Deputatul PSD Mircea Draghici a fost nominalizat, de curand, pentru a face parte din echipa de campanie la nivel national care se va ocupa cu gestionarea alegerilor europarlamentare si prezidentiale. Am discutat cu domnia sa despre ce presupune aceasta noua provocare, despre modul de abordare a campaniei, dar ne-am uitat si in gradina altora, discutand despre candidaturile exotice ale Elenei Basescu si Gigi Becali, despre noua conducere a PNL dar si despre maniera in care PSD se afla la guvernare dar nu si la… putere.
PSD si PDL – campanie amicala la europarlamentare
Domnule Draghici, ati fost nominalizat in echipa de coordonare a campaniei europarlamentare si prezidentiale. Care sunt impresiile dupa prima saptamana de lucru?
Echipa nu este una foarte mare, ci una restransa, axata pe mai multe directii: logistica, activisti, resurse, evenimente, juridic si ziua votului. Fiecare am fost numiti pe cate un departament. Eu fac parte din departamentul ,,Ziua votului”. Asta presupune o activitate de precampanie, campanie si activitate de dupa vot extrem de laborioasa. In acest sens, am un proiect personal, rezultat in urma experientei anterioare in campaniile electorale. Eu il voi prezenta si pe baza acestuia vor fi trenning-uri organizate la nivel national, cu directorii de campanie din tara si responsabilii pe colegii electorale. In completare la ceea ce a adus domnul Mitrea, noi venim cu un plus pe care fiecare si l-a regasit in experienta personala. Vom avea pasi masurabili in toata aceasta perioada.
Abordari inedite ale celor doua campanii?
Cu siguranta. Pastram 50% din ceea ce a construit pana acum domnul Mitrea, caci ar fi pacat sa renuntam la ceea ce a facut domnia sa doar pentru ca vin altii si contribuim cu 50% idei personale, noi, adaptate la realitatile si contextul actual. Se lucreaza 16-18 ore pe zi. Ne-am asumat aceasta responsabilitate. E si un test al generatiei noastre. Daca rezultatele nu vor fi bune, atunci poate va trebui sa creditam o echipa si mai tanara.
Si domnul Iliescu se afla in aceasta echipa, iar prezenta sa face cat o intreaga generatie…
Da, dar din punct de vedere biologic, electoratul se schimba si PSD trebuie sa-si gaseasca exponenti mai bine priviti de generatiile noi.
Numai ca generatiile noi sunt de orientare cam de dreapta si mult prea scarbite pentru a mai iesi la vot. In plus, cei de varsta a treia, electoratul fidel al PSD, au fost intotdeauna constiinciosi la vot.
N-o sa ma trageti de limba dar… da, aveti dreptate, cei de varsta a III-a sunt foarte constiinciosi si ies la vot, dar asta nu inseamna ca nu vom actiona pe toate palierele. Avem si un departament de voluntariat sa incercam pentru prima data sa venim cu voluntari pe concept european.
In ceea ce priveste abordarea alegerilor europarlamentare, care va fi atitudinea fata de PDL?
Propunerea mea a fost sa fie o participare cel putin amicala in campania asta, nu neaparat una frateasca. Atata timp cat ai venit in fata poporului si ai spus ca faci echipa pentru Romania, nu ai cum sa spui in campanie altceva. Lasam electoratul sa aleaga unde se regaseste mai usor, pe dreapta sau pe stanga. Si cred ca se vor regasi mai degraba spre stanga, caci sunt mai multi nevoiasi in Romania decat oameni care prospera.
Cei care prospera sunt mai spre dreapta?
N-o spunem noi, ci doctrinele…
Nu va deranjeaza ca nevoiasii trag catre stanga, in schimb intelectualitatea tinteste catre dreapta?
Daca statistic profesorii si intelectualii s-au indreptat catre dreapta, a fost pe fond nemultumirilor fata de guvernarea de stanga. Iar daca lucrurile s-au perpetuat si cat am fost in opozitie, inseamna ca nu ne-am facut intelesi. Nu inteleg cum studentii sunt de dreapta, caci, de obicei, ei sunt primii nevoiasi, ar trebui sa se indrepte spre protectie sociala, sustinere in prima angajare, prima casa, primul copil, iar acestea sunt masuri de stanga. Ca nu ne-au inteles, asta este problema lor.
Si a dumneavoastra, intrucat, atata timp cat ati fost la guvernare, nu i-ati sustinut in a-si achizitiona prima casa, a-si intretine primul copil...
Asa este, speram sa o facem pe viitor. Spre exemplu, avem acum o initiativa legislativa pentru credite subventionate pentru studenti. Ne tinem de cuvant cat se va putea.
