999
Bugetul Romaniei pentru 2012 reflecta caracterul de tip „securist” al statului sub guvernarea Basescu-Boc. Se pune accentul pe institutiile de forta motiv pentru care liderii PD au decis sa reduca din fondurile destinate Muncii, Educatiei, Culturii, Agriculturii si sa aloce mai multi bani Administratiei Prezidentiale si Serviciilor de informatii.
Astfel, in timp ce bugetarii nu-si vor recupera pierderile salariale, iar pensiile vor fi inghetate – sumele alocate cu generozitate de la buget vor creste pentru SRI, SIE, SPP.
Guvernul ne spune ca in Romania este necesara consolidarea fiscala – insa consolidarea fiscala inseamna normalizare, inseamna o mai buna functionare a statului. Un stat care nu-si indeplineste responsabilitatile fundamentale este un stat care se vlaguieste si nu unul care se consolideaza. De aceea, ideea reducerii deficitelor pe spinarea bolnavilor cronici, prin reducerea dramatica a cheltuielilor pentru educatie, sanatate, cultura si cercetare, prin inghetarea pensiilor si reducerea veniturilor bugetarilor, nu este un pas spre stabilizare, ci este o continuare a destabilizarii.
In anul 2012, se preconizeaza peste 11 miliarde de lei dobanzi la datoria publica, reprezentand peste 2% din PIB. Aceasta inseamna ca, de fapt, daca tot deficitul se duce pe datoria publica, practic, finantarea sectorului public se va face cu un buget excedentar. Toate alocarile vor fi dramatic reduse fata de 2011.
Guvernul vorbeste insa de cresterea investitiilor desi, in realitate, din 2008 investitiile scad intruna – investitiile straine directe, aflate printre principalele motoare ale cresterii economice, au scazut de la 9,5 miliarde euro in 2008 la sub 2 miliarde de euro in 2011. Asa cum merg lucrurile sub actuala guvernare, este posibil ca in 2012, in privinta investitiilor straine directe, sa vorbim deja in termeni de zecimale. Totusi, in fata acestei situatii dramatice premierul Emil Boc si membrii Cabinetului anunta pentru 2013 deficit bugetar 0, desi noi stim ca numai plata dobanzilor va fi 2% din PIB.