Cu puțin peste 18%, PNL Argeș s-a plasat încă o dată în coada clasamentului alegerilor parlamentare la nivel național, rezultate mai proaste fiind obținute doar în Brăila și Buzău, și în alte trei județe (Mureș, Covasna și Harghita) care nu pot intra în calcul pentru că acestea sunt invariabil adjudecate de către UDMR. Într-o bună măsură, deznodământul nu erau greu de anticipat. Dincolo de măsurile nepopulare (pe alocuri absurde) luate de către Guvern în contextul pandemiei, dincolo de prefectul care este asimilat cu imaginea PNL și care nici el nu a fost prea simpatic în ochii electoratului, am mai avut și o filială pe jumătate demotivată. Nemulțumirile în PNL Argeș oricum mocneau de mult timp. Sunt deja de notorietate demiterile din partid (care nu au rămas fără consecințe de imagine), nemulțumirile primarilor liberali și petițiile lor către centru, apoi numirile controversate în tot felul de funcții și, nu în ultimul rând, aducerea unui pesedist notoriu să candideze pentru Primăria Pitești, chiar în județul Brătienilor. Se cer demisii și se cere reformă reală în PNL Argeș, pentru că șansa ca PNL să o ia pe urmele PNȚCD în ritmul acesta nu este deloc utopică.
Ana Stan: ,,Liderii de la județ, alături de sfătuitorii și strategii lor, ei sunt principalii vinovați pentru rezultatul dezastruos”
Ana Stan, om de afaceri și consilier local, a fost prima care a solicitat, tranșant și fără niciun dubiu, demisia lui Adrian Miuțescu. Potrivit acesteia, și-a exprimat în mai multe rânduri punctele de vedere în interiorul partidului, doar că acestea au fost ignorate. ,,Mi-au reproșat unii de ce nu am vociferat mai înainte și de ce abia acum cer demisia președintelui Adrian Miuțescu. Ceea ce nu știe lumea este că nu am tăcut deloc la tot ce s-a decis prost în partid. Eu am exprimat mereu punctele mele de vedere în interiorul partidului, la nivel de organizație municipală, dar nu am avut acces la Biroul Permanent Județean, cel care a luat toate deciziile; nici eu, nici mai mulți colegi de la Pitești care au muncit foarte mult. Noi nu am putut schimba deciziile luate la județ.” a declarat Ana Stan.
Chiar și așa, spune aceasta, Adrian Miuțescu avea cunoștință de punctele sale de vedere, pe care i le-a expus și personal, fără niciun rezultat, însă.
,,Rezultatele obținute la alegerile parlamentare au fost cu mult sub așteptările colegilor mei. Am vorbit cu domnul Adrian Miuțescu la începutul campaniei electorale, atunci când am văzut cum s-a decis compunerea listei de candidați. Nu mi-aș fi dorit un loc în față pentru mine neapărat, ca un fel de recompensă la altceva, dar am explicat clar că lista aceasta nu este atractivă pentru piteșteni în primul rând, că piteștenii vor altceva de la PNL. Venirea mea, a lui Mihai Coteț și a câtorva oameni cu cariere profesionale solide care ne-am implicat cu credibilitatea și imaginea noastră a fost un plus. Am reușit să creștem partidul. Am reușit să aduce PNL la o cotă ridicată tocmai datorită imaginii noastre de oameni integri, nepătați. Tot ce am făcut s-a cuantificat într-un procent foarte mare chiar și la alegerile locale. Lumea era sătulă de numiri controversate, de incompetenți puși în funcții, de implicarea politicului în funcții sentibile. Ne doream ca lucrurile să fie făcute altfel decât până la acel moment. Doar că lucrurile au fost scăpate de sub control, iar politica noastră de partid a început să semene foarte mult cu ceea ce vedeam la celelalte partide.” a mai declarat Ana Stan, conchizând cât se poate de limpede:
,,Văd că domnul Orban și-a asumat eșecul, exemplul trebuie preluat și la nivel local. Liderii de la județ, alături de sfătuitorii și strategii lor, ei sunt principalii vinovați pentru rezultatul dezastruos pe care l-am prezis de la început. Când la București se rezolvă niște lucruri, vedem ce se întâmplă și cu organizația. Poate se dizolvă, poate vine un lider interimar. Cert este că lucrurile nu mai pot merge așa.”