,,Familia este calcaiul lui Achile al presedintelui”
Veti avea o voce unitara in campania pentru europarlamentare sau nu veti putea tine in frau vocile slobode precum cele ale lui Nastase sau Iliescu?
In ceea ce priveste coordonarea vocilor, un alt argesean are atributiuni concrete. Este vorba de Bogdan Niculescu Duvaz. Insa, oameni grei precum Nastase si Iliescu nu pot fi tinuti in limitele departamentului comunicarii, chiar daca e de dorit. La experienta lor politica pot depasi aceste limite si background-ul pe care il au le permite acest lux al opiniilor personale exprimate intr-un mod liber.
Care este adversarul mai redutabil al social-democratilor: PDL sau EBA?
Noi ii uram succes domnisoarei Elena Basescu pentru ca, hai sa recunoastem, acolo se vor rupe voturi; si se rup din zona PDL. Este prima greseala tactica a lui Basescu, dupa atatea competitii pe care le-a purtat. Familia este calcaiul lui Achile al presedintelui. Familia este cea pentru care isi pierde ratiunea. Este o greseala tactica pe care ai putea s-o observi din avion. Cred ca a gandit cu inima, nu cu creierul cand a luat aceasta decizie?
Nu cumva s-a gandit sa le dea si o lectie ,,impertinentilor” din PDL, care voiau sa rupa cordonul ombilical?
Si in PDL sunt destui contestatari care sustin ca partidul are voturile pe care le are nu datorita lui Basescu, ci a oamenilor care alcatuiesc acest partid. Pentru a le da peste bot celor care spun aceste chestiuni, presedintele a scos-o pe Elena Basescu din partid tocmai pentru a demonstra ca o fata tanara, dar care poarta brandul Basescu, poate sa duca la un scor spectaculos. Numai ca ambitiile personale si de familie nu au cum sa faca o casa buna cu partidul. Electoratul care se uita catre zona asta trebuie sa decida intre doua chestiuni si cert nu e un avantaj pentru PDL.
Care sunt presimtirile dvs., va ajunge sau nu Elena Basescu in Parlamentul European?
Cred ca va avea un scor aproape de intrare, dar nu va reusi. Vor fi judete care se vor inghesui sa o sprijine pe domnisoara Basescu, dar vor fi si organizatii care vor pune partidul mai presus de toate si care vor da votul colegilor democrat-liberali.
,,Candidatura lui Becali este o ghidusenie a PRM, fara reusita, insa”
Pentru ca tot ne uitam in gradina altora, Elena are drept companion pe Gigi Becali, iar amandoi, dintr-un anume punct de vedere, cred ca pot fi asezati pe acelasi piedestal. Ce spuneti de aceasta prezenta exotica, inedita, cu damf de branza si usturoi?
Din nefericire s-a creat o simpatie populara in zona lui Becali. Nu cred ca ceea ce a facut e bine, in sensul de a interveni sa-si faca singur dreptate. De asemenea, cred ca si justitia ar fi trebuit sa o ia intr-o anumita ordine, in sensul in care indicat era sa-si indrepte atentia catre infractori si abia apoi sa puna la punct lucrurile legate de interventii personale in domeniul dreptatii, pe considerente proprii. Ce a facut Becali nu e bine, dar as fi vrut ca institutiile statului sa fi fost cel putin la fel de active in prinderea infractorilor. In rest, candidatura lui Becali este o ghidusenie a PRM, o incercare de a se agata in disperare de cauza de o solutie pe care o cred victorioasa. Parerea mea este ca nu vor reusi, nici chiar pe fondul acestei simpatii populare de moment. In fata urnei de vot, romanul va gandi rational, in sensul in care in Parlamentul European trebuie sa intre oameni pregatiti, oameni cu o viziune europena, cu o anume prestanta.
Crin Antonescu, o flacara ce arde frumos, dar se stinge repede
Liberalii cred ca va fi vot politic si de data aceasta…
Probabil ca au dreptate, mai ales ca nu ai cum sa rupi componenta politica de acest vot. In acest sens incercam constientizarea electoratului cu privire la ceeace inseamna implicarea Partidului Social European in a-si pune amprenta asupra Europei, ca si viziune. Vrem un comisar european socialist, printr-un rezultat bun in Romania. Leonard Orban a avut parte de mediatizare la momentul investirii, dupa care nu a mai auzit nimeni de el, ca sa nu mai spunem ca activitatea sa nu a fost una transparenta. De data asta noi avem sansa unui comisar european care sa ajute Romania, nu sa fie ajutat sa ajunga intr-o zona in care sa ne dea lectii. Cateva luni dupa ce a fost ales, ne-a tot dat lectii pe televizor despre ceea ce inseamna liberalism, dar s-a stins repede. Din acest punct de vedere se aseamana cu Crin Antonescu.
