Dupa ce Crin Antonescu a aruncat pe piata ideea demisiei tuturor parlamentarilor USL, intr-un gest suprem de eroism care ar fi pastrat la temperatura constanta revolta romanilor, saptamana trecuta s-a dat la loc comanda! Oamenii au realizat ca daca isi dau demisia raman nu doar fara privilegii – desi sustin ca nu acestea ar avea vreo importanta – dar nu vor mai putea avea reprezentanti la sectiile de votare (la alegerile locale), PDL ar putea schimba nestingherit Constitutia, iar populatia ar uita acest gest in urmatoarele doua-trei zile sau imediat ce Elena Udrea ar fi pozat pe coperta Playboy. USL, insa, nu abandoneaza total o astfel de idee, insa o tine in stand-by. Probabil pana mai spre toamna, inainte de alegerile parlamentare, atunci cand lupta va fi una pe viata si pe moarte, iar romanii nu vor avea timp sa uite de la mana pan’ la gura.
Mircea Diaconu, senator PNL:
„Am fi cei mai mari fraieri daca ne-am da demisia”
Dupa ce initial anuntase ca isi pune demisia la dispozitie, senatorul argesean Mircea Diaconu a cotit-o la 180 de grade, declarand ca… „am fi cei mai mari fraieri daca ne-am da demisia”. „E absurd, asa este legislatia, iar noi am fi cei mai mari fraieri daca ne-am da demisia. Insa vom face acelasi lucru, pentru ca a-ti da demisia in bloc nu era si nu este un scop, este un mijloc catre alegeri anticipate. Ne intereseaza un singur lucru: alegeri anticipate, celelalte – demisia guvernului si a presedintelui – sunt adiacente, decurg din alegeri. In consecinta, alternativa USL este sa identifice o solutie de blocare a lucrarilor Parlamentului, fara a se recurge la o demisie efectiva. Vom reusi, probabil, pentru ca ne tot gandim, sa gasim solutia blocarii lucrarilor Parlamentului, ramanand insa acolo nu ca prezenta fizica, ci ca si scaune, ca sa spun asa. Noi vom fi acolo pentru ca ei sa nu poata activa aceasta chichita procedurala. Deci suntem in parlament, dar nu suntem fizic, si atunci vom bloca cvorumurile tot timpul, peste tot: si in comisii, si in birourile permanente, si in plen. Neputand lucra, dupa un interval pe care nu il stiu in clipa asta, probabil o sa le iasa limba de-un cot, o sa fie dezastru. Va fi un factor de presiune. Bineinteles, probabil vom renunta la indemnizatii, la masini, la lucruri de tipul asta, pastrand doar calitatea de membru” a declarat Mircea Diaconu.
Radu Vasilica, deputat PSD
„In ochii romanilor ar conta doua-trei zile”
Deputatul PSD, Radu Vasilica, sustine ca o demisie in grup nu ar conta nici macar in ochii electoratului mai mult de doua-trei zile si asta pentru ca… lumea uita. „Personal, sunt dispus sa fac orice gest, inclusiv sa-mi dau demisia, daca ajuta la ceva. Dar daca acest gest este doar unul care va da satisfactie Puterii, atunci nu imi doresc sa il fac. Il vom face doar impreuna daca actiunea va avea vreo eficienta. Pana acum nu au fost demisii, ci doar intentii. A ramane in functii are importanta in sensul in care mai putem interpela, mai putem depune motiuni simple sau de cenzura. Intr-adevar, pana acum nu si-au dovedit eficienta, pentru ca avem niste guvernanti surzi, dar ce i-ar impiedica sa ramana surzi si la un astfel de gest radical? Vad ca se incearca un fel de distragere a atentiei si de inversare a rolurilor: adica se asteapta de la noi o solutie de iesirie din situatia de fata, numai ca noi nu suntem la putere si nu avem parghiile necesare. Demisia ar fi un gest eficient doar daca ar genera caderea Guvernului si alegeri anticipate. Altfel, in ochii romanilor ar conta doua-trei zile, dupa ca care noi am ramane partide neparlamentare, cu toate consecintele ce decurg de aici.”
Andrei Gerea, deputat PNL
„Renuntam la indemnizatii, la masini, la telefoanele de serviciu”
Deputatul PNL, Andrei Gerea, ne-a declarat ca treaba cu demisia in grup a fost doar o propunere care, la acest moment, nu avantajeaza deloc USL. Practic, daca PNL, PSD si PC nu vor mai fi partide parlamentare, acestea nu vor mai putea avea reprezentanti in sectiile de votare la alegerile locale, iar asta ar insemna un fel de semnare a sentintei la moarte prin… Opozitie. „Varianta unei demisii este oportuna atat timp cat produce efectele dorite. Foarte important este ca presiunile facute de noi, dar si presiunea strazii, au dus la doua lucruri extrem de importante: Curtea Constitutionala, unde aveam de-a face cu niste Boci multiplicati, a decis ca este neconstitutionala comasarea alegerilor. A doua reusita este reprezentata de faptul ca Grupul parlamentar al Minoritatilor Nationale a declarat ca nu v-a mai vota nicio asumare de Guvern. Daca ne-am da demisia, ne-am confrunta cu dezavantajul de a nu mai fi partid parlamentar, si la cum sunt de pusi pe treaba baietii, e usor de inchipuit ce se va intampla… Va dati seama ca nu vom mai putea avea reprezentanti in Birourile Electorale Judetene, in Birourile Electorale Centrale, la sectiile de votare… Sunt niste probleme serioase. Putem recurge la o greva parlamentara, care ar avea acelasi efect. Ca sa nu se spuna ca ne sunt prea dragi privilegiile, renuntam la indemnizatii, la masini, la telefoanele de serviciu. Vad ca cei de la putere vor sa lase impresia unei degringolade, dar nu a fost vorba decat de o propunere de demisie care poate fi aplicata mai devreme sau mai tarziu sau inlocuita cu alte masuri.” a declarat parlamentarul liberal.
Filip Georgescu, deputat PSD
Treaba cu demisia este o mare prostie!”
Parlamentarul PSD, Filip Georgescu, a pus si el accentul pe dezavantajele ca partidele din USL sa devina neparlamentare. In plus, sustine acesta, Puterea si-ar face de cap si cu regionalizarea, si cu modificarea Constitutiei: „Treaba cu demisia nu este oportuna, este o mare prostie! Daca am face o asemenea treaba, cred ca ar fi fericiti cei de la putere pana la Dumnezeu si inapoi. Plecarea ar presupune sa ramanem partide neparlamentare, iar asta ar insemna sa ramanem fara reprezentanti in sectiile de votare, fara fondurile ce se cuvin partidelor parlamentare si care sunt suportate de catre stat, ar insemna pierderea intr-un anonimat care nu ne-ar aduce niciun avantaj politic. Va dati seama ce si-ar face Puterea de cap daca am pleca! Nu neaparat PD-L, cat Traian Basescu… Ar face regionalizarea, ar vota modificarea Constitutiei…. Pe cativa de la PNL i-a luat gura pe dinainte cu demisiile astea, dar apoi au revenit asupra declaratiilor. Au crezut ca este posibil sa obtina un castig politic de moment. Pe de alta parte, ii condamnam pe liberali degeaba: au zis ca parlamentarii toti sa-si dea demisia, nu doar cei din USL, pentru a declansa alegeri anticipate.”