Ion Carstoiu vrea introducerea votului obligatoriu si pensionarea administrativa a lui Constantin Nicolescu
Pe subprefectul Ion Cirstoiu l-am gasit la birou, ca de obicei. Nu l-am mai zarit demult prin paginile ziarelor, asa ca am intrat sa mai facem o vorba, sa mai comentam evenimentele zilei… S-a uitat pe prima pagina a saptamanalului nostru si l-a zarit pe Ion Capatana, proaspat pensionar, dar in continuare in scaunul de la Camera de Comert si industrie, de data aceasta din postura de consilier al presedintelui John Branescu. „Adio, dar raman cu tine!” – suna titlul care l-a contrariat pe subprefect, asa ca am intrat direct in interviu…
Prefect: Amandoua cuvintele se cam bat cap in cap: ori adio, ori raman cu tine!
Reporter: V-ati fi dorit sa fie mai mult… „adio” sau mai mult… „raman cu tine”?
Prefect: Cred ca fiecare, de la o anumita varsta, trebuie sa-si vada de problemele lui. Sa nu fie nici „adio”, nici „raman cu tine”, ci o pensionare frumoasa.
L-ati trimite acasa…
Pai normal! Omul, la 65 de ani, trebuie sa mai ajunga si pe acasa…
Chiar nu i-ati simti lipsa? E doar vecinul dumneavoastra de la cinci…
De ce sa-i simt lipsa, locuieste aproape de mine, ne intalnim toata ziua, nu este nicio problema.
Dumneavoastra cand va vine pensia?
Mai am doi ani: pe 29 noiembrie 2014 fac 65 de ani, iar pe 30 voi fi pensionar.
V-ati facut planuri de pensie?
Am atatea de facut, atatea hobby-uri: calatorii pe care nu le-am putut realiza, drumetii, merg la munte la Nucsoara, la mine, merg la Leordeni… Eu sa fiu sanatos, ca sa le pot duce pe toate.
„Cred ca schimbarea va veni cat de curand”
Va veti retrage de tot din viata publica?
Asa cum m-am retras din viata politica, intr-o zi, asa ma voi retrage si de aici.
Nu exista posibilitatea sa reveniti in politica?
Nu, pentru ca eu am infiintat Partidul Democrat, care nu mai exista, acum este PDL. Si cred ca este loc pentru cei mai tineri. Sunt acolo baieti care stiu ce au de facut, ce sa mai caut eu?
E vorba de baietii aceia despre care primarul din Albota declara ca ar trebui pusi pe injectii ca sa ai ce face cu ei?
E parerea domnului primar si nu este bine sa contrazici un primar, ci numai omul.
Contraziceti-l, atunci, pe omul Ion Dumitru!
Nu are dreptate, exista in PDL tineri care pot duce partidul mai departe. Acolo unde exista ura si dispret, nu este politica, este cu totul altceva.
In PDL exista ura si dispret?
Nu. Nu cunosc PDL actual tot, pentru ca de sase ani nu am mai intrat in sediul respectiv. Cunosc oamenii cu care ma intalnesc pe strada, la serviciu, in prefectura sau cu alte ocazii.
Multi spun ca ar fi mai eficient ca niciodata, comparativ cu perioada in care ati fost dumneavoastra presedinte.
Eu am fost in perioada grea, in perioada in care, in Arges, era un Vacaroiu si era un Iliescu ce aduna totul.
Nu era un Nicolescu?
Nu, Nicolescu a venit mai tarziu. Nu PSD era puterea, ci Bucurestiul. Insa, cred ca schimbarea va veni cat de curand. Cel mai greu este sa intemeiezi un partid, sa creezi sedii, sa creezi organizatii, decat sa le preiei. Chiar daca organizatiile sunt mai slabe, le ai.
Intrevedeti un apus al PSD, in Arges?
Nu un apus, dar este o treaba logica faptul ca dupa 20 de ani trebuie sa se schimbe si suprematia asta. Este obligatoriu, pentru ca nu avem progres.
Sub guvernarea Nicolescu lucrurile au stagnat, sustineti dumneavoastra…
Nu a fost nicio guvernare Nicolescu, nici Popescu, nici Georgescu. A fost o guvernare rosie, a PSD. De opt ani s-a aflat in afara puterii si este normal ca si rezultatele din teritoriu sa fie pe masura.
