-vom!) vrea să schimbe modul în care se face politică. Dar, mai ales, vrea să-i schimbe pe politicienii actuali.
,,E nevoie de o relaxare a condițiilor de primire a noilor membri"
*În teoria presei se spune că trebuie să începi cu niște întrebări care să-l destindă pe cel interievat, și abia apoi să abordezi chestiuni mai puțin comode. Cum nu mi-a plăcut niciodată teoria, iar interlocutorii inteligenți nu sunt puși niciodată în dificultate, vă întreb fără nicio emoție: este PLUS în plus în alianța aceasta cu USR? Ați simțit vreodată acest lucru? (a se minți frumos!)
**Dimpotrivă, PLUS a fost și este un mare „plus” pentru această alianță. Fără PLUS și munca depusă de membrii noștri, nu am fi avut rezultatul din 26 mai. Gândiți-vă că, înainte de începerea campaniei, PLUS avea mai mulți membri decât USR.
*Vreți, nu vreți, sunteți fratele mai mic în Alianța 2020. Va conta acest lucru atunci când va trebui să desemnați candidații la alegerile locale?
**Cum spuneam și mai sus, lucrurile nu stau chiar așa cum sunt percepute în ultimele două luni. Am putea spune, poate, „fratele mai tânăr”, dar asta nu ar trebui să impacteze prea mult în desemnarea candidaților locali, ci pregătirea și competențele. Deci, vom merge, în primul rând, după criterii care vor defini persoana și echipa, nu partidul sau vechimea lui.
*PLUS – 3% în ultimul sondaj. Un 6% ar fi fost mai credibil?…
**E evident că nu e un sondaj serios, să nu uităm că e comandat de PSD. Deci, ca atare, nici noi nu l-am luat în serios. Credibil, dacă vorbim de corelare cu realitatea, ar fi un procent de aproximativ 10%, care poate crește, odată cu startul organizarii teritoriale.
*Gheorghe Banzea mai este membru la PLUS Câmpulung? Vi-ați furat o săpuneală pe această temă… Inițial a apărut știrea că ar fi intrat în USR, dar Ionuț Moșteanu a reacționat rapid, pentru că nu vrea să fie asociat cu astfel de persoane. Dacă la USR nu merge, merge la PLUS? (a se remarca faptul că și aceasta este o întrebare ,,cumsecade”!)
**Am văzut subiectul, la momentul respectiv. Gheorghe Banzea este doar membru simplu în PLUS Argeș, acceptat de comunitatea membrilor din Câmpulung. Beneficiază de toate drepturile normale de membru deja validat, la formarea partidului. Cred că în cazul ambelor partide, pentru a crește și deveni partide importante în scena politică, e nevoie de o relaxare a condițiilor de primire a noilor membri. Bineînțeles, cu atenție la incompatiblitățile nepermise și cu un filtru activ pe criteriile de bază.
Gospodinele nu au tot timpul nevoie să li se „pupe mânușițele”
*Barna – președinte, Cioloș – premier – este decizia pe care ați luat-o în interiorul Alianței 2020. Dacă, spre exemplu, nu obțineți suficiente voturi pentru a guverna singuri și veți avea nevoie și de PNL, ce faceți? Ați fi dispuși să cedați PNL postul de premier?
**Nu m-am gândit la scenariul asta, încă, dar sunt convins că s-au gândit colegii mei din echipa centrală. Îi las pe ei să vină cu un răspuns, la momentul potrivit, dacă va fi cazul.
*PLUS Argeș este prima filială județeană din România. Felicitări, vă mișcați foarte bine! V-aș ruga să ne spuneți doar două-trei vorbe despre fiecare dintre membrii Biroului Județean. Fiind oameni noi, chiar am vrea să vă cunoaștem!
**Cu mare plăcere! Pe lângă mine mai sunt 8 colegi, fiecare cu roluri bine definite: Secretar general – Cristian Militaru; Trezorier – Tiberiu Bîrlădeanu; Comunicare – Adrian Marinac; Campanii – Adriana Băluță; Organizare – Valentina Bogdan; Strângere fonduri – Ion Mocioiu; Politici Publice – Cătălin Gugiu; Recrutare – Cristian Zidaru.
