Până la finalul primei sesiuni a Legislativului din 2023, adică după doi ani și jumătate de mandat, zece parlamentari au avut contact cu microfonul din plen doar la momentul depunerii jurământului, într-un discurs care durează aproximativ 30 de secunde. Parlamentarii au depus jurământul oficial pe 21 decembrie 2020, aceasta fiind prima și ultima zi în care cei zece demnitari au luat cuvântul în plen. Cei mai mulți aleși care nu au avut nimic de spus la microfon se regăsesc la PNL și PSD, adică partidele care dețin și cele mai mari grupuri parlamentare. La ora actuală, grupurile PSD din parlament au 155 de aleși, în timp ce liberalii au 121.
Astfel, cel mai „muți” parlamentari se află la PNL, care are trei deputați și un senator care s-au făcut auziți doar atunci când au depus jurământul. Printre aceștia se regăsește și Daniel Constantin, ministru al Agriculturii în mai multe guverne, care a vorbit doar 28 de secunde, toate consumate pe 21 decembrie 2020. De atunci mucles pe toată linia în cei doi ani și jumătate de când argeșenii îi plătesc viața de parlamentar. S-ar putea spune că din punct de vedere al vizibilității parlamentare, Constantin a finalizat precoce după care a căzut răpus de disfuncție. În caz că nu vă mai aduceți aminte, Daniel Constantin este creația politică a lui Voiculescu – Felix zis și este parlamentar de Argeș din partea PNL.
Cât ne costă un parlamentar?
Potrivit ultimelor date publicate pe site-urile oficiale ale celor două camere ale Parlamentului, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 18.000 și 23.000 de lei brut, în funcție de comisiile din care face parte sau dacă deține vreo funcție într-una dintre cele două Camere.
Astfel, la un venit mediu de 20.500 de lei brut pe lună (aprox. 12.000 de lei net), deputații au câștigat în primele cinci luni de mandat aproximativ 123.000 de lei (72.000 de lei net). Pe lângă salariile generoase, care de la aproximativ 5.000 de lei net în 2017 au explodat la sumele din prezent, un parlamentar mai primește o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare și activitatea parlamentară din circumscripțiile electorale, dintre care jumătate sunt decontabili, iar jumătate sunt luați pe declarație pe proprie răspundere. La aceasta sumă mai sunt adăugați 1.400 de lei, transport în circumscripția electorală și o diurnă în jurul a 200 de lei. Aleșii care sunt din provincie mai primesc și suma de 4.600 de lei pentru cazare în București.
Parlamentarii mai primesc telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul – CFR, indiferent unde, atât la clasa 1, cât și la vagon de dormit, cât și o călătorie dus întors către circumscripția electorală cu avionul.