,,Ne-am dorit să fim lăsați să facem din PNL Pitești o organizație performantă, demnă de un județ al Brătienilor. Nu am fost lăsați”
Și omul de afaceri Mihai Coteț, consilier la primul mandat la Pitești, a reacționat. Acesta a solicitat o analiză onestă a rezultatului alegerilor și asumarea acestora.
,,Rezultatele de acum reprezintă o consecință a multor ani în care PNL Argeș s-a menținut într-o bulă relativ închisă. Puținii oameni noi care au intrat în partid au plecat plini de lehamite. Au rămas doar cei docili, care și-au epuizat foarte rapid resursele de credibilitate. Leadership-ul filialei nu a fost niciodată unul atractiv pentru cei care chiar și-ar fi dorit să intre în partid. Organizația PNL Pitești nu a fost lăsată niciodată să existe cu adevărat, fiind sufocată în permanență de către organizația județeană, care a distrus din fașă orice nucleu constructiv care prindea contur sau care a plasat în funcții de conducere oameni slabi sau duplicitari. Ne-am dorit să fim lăsați să facem din PNL Pitești o organizație performantă, demnă de un județ al Brătienilor. Încă îmi mai doresc asta. Nu am fost lăsați, deși partidul se primenise cu un suflu nou după ce, înțeleg, în momentul în care eu abia intram în partid, alții erau dați afară pentru că avuseseră curaj să-și spună nemulțumirile. Situația s-a complicat și mai mult în momentul în care am fost puși în fața faptului împlinit, în ciuda ripostelor atât publice, cât mai ales în interiorul partidului: PNL Argeș a ales să vină cu un pesedist pe post de candidat la Primăria Pitești. Ca nou-venit, am acceptat acest compromis din două rațiuni: am constatat că pe restul liberalilor de la vârf, unii dintre ei vechi membri, nu i-a deranjat deloc această variantă, ceea ce este destul de îngrijorător; am făcut tot ce a depins de mine pentru a împiedica o astfel de finalitate, am vorbit cu toți decidenții, dar… m-am lovit de un zid de nepătruns. Și cu toate acestea, în acest context cât se poate de ingrat, am ales să mă implic pentru ca PNL să aibă măcar șansa unei opoziții mai consistente la PSD, partid care de 31 de ani conduce Argeșul și Piteștiul.” ne-a declarat consilierul liberal, adăugând că o simulare a reformei în PNL nu anunță decât o prăbușire inevitabilă a filialei argeșene.
,,Asumare. Cred că acesta este singurul argument de bun simț în favoarea solicitării mele de a se face o analiză corectă asupra rezultatului alegerilor. Că este nevoie de o reformă în PNL Argeș era evident încă dinainte de alegeri, însă orice conducere trebuie lăsată să treacă prin probele de foc pentru a demonstra ce poate. Demonstrația a fost făcută, în mod logic și onorabil ar trebui să urmeze și asumarea. Sunt conștient că va fi dificil. Sunt conștient că rezistența la schimbare va fi imensă, dar dacă schimbarea nu se va produce, la următoarele alegeri ne vom apropia de 10%. Dacă vom avea noroc…”
Primarul din Țițești cere demisia tuturor membrilor din BPJ
Demisii se cer și din rândul primarilor. Edilul din Țițești, Gheorghe Savu, a declarat că cei 30% obținuți pentru PNL în localitatea sa se datorează doar lui. Pentru procentul slab pe județ, acesta a cerut demisia tuturor membrilor Biroului Județean și a președintelui Adrian Miuțescu, care ,,s-a înconjurat doar de oameni care trag partidul în jos și a fost susținut degeaba de Ludovic Orban”.