Astazi, la Complexul Star din Budeasa, a avut loc deschiderea oficiala a Scolii de Vara a Clubului Studentesc Liberal, avandu-l ca invitat de onoare pe ministrul Transporturilor Ludovic Orban, alaturi de europarlamentarul Cristian Busoi. La aceasta manifestare au participat reprezentanti ai tuturor cluburilor studentesti din tara, principala tema de discutie constituind-o alegerile uninominale. La deschiderea sesiunii de dezbateri au fost prezenti presedintele PNL Arges, deputatul Adrian Miutescu, deputatul Andrei Gerea si fostul primar al Curtii de Arges, Gheorghe Nicut.
Hello, John! Salut, Marine!
Dupa ce la alegerile locale au mers pe mana consultantilor americani, la cele din toamna liberalii vor urma cu sfintenie indrumarile consultantilor britanici Edward Maxfield, Alastair Reed si Martin Todd, care deja le-au predat cateva lectii de uninominal made in Marea Britanie la reuniunea care a avut loc, sambata trecuta, la Snagov. Europarlamentarul Cristian Busoi s-a declarat impresionat de experienta britanicilor, povestind un episod din care, spune acesta, ar trebui sa se inspire si candidatii liberali. „Am fost in Anglia si am insotit un candidat pentru Parlament, in ultimele sale doua zile de campanie. Ei bine, in aceasta perioada nu a facut nici concerte, nici adunari populare. Avea o lista de oameni cu… Marry si John pe care-i stia nehotarati in urma vizitelor facute de catre echipa de voluntari, pe sistemul „door to door”. Tocmai de aceea a considerat ca o vizita personala la acesti cetateni nehotarati ar putea sa-i determine sa-l voteze”, a declarat europarlamentarul Cristian Busoi. Povestea este intr-adevar, una frumoasa si plina de invataminte. Dar fara aplicabilitate in Romania. Nu pentru ca sistemul „door to door” nu ar fi unul ineficient, dar pentru ca la cati „John” si „Marry” sunt nehotarati, ar insemna ca acei care candideaza sa bata inca un an de acum incolo pe la usile si portile alegatorilor.
Poza lui Basescu nu va fi de ajuns pentru aplaudacii de la PDL
Pentru a crea teme de dezbatere celor prezenti la Scoala de vara, Cristian Busoi le-a prezentat tinerilor liberali o serie de chestiuni extrem de delicate si carora nici expertii britanici nu le-au gasit, pana acum, rezolvarea. „Cel mai dificil lucru este ca viitorii candidati sa-si stabileasca un program de campanie. Sunt lucruri pe care, ca parlamentar, nu le poti rezolva. Desi, teoretic, faci legi in Parlament pentru toti cetatenii, in mod practic electorii se asteapta sa le rezolvi probleme foarte concrete. Prin urmare, ce este de facut? Te substitui administratiei locale? Nici in mediul rural nu e simplu. Sunt zone cu probleme diferite, iar tie iti trebuie un program care sa-i multumeasca pe toti. Sa nu va inchipuiti ca aplaudacii de la PDL vor obtine rezultate bune doar pentru ca vor merge cu poza lui Basescu in brate. Veti vedea nu numai ca PDL va lua mai putine voturi decat in sondajele de opinie, dar si mai putine decat au luat la alegerile locale”, a mai declarat Busoi.
Riscurile uninominalