,,Conducerea ALDE Argeş observă că, în ultima perioadă, organizaţia PNL/PDL Argeş a încercat să profite politic de pe urma situaţiei în care se află angajaţii Oltchim – Divizia Petrochimică Bradu prin manipulări cu accente demagogice şi au lansat atacuri neavenite la adresa lui Andrei Gerea, ministrul Energiei.” – scrie într-un comunicat primit pe adresa redacţiei.
Un comunicat, de altfel, la fel de demagogic ca şi acuzele… demagogice întrucât, de-a lungul timpului, toţi actorii politici argeşeni au profitat politic de pe urma angajaţilor Oltchim, angajaţi care au fost condamnaţi încă de la privatizare. Iar politicienii o ştiu şi nu au făcut decât un penibil play-back, mai ales că nu vor să supere ditamai OMV Petrom, probabil unul dintre importanţii sponsori ai oricărei guvernări.
Mergem, însă, pe firul comunicatului primit şi mai aflăm că… Andrei Gerea, actual ministru al Energiei, a fost singurul căruia i-a păsat, pe principiul… ,,Doar Victor Ponta vă măreşte pensiile!”:
,,Andrei Gerea a fost singurul parlamentar în activitate care a avut curajul să meargă şi să stea de vorbă cu oamenii în timpul protestelor de amploare de pe platforma Arpechim de dinaintea alegerilor din 2012. În mandatul pe care l-a avut la ministerul Economiei, s-a preocupat intens procesul pentru privatizarea Oltchim în sistem integrat cu Arpechim, soluţie pe care toţi specialiştii şi angajaţii au susţinut-o. Sindicaliştii şi conducerile pot confirma această implicare. Conducerea Oltchim a fost asigurată de directorul venit de la Oltchim – Divizia Petrochimică Bradu, argeşeanul Marius Pârvu. Oltchim a revenit pe profit (exceptând datoriile istorice) în mandatul lui Andrei Gerea. Cifrele economice arătau că situaţia fusese stabilizată.
În urma consultărilor administratorului judiciar şi a conducerii societăţii cu reprezentanţii salariaţilor, s-a decis că în perioada următoare vor fi disponibilizaţi 225 de salariaţi, deşi cifra estimată iniţial era de 500 de persoane. Dintre aceştia, 114 vor fi de la Divizia Petrochimică Bradu de la Piteşti, care până în prezent au fost remuneraţi salarial conform Contractului Colectiv de Muncă, chiar dacă unitatea nu desfăşoară o activitate productivă şi se află în conservare încă din 2010. Ei vor beneficia de toate drepturile compensatorii.
Andrei Gerea a făcut tot posibilul ca numărul celor disponibilizaţi de la Divizia Petrochimică Bradu să fie cât mai mic şi să găsească o soluţie cu privire la acţiunile Petrom. Acum trei săptămâni, a avut o întrevedere cu investitorii chinezi care doresc să cumpere în sistem integrat Oltchim şi Arpechim, companie cu care a discutat şi în perioada când era ministru la Economiei, dar care atunci era parte într-un consorţiu.
În plus, de la începutul anului viitor se doreşte ca la Arpechim să fie reluată o parte din activitate, măcar la un nivel care să asigure cheltuielile diviziei Bradu până când se va reuşi o sperată înţelegere cu un investitor. Obiectivul a rămas acelaşi: vânzare în sistem integrat Oltchim- Arpechim.”
La final, pentru a fi sarcastici, semnatarii comunicatului l-au făcut ,,iradiat” pe Adrian Miuţescu, purtătorul de cuvânt al PNL Argeş şi i-au pişcat şi pe cei doi co-preşedinţi ai partidului:
,,Ne arătăm surprinderea că acestui personaj puternic iradiat i-au dat ascultare şi i s-au raliat şi Dan Bica, probabil plictisit prin ograda de la Apă Canal, dar şi Ion Popa, care susţinea că are preocupări mai serioase. Îi avertizăm să se abţină să încerce să obţină capital electoral prin miniciuni. Dacă sunt în stare să contribuie cu ceva, efectiv, foarte bine. Dacă nu, măcar să se abţină.”