*Nu aveți Organizație de Femei! Carevasăzică, la PLUS, și femeile sunt oameni?
** Nu avem, încă, dar avem sigur în plan. Suntem, cum vedem, în creștere și organizare. Ca informație, așa cum e prezentat și mai sus, în Biroul Județean avem două colege.
*În schimb, aveți Generația PLUS Argeș, pe post de organizație de tineret. Veți fi deschiși și pentru tinerii dați afară din PNL?…
** La fel ca și în cazul seniorilor, aplicăm criteriile de acceptare în partid și evaluăm fiecare cerere de adeziune în parte, încercând să creștem o echipă competitivă și nouă.
*De două săptămâni existați oficial în ,,ecosistemul politic” argeșean, spuneați în conferința de presă de după alegeri. Ce fel de ecosistem este cel în care tocmai ați intrat? Cum l-ați descrie?
**Neperformant și învechit. Aș continua descrierea, dar cred că cele două cuvinte caracterizează suficient. Clasa politică locală nu a oferit nimic care să aducă valoare Argeșului și Piteștiului, în ultimii ani. Iar, uitându-mă în jurul meu, nu văd potențial de creștere și schimbare, la „cadrele” din alte partide locale. Excepție, bineînțeles, colegii noștri de alianță.
*Vorbiți despre politici publice, fundraising, sistem corporatist de organizare, dar babele, babele știți să le luați în brațe? Știți să pupați mânușițele gospodinelor? E nevoie și de o apropiere din aceasta, mai la sentiment… Oamenii au nevoie de afecțiune, în timp ce lumea dumneavoastră este una cam… rece.
**În ultima campanie, am fost foarte prezenți în mediul rural. Dar gospodinele nu au tot timpul nevoie să li se „pupe mânușițele” și au început să înțeleagă situatia in care ne aflam. Important e sa discutăm cu cat mai multa lume. Legat de lucruri „reci”, corporative, și ele sunt bune și încep să-și arate roadele, deja am demonstrat-o în 26 mai. Important e să le combini cum trebuie și să găsești mixul potrivit.
*Cum se raportează PLUS la Biserică și LGTB?
** PLUS se poziționează neutru și tolerant, așa cum e normal, față de ambele subiecte. Credința e alegerea fiecăruia, iar orientarea sexuală la fel, face parte din viața personală a fiecăruia. Dacă bunul mers al societății și legile nu sunt încălcate, ambele subiecte pot fi considerate părți din societățile și viețile noastre, cu bune și rele.
,,USR și-a desemnat candidatul pentru primărie. Urmează să o facem și noi"
*Legat de candidatul pentru Primăria Pitești, situația este puțin cam ingrată: dumneavoastră aveți expertiză pe zona de administrație și o viziune fresh și foarte sănătoasă. V-am urmărit și cred că ați fi o alternativă bună. Pe de altă parte, USR are ambiția partidului mai mare, membrii îl împing pe deputatul Ionuț Moșteanu către asumarea unei candidaturi. Și Moșteanu, la rândul său, este un tip foarte ok. Se mai pune și problema unei eventuale candidaturi asumate alături de PNL. Care și PNL ar putea livra un candidat cu potențial. Cum vedeți lucrurile?
**Așa cum s-a mai declarat, trebuie să respectăm pașii procesului intern și extern, în așa fel încât la final, forța politică ce va rezulta (PLUS-USR, eventual PNL, etc) să dea cel mai competitiv și competent candidat pentru Primăria Pitești, pe care să o și câștigăm. Când zic „intern”, mă refer la două planuri: în partid și în alianță. Deocamdată USR și-a desemnat candidatul pentru primărie. Urmează să o facem și noi și să discutăm aceste lucruri în alianță, în așa fel încât să găsim soluția cea mai bună, cum am spus mai sus.
*V-am văzut în campaia electorală pentru europarlamentare, pe la ora 12.00 noaptea, mâncând o shaorma la shaormeria de lângă ,,Brătianu”. ,,Uite un om care cu adevărat muncește!” mi-am spus. Câte shaorme anticipați că veți mânca în campania pentru europarlamentare?
**Câte shaorme va mai fi nevoie, până reușim să schimbăm politica actuală și politicienii actuali.