Presedintele Senatului, Mircea Geoana s-a aflat sambata aceasta la Golesti, acolo unde a avut loc a treia editie a ,,Zilei Fiilor si Cetatenilor de Onoare ai Argesului”. Si daca tot s-a aflat in Arges, am zis sa-i luam si un interviu. Unul scurt, insa, caci ne-am prins inca de la inceput ca Geoana vorbea… vorbe. Adica o placa dinainte invatata, pe care am auzit-o duminica si pe la Tebea, cu patriotism, cu traditii, cu unitate, cu simboluri, astfel incat, orice l-ai fi intrebat, revenea la… castravete. Nici macar la provocarea cu Basescu nu a raspuns, semn ca diplomatul Geoana a decis sa-i lase pe Crin si, eventual, pe Oprescu sa-si aroge imaginea de adversari ai presedintelui. O tactica electorala foarte gresita din partea candidatului PSD si asta pentru ca prinde la patura intelectuala, dar care nu merge la vot, si mai deloc la marea masa manipulabila si din ce in ce mai conflictuala, care are nevoie sa auda discursuri cu… ,,sange”. Discursul lui Geoana este unul normal si de bun simt, dar nu intr-o tara anormala ca Romania zilelor noaste. Dar sa revenim la… castravetele nostru!
Va aflat la aceasta manifestare desi nu este nici Bercea Mondialu’, nici tigani care sa danseze, nici baie de multime peste 10.000, cum e norma… De ce ati ales sa veniti la Golesti?
In primul rand, pentru ca am raspuns invitatiei pe care domnul Nicolescu si primarul localitatii mi-au adresat-o. In al doilea rand, pentru ca este un judet la care tin foarte mult. In al treilea rand, pentru ca din acest loc a inceput modernizarea Romaniei. Aici este un loc simbolic, nu este doar un accident ca suntem aici. Aici a avut loc, inainte de 1848, prima tentativa de modernizare pe care Golescu, dupa un periplu european, a incercat sa o aplice cu forte proprii si in scoala, si in agricultura. Si in ultimul rand, pentru ca este o dovada a ceea ce as numi patriotism luminat, in sensul in care increderea in traditie iti da si increderea in viitor. Eu cred ca in momente grele ar trebui sa ne strangem randurile si sa ne regasim increderea in viitor, amintindu-ne de radacinile si de traditiile noastre. Intotdeaua cand ne-a fost greu ne-am adunat, nu ne-am risipit si ne-am adus aminte ca ne-a mai fost greu in istoria natiunii romane si, respectand inaintasii si traditiile, ne va fi mai usor sa mergem mai departe. Romania merge mai departe indiferent de criza.
Saptamana viitoare (n.r. Saptamana asta) va fi inca una de foc pentru coalitie. Mai tine sau nu mai tine?
Eu sper sa evitam o criza politica de proportii in Romania pentru ca asta ar insemna o criza politica prelungita, care, suprapusa peste criza economica si sociala, suprapusa, probabil, cu o amanare a transelor de imprumut de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala ar reprezenta un risc major pentru societate. Dar pana la urma fiecare formatiune, fiecare lider poate decide ce este mai bine pentru propriul interes. Cred ca trebuie sa punem mai presus interesul general decat interesul de partid.
Pentru a evita o astfel de criza politica sunteti dispus sa lasati in continuare de la dumneavoastra?
Am lasat deja foarte mult. In conditii normale probabil ca demult am fi reactionat mult mai dur. Dar nu sunt conditii normale! Sunt condiii exceptionale de criza si, repet, o criza politica peste o criza economica reprezinta reteta unui dezastru. Desi nu suntem fericiti cu aceasta guvernare – credem ca noi am fi putut guverna mai bine – o guvernare mai putin performanta este preferabila unei lipse de guvernare.
Asteptati perioada de dupa prezidentiale, cand legi cu care acum nu sunteti de acord ar putea fi modificate de noua guvernare?…
Lucrurile s-ar putea schimba si inainte. Mai sunt inca trei luni, stim bine ca uneori capriciile, alteori interesele electorale pot sa conduca inclusiv la acest tip de criza, dar instinctul imi spune ca vom regandi formula guvernamentala dupa prezidentiale.