1,2K
Este absolut obligatoriu ca batalia politica televizata pentru combinatul Oltchim sa inceteze. Prioritatea Guvernului este ca, indiferent de investitor, locurile de munca si investitiile sa fie garantate la Oltchim. Interesul statului roman este ca aceasta societate sa devina profitabila, iar angajatii sa-si primeasca drepturile salariale.
Realitatea este ca Guvernele PDL sunt cele care s-au angajat sa realizeze aceasta privatizare, insa nu si-au indeplinit obligatiile. Oltchim putea fi salvata mult mai usor daca cei din PDL faceau privatizarea la timp. Fie cu rea-vointa, fie din simpla incompetenta, Guvernele PDL au lasat combinatul sa ajunga la faliment.
Istoricul recent al Oltchim ne indica insa vinovatii situatiei in care se afla:
-in 2006, PCC a cumparat actiunile de la Oltchim, iar pana in 2012 combinatul a mers numai in pierdere;
-problemele s-au accentuat incepand din anul 2009, venind pe fondul lipsei vointei politice a guvernelor PDL de a incepe actiunile necesare salvarii Oltchim;
-in prezent Ministerul Economiei si ANAF investigheaza cauzele care au generat datoriile imense pe care le are, in acest moment, Oltchim:
-peste 570 de milioane lei credite bancare nerambursate;
-aproape 300 de milioane lei datorii la furnizori;
-aproape 40 de milioane lei obligatii restante la bugetul de stat.
In decembrie 2011 Guvernul condus de premierul Boc a desemnat Price Waterhouse Coopers pe postul de consultant in vederea privatizarii si a fixat ca termen luna aprilie 2012, termen agreat cu FMI si cu Banca Mondiala. Consultantul a definit si caietul de sarcini si procedura care a fost urmata cu acest prilej.
In aprilie 2012, Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu, in loc se privatizeze, asa cum se angajase in acordul cu FMI si Banca Mondiala, majoreaza datoria AVAS de la 165 milioane la 250 milioane euro (penalitati, dobanzi etc.).
Consultantul extern este cel care a lasat procedura de licitatie deschisa, ceea ce a permis oricarei persoane sa participe, ca urmare a prevederilor europene, la acest proces. Daca Guvernul ar fi pus restrictii, PCC ar fi fost singura societate care ar fi participat la licitatie si, neexistand concurenta, procesul de privatizare ar fi devenit un caz de incredintare directa. Dan Diaconescu a venit cu o oferta care a respectat prevederile din caietul de sarcini. Verificarea capacitatii sale de a onora aceasta oferta se poate face, conform procedurilor, doar daca este declarat adjudecatar, nu inainte.
Insa, domnul Diaconescu a speculat situatia de la Oltchim doar pentru a face un joc de imagine, populist, care sa-l avantajeze din punct de vedere electoral. Pentru interesele si jocurile sale electorale a pus in primejdie un obiectiv strategic si a subminat interesele publice – pentru ca dl.Diaconescu nu are nici cel mai mic interes sa salveze sau sa faca performan?a la Oltchim. In mod vadit, presedintele PP-DD are un singur scop: sa apara la televizor si sa isi faca campanie electorala.
Este inadmisibil sa faci jocuri politice in legatura cu un subiect de asemenea importanta, iar cel care face acest lucru nu poate fi decat un impostor! Insa disperarea de a acumula capital electoral si lipsa de onoare nu pot fi sanctionate decat de romanii care inteleg ce s-a intamplat si care vor intelege cat este de important sa fie prezenti la vot!
Guvernul USL condus de Victor Ponta va face toate demersurile necesare pentru ca salariile angajatilor de la Oltchim sa fie platite, combinatul redeschis si un nou proces de privatizare inceput, astfel incat sa nu se mai ajunga la asemenea situatii. Nu este nici prima si nici ultima situatie in care noi, cei din USL, trebuie sa platim pentru incompetenta celor din PDL!