„Omul iese la vot atunci cand are ce sa aleaga”
Cum vedeti 2012?
Va fi foarte greu pe vot uninominal, pentru ca sunt multi oameni care nu au facut politica, sau independenti, care vor putea castiga foarte multe colegii. Si atunci si PDL si PSD isi vor pune semne de intrebare. Acum, problema este daca acesti oameni vor putea candida in acelasi regim ca si cei sustinuti de partide. Depinde de noua lege care va aparea pana la finalul anului.
Care vi se pare varianta de uninominal cea mai apropiata de adevar?
Cea mai aproape de adevar este cea care aduce un scor strans. Adica sa nu fie unul care face tot cea vrea si altul care sa nu poata face nimic. Legea trebuie sa fie buna si pentru cel de la Putere, si pentru cel din Opozitie. Din cate inteleg, alegeri uninominale pure vor fi doar la Senat, iar la camera Deputatilor, o parte uninominale, o parte pe liste. Se vor folosi toate voturile obtinute de fiecare partid. Si cred ca este bine ca e o combinatie, pentru ca sunt reprezentati toti alegatorii. Nu sunt reprezentati doar 10%, cum este cazul lui Pendiuc.
Se va schimba ceva la anul, in primaria lui Pendiuc?
Nu se va schimba, pentru ca nu vad o alternativa.
Credeti ca e necesara o alternativa spectaculoasa la vot pentru Pendiuc, sau este necesar sa iasa lumea la vot?
Sa iasa lumea la vot. Daca 80% dintre pitesteni voteaza, Pendiuc nu mai iese primar. Pentru ca cei care nu ies la vot, nu-l vor pe Pendiuc.
Va fi capabil PDL sa scoata atata lume la vot?
In momentul de fata nu cred. Omul iese la vot atunci cand are ce sa aleaga de pe lista sau cand stie ca viitorul este asigurat. Or, in momentul de fata, nu e nici una, nici alta.
Ce parere aveti despre alegerile comasate?
Greu de tras concluzii.
Treaba cu reducerile de cheltuieli nu sta in picioare…
Dar nu acesta este argumentul forte. Ai doar o singura campanie, nu tot anul. Si mai si muncesc oamenii. Asa, campanie in iunie, campanie in septembrie, apoi in ianuarie… Nu e rau ca se strang toate o data, dar daca tot faci asta, fa sa vina si 80% dintre alegatori la vot si sa fie reflectata vointa poporului.
Si cum faci sa ai 80% la vot?
Prin vot obligatoriu. Traiesti in Romania, vrei sa participi la deciziile care se iau, nu trebuie sa-ti dai votul? Bun, prost, ti-ai exprimat o optiune.
„De la o anumita varsta trebui sa-ti vezi de treaba, sa fii decent”
Va place politica mai mult decat administratia…
Eu m-am retras din viata politica si nu mai revin. Pot sa fiu un bun analist politic, deoarece cunosc destul de multe, dar om politic… nu.
In calitate de… analist politic, raul cel mai mic cine ar fi: Constantin Nicolescu sau Mircea Andrei?
Intre doua rele poti alege ceva? Nu stiu… Mi-e greu. Personal, spun asa: de la o anumita varsta trebui sa-ti vezi de treaba, sa fii decent. Si asta e valabil pentru toata lumea. Nu stiu daca Nicolescu mai are vreo sansa. Are 66 de ani, cat vrea sa mai faca administratie? Poate sa faca politica, dar administratia este administratie…
Dupa ce va veti retrage la pensie, veti fi si dumneavoastra un fel de…. tatuca? Asa cum este Vacaroiu pentru PSD si asa cum ar putea fi si Nicolescu…
Nicolescu nu ar putea fi un tatuca. El este doar cu interesul lui si atat. A tinut stacheta sus la PSD si a avut si avantajele lui.
Pe cand Vacaroiu?…
El a fost tinut cu avantaje, de altii. Dar a fost mereu in sfera inalta a puterii. Dar va spun: schimbarea la Consiliul Judetean este absolut necesara. Chiar Mircea Andrei sau oricare altul poate indeplini functia de presedinte foarte bine. Oricum, schimbare trebuie sa existe.