Guvernul Orban a lansat cel mai mare plan de investiții de după 1989 și a deschis noi oportunități acelor administrații locale care știu să facă proiecte și nu se mulțumesc doar cu consumarea unor resurse din ce în ce mai limitate. Practic, Guvernul PNL dă mână liberă și sprijină administrațiile locale care vor cu adevărat dezvoltare prin investiții și fonduri europene, la un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani. Asta înseamnă o șansă reală ca proiecte precum Centura de Vest, podul peste râul Argeș (și nu e nevoie doar de unul!), spitalul municipal de urgență sau pasajele rutiere de care avem nevoie să nu mai fie doar promisiuni pe hârtie. Și mai înseamnă ceva, spune Gelu Tofan, candidat în Echipa PNL la Consiliul Local Pitești: înseamnă că este nevoie să întoarcem foaia în administrația locală, pentru că asta este singura șansă a orașului la evoluție.
,,Scrutinul din 27 septembrie este despre dezvoltare sau despre stagnare sau, chiar regres în cazul Piteștiului. Președintele Iohannis a negociat la Bruxelles 80 miliarde euro pentru modernizarea României. Comunitățile locale vor beneficia de fonduri europene substanțiale – 8,55 miliarde euro, la care se adaugă o contribuție națională de 30% – prin cele opt Programe Operaţionale Regionale implementate la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare. Să lași aceeași administrație la conducerea Primăriei Pitești, după ce 30 de ani a demonstrat ce NU poate, asta înseamnă să ratezi încă o dată potențialul de dezvoltare al orașului nostru." a declarat Gelu Tofan, membru în Echipa PNL pentru Primăria Pitești.
Câteva cifre:
►Anunțat în iulie, programul guvernamental de relansare economică „Reclădim România” este cel mai mare plan de investiții de la prăbușirea comunismului acum 30 ani. În primele opt luni ale lui 2020, Guvernul Orban a realizat investiții masive de aproape 24,7 miliarde lei.
►În această perioadă, în ciuda crizei, executivul a susținut proiectele începute de autoritățile locale prin PNLD. Lucrări verificate, plăți transparente. În prima jumătate a anului au fost încasați cu 30% mai mulți bani decât în perioada similară a anului trecut. La rectificarea bugetară, guvernul a suplimentat bugetul cu 1,1 miliarde lei pentru plata facturilor restante.
►O altă măsură a Guvernului Orban de care au putut profita autoritățile locale a fost decontarea achiziționării de echipament medical din fonduri europene cifrate la 500 milioane euro.
►OUG 156/2020 privind susținerea dezvoltării teritoriale cu finanțare din fonduri externe nerambursabile oferă noi oportunități administrațiilor locale. Municipiile pot să acceseze fonduri direct prin programele operaționale pentru proiecte de infrastructură rutieră (centuri ocolitoare), proiecte de transport (tren metropolitan), dezvoltarea infrastructurii edilitare (apă – canal, drumuri, gaze). Pot include în aceste proiecte de finanțare și aria teritorială a zonei rurale limitrofe. Finanțarea parteneriatelor între orașe și comunele aparținătoare era limitată, dar decizia Guvernului PNL deschide acum accesul direct la fonduri europene unor parteneriate locale pentru proiecte de infrastructură rutieră, precum centurile ocolitoare, de dezvoltare a transportului public de călători, de apă și canalizare, de gestionare a deșeurilor ori regenerare urbană.
Departamentul de Comunicare al PNL Pitești