Danuta Hübner, șeful Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului European (AFCO), a avertizat astăzi că limba engleză nu va fi una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, dacă Marea Britanie părăsește UE.
Nici o altă țară din UE nu are engleza notificată ca limbă oficială și astfel engleza și-ar putea pierde statutul privilegiat de care s-a bucurat până acum.
Engleza este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE, deoarece este limba oficială a Regatului Unit, dar, de îndată ce Marea Britanie finalizează procesul de ieșire din UE, limba engleză și-ar putea pierde acest statut.
"Avem un regulament … fiecare țară din UE are dreptul de a notifica o limbă oficială", a declarat Hübner. "Irlandezii au notificat galeza, iar maltezii au notificat malteza, astfel încât fără U.K. dispare notificarea pentru limba engleză." a spus Hübner.
Limba engleză este una dintre limbile de lucru în instituțiile europene, Hübner, a declarat, adaugând: "Este de fapt limba dominantă," cel mai frecvent utilizată de către funcționarii UE.
Regulamentul în lista de limbi oficiale ale UE ar trebui să fie modificat în unanimitate de către celelalte țări, în cazul în care doresc să păstreze limba engleză ca limbă oficială.
Cu toate acestea, o sursă din cadrul UE a explicat că reglementările care guvernează limbile oficiale sunt ele însele supuse la interpretări și nuanțe care țin de traducere. Din Regulamentul 1958 privind limbile oficiale ale Uniunii Europene, care a fost scris inițial în limba franceză, rezultă, în mod clar, dacă o țară membră – Irlanda sau Malta, de exemplu, pot avea mai mult de o limbă oficială. Interpretări ale formulării franceze tind să concluzioneze că acest lucru ar putea fi posibil, în timp ce versiunea în limba engleză pare să conducă către aceeași idee.
sursa www.politico.eu