Foarte interesant, detaliati putin…
Si Crin Antonescu este o flacara care arde la inceput frumos, dupa care… parerea mea este ca se va stinge usor-usor. Crin Antonescu, in activitatea parlamentara, este zero, este parlamentarul cu cele mai multe absente. Nu a avut niciodata vreo initiativa legislativa, desi a fost seful grupului parlamentar PNL in legislatura trecuta. Isi da cu parerea pe la televiziuni, dar in activitatea profesionala si personala nu aduce nimic concret, nu vine cu un plus valoare.
Se va mentine aceasta flacara macar pana la prezidentiale?
Da, se va mentine pana atunci. Va fi intretinuta artificial, dupa care se va stinge definitiv. Va persista ideea ca va putea ajunge in turul doi, numai ca ii va fi imposibil. Mircea Geoana va reusi aceasta performanta si veti vedea ca se va produce si surpriza. Noi chiar avem convingerea ca-l vom putea aduce la Cotroceni.
Ma gandesc la faptul ca va bazati si pe masinaria extraordinara pe care o aveti in teritoriu…
Cu siguranta, numai ca acum este o masinarie apatica, un pic desumflata ca nu am ajuns la guvernare asa cum eram obisnuiti, de unii singuri. Pe de alta parte masinaria noastra este si e un pic dezamagita, pe buna dreptate, pentru ca oamenii nostri nu se regasesc in fruntea institutiilor deconcentrate, in fruntea ministerelor aferente, pentru a putea avea si o putere decizionala in activitatea Guvernului. Legea de nominalizare politica a sefilor de deconcentrate a fost atacata a Curtea Constitutionala, numai ca observ ca se incearca o teriversare a luarii unei decizii. Scopul il pot doar intui. Probabil ca celor care sunt factori de decizie le convine situatia actuala si atunci… de ce sa o schimbe. Pricepeti dumneavoastra mai departe.
Situatia le prieste celor din PDL, pentru ca are deja oameni in functie…
Nu am spus-o eu…
,,M-am temut ca va ramane Tariceanu la conducerea partidului”
Revenind la PNL, ce parere aveti de echipa Crin-Orban? Imediat dupa alegeri au aparut primele scantei, Orban impunandu-i lui Crin propriile preferinte pe lista pentru Parlamentul European…
Primele rezultate se vad. Daca multi oameni care lucreaza in domeniul consultantei pe fonduri europene ar fi votat cu PNL la Parlamentul European doar pentru ca il apreciau pe Daianu, scoaterea sa de pe liste este prima greseala flagranta a PNL. Iesirea lui Daianu a facut ca 80% din electoratul care ar fi votat cu PNL sa nu va mai aiba nicio motivatie. De aceea spuneam ca acest Crin Antonescu este o flacara care va arde frumos, o speranta care se va duce repede… In plus, aceasta atitudine de a pune celorlalti pumnul in gura, ca asa a decis Crin Antonescu si Ludovic Orban si neluarea deciziilor in mod democratic, demonstreaza falimentul unei noi conduceri. Nu e atributul meu sa le dau sfaturi, dar mie imi convine foarte mult. M-am temut ca va ramane Tariceanu la conducerea partidului pentru ca a fost singurul care i-a tinut piept lui Basescu, dar cu Crin Antonescu imi convine de minune.
Ca sa nu mai spunem ca au cadorisit organizatiile judetele cu biruri de vreo 5000 de euro pe luna…
E foarte bine, este exceptional pentru PNL! Pe langa faptul ca vor trece prin chinurile opozitiei dupa ce au fost invatati sa manance ciocolata dimineata, la pranz si seara, acum nu vor mai bea decat apa rece si vor trebui sa vina si cu resurse proprii. E exact ce le trebuie!
La dvs. nu se cotizeaza?
In niciun caz. E aceeasi participare cu cotizatia…
Sunteti si la guvernare, firmele sunt generaose cu dvs., parandaratul functioneaza…
Suntem la guvernare, dar nu putem spune ca suntem la putere, pentru ca ministerele pe care PSD le-a primit sunt cele cu capitole de cheltuieli stricte. Licitatiile sunt la Ministerul Dezvoltarii, la dl. Blaga. Cred ca va avea un departament foarte greu de incercat la Achizitii, dar sunt convins ca va face fata cu succes.