În 2020, USR era un vehicul politic tocmai bun de tractat oamenii noi, frumoși, liberi și dornici de a candida pe funcții publice. Trei ani mai târziu, la USR privește în jos până și AUR și a devenit o piatră de gâtul multor candidați. Acesta este motivul pentru care partidul condus de Drulă și o mână de amici politici au pus ochii pe câțiva primari cu coeficient de popularitate în speranța că aceasta se va răsfrânge și asupra procentelor de la alegerile de anul viitor. Este motivul pentru care Elena Lasconi a fost desemnată cap de listă la alegerile europarlamentare și, mai mult, vehiculată și pentru o posibilă candidatură la președinție. Scandalul cu declarația potrivit căreia ar fi votat la Referendumul pentru familia tradițională, detonat tocmai de fiica sa prin intermediul unor declarații scandaloase și intens mediatizate din cauza agresivității lor, a dus la retragerea Elenei Lasconi din fruntea listei pentru PE. Este și momentul care a declanșat o serie întreagă de speculații și scenarii.
Mamă și fiică (și USR?), aranjamente de culise?
Cel mai vehiculat scenariu este acela potrivit căruia scandalul mamă-fiică ar fi fost unul regizat. Motivul? Este vizat un pește mai mare: alegerile prezidențiale. Or, la acest moment, cu toată empatia și emoția pe care pretinde că le-ar transmite, Lasconi încă nu are suficientă forță să și câștige o astfel de luptă. Care este trendul momentului? Naționalismul și tradiționalismul, momentan dus în derizoriu de către AUR al cărui candidat nu ar putea să capitalizeze și voturile conservatorilor moderați. Ca atare, o Lasconi care nu are nimic cu relațiile gay, dar nu dorește căsătoria între două persoane de același sex, se pliază perfect pe mentalitățile multora care nu sunt homofobi, dar nu doresc ca instituția căsătoriei, cel puțin al celei religioase, să fie… deturnată.
Spre această concluzie duc noile dovezi care arată că pe buletinul Elenei Lasconi nu există ștampila Referendumului care a avut loc în 2019. De asemenea, declarațiile Oanei Lasconi de pe Instagram au fost categorisite drept un teatru destul de slăbuț, prestația sa fiind, într-adevăr, lipsită de credibilitate.
La acest moment, potrivit ultimului sondaj realizat de INSCOP, 27,7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 21,8% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18,9% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 12,1% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) – 10,5%.
Între un Mircea Geoană care, pentru popor, este ,,omul americanilor”, iar România o colonie a marilor puteri și Elena Lasconi, care acum și-a arogat stindardul de creștin-ortodox apărător al valorilor familiei tradiționale, nu este exclus ca poporul să se gândească de două ori înainte de voteze.
Mulți analiști politici sunt convinși că la mijloc ar fi vorba doar de un calcul politic cinic pentru ca primărița din Câmpulung să atragă simpatia oamenilor care nu se încadrează în profilul USR.
Între timp, potrivit surselor noastre, Elena Lasconi ar fi luat avionul către Paris pentru o întrevedere cu fiica sa căreia, până la acest moment, nu i-a dat nicio replică în mod public. În schimb, Oana Lasconi continuă seria declarațiilor controversate, afirmând că îi pare bine că i-a stricat ploile mamă-sii, pe principiul… ,,un homofob în minus la Parlamentul European”. Dacă vizita primăriței nu s-a soldat cu o pace, una care să funcționeze măcar în spațiul public, ci cu o continuare a scandalului, atunci, foarte probabil, mai avem de mâncat ceva popcorn până când se va ajunge la episodul în care mamă și fiică se vor îmbrățișa și se vor regăsi în diversitatea opiniilor lor.
Între timp…
…USR continuă să piardă imagine. Și o pierde și în fața alegătorilor, dar și în fața propriilor membri, nemulțumiți de excluderea de pe liste a Elenei Lasconi. La acest moment, USR este într-o criză identitară pentru că nu este nici pentru familia tradițională dar, pe de altă parte, atunci când liderii sunt întrebați despre ce părere au despre căsătoriile gay, aceștia evită să dea un răspuns. Cazul Lasconi a arătat încă o dată că partidul nu s-a clarificat suficient doctrinar în sensul de a-și asuma o poziție tranșantă în ce privește drepturile persoanelor de același gen, deși se revendică ca fiind un partid liberal modern.
Dincolo de acest aspect, USR vrea să construiască o alianță cu Forța Dreptei și PMP, partide asumat conservatoare, care au susținut referendumul pentru familia tradițională. De altfel, și în contextul recentului scandal, Ludovic Orban a ieșit public spunând că este un „episod nefericit” care a produs „nemulțumire” în rândul celor de la Forța Dreptei și că într-o alianță de centru-dreapta „nu trebuie politizate astfel de subiecte”.
E greu de crezut că USR își va clarifica public ideologia, cel puțin din două motive: ar fi un moment politic extrem de prost și, pe de altă parte, părerile în partid sunt cât se poate de împărțite.
La acest moment, sondajele nu arată deloc bine pentru USR. INSCOP arată că primarul Elena Lasconi ar obține 12,1% la alegerile prezidențiale, în timp ce președintele partidului, Cătălin Drulă, doar 5,6%. Acesta este devansat chiar și de senatoarea declarată pro-Kremlin Diana Șoșoacă (președintele SOS România), care ar obține 10,5%. În ce privește scorul partidului, USR ar obține 14,6%.
Argeșul mai are un candidat la Parlamentul European
Puțini știu, dar până la tragerea intempestivă a Elenei Lasconi pe linie moartă, USR Argeș avea doi candidați la Parlamentul European. Este vorba și de fostul prefect, Emilia Mateescu, aflată pe un loc considerabil mai îndepărtat. Potrivit doamnei Mateescu, retragerea Elenei Lasconi este o pierdere pentru partid.
,,Excluderea nu are legătură cu declarația ei că este creștin-ortodoxă. A fost retrasă pentru viziunea mai puțin recunoscută și acceptată la nivel european. Politica UE este pentru recunoașterea drepturilor la intimitate și la libertate personală a tuturor cetățenilor, în mod egal. În sensul acesta, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat recent România pentru nerecunoașterea formală a dreptului la intimitate și libertate din perspectiva sexuală a unui cuplu format din două persoane de același gen. Este o chestiune de politică. Nu încalci un drept când faci o astfel de declarație, dar cu siguranță nu te încadrezi în politica Uniunii Europene. Ca europarlamentar trebuie să fii convins că libertatea celorlalte persoane e la fel de importantă și necesită a fi protejată ca și libertatea ta. La Câmpulung sau în România poți candida oriunde cu o astfel de opinie, dar dacă tu candidezi pentru UE și nu respecți tratatele, poți intra într-un conflict. Îmi pare rău că s-a retras candidatura Elenei Lasconi. Eu o plac foarte mult pe Elena și cred în ea și în felul ei de a fi. O apreciez foarte mult și îmi pare rău că s-a întâmplat asta. Poate nu s-ar fi întâmplat mai nimic dacă nu s-ar fi exprimat fata ei pe internet, pentru că inițial nu a fost nicio reacție. Dar toate chestiunile acestea au fost detonate de fata Elenei. Pentru mine a fost o surpriză totală. Nici măcar nu a sunat-o pe maică-sa să aibă și ele o discuție cu privire la asta. Afirmațiile făcute, că este homofobă, sunt foarte dure când vin din partea unui membru al familiei și pot afecta campania și membrii unui partid. Și eu sunt candidat la alegrile Eurparlamentare. Acum sunt pe locul 15. Am participat în campania internă cu mers prin filiale și dezbateri interne. Eu nu mă bucur de o notorietate foarte mare pentru că nu sunt vedetă la nivel național. Și cu toate astea am avut șansa de a mă vota foarte mulți colegi pe un loc care nu este codaș de tot. Eu sunt foarte mulțumită de rezultat pentru că a fost o bătălie aprigă.” a declarat Emilia Mateescu.