Pensiile speciale ar putea fi impoziate, potrivit unei OUG depuse de către parlamentarii PNL. Măsura era mai mult decât necesară și de bun simț și sperăm să rămână valabilă, din aceleași rațiuni de decență și moralitate, și după episodul pandemiei de coronavirus.
Comunicatul de presă al PNL Argeș
PNL luptă pe toate fronturile cu pandemia de coronavirus, atât în plan executiv, cât și în plan legislativ, în așa fel încât România și românii să treacă peste această criză cât mai repede și fără efecte negative. Trăim vremuri în care avem datoria să fim solidari și acolo unde este cazul să impunem anumite rigori care pot contribui la efortul financiar de care este mare nevoie în aceste momente grele.
Astfel, parlamentarii PNL au depus astăzi un amendament la OUG nr. 29/2020 prin care se impozitează pensiile nesimțite și toți banii se vor direcționa în lupta anti-COVID. Prin amendamentul depus de parlamentarii liberali a fost propusă impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%. Propunerea vizează concret impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei, cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei. Toate economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge în achiziții medicale și pentru susținerea celor din prima linie a frontului cu epidemia de coronavirus.
În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus parlamentarii și funcționarii parlamentari, magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curtii de Conturi, Avocatul Poporului, personalul navigant și personalul diplomatic. Adică, toți acei oameni care înțeleg cu ce ne confruntăm în această pandemie și că este nevoie de efortul și de solidaritatea tuturor pentru a depăși criza. Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.
Dacă există voință politică din partea celorlalte formațiuni, amendamentul poate fi adoptat de Parlament în maxim o săptămână. Noi, liberalii facem tot ce ne stă în putință pentru a ajuta România să treacă cu bine peste această grea încercare.
Deputatul PNL, Dănuț Bica a precizat că PNL a optat pentru impozitarea progresivă, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu o eventuală decizie a CCR, care ar interzice eliminarea totală a acestui tip de privilegii.
“Legea inițiată de senatorii și deputații PNL și adoptată de Parlament în data de 28 ianuarie 2020 referitoare la desființarea pensiilor speciale a fost atacată de judecătorii Curții Constituționale și de Avocatul Poporului. Din acest motiv am fost obligați să apelăm, deocamdată, la metoda impozitării progresive”, a precizat deputatul PNL, Dănuț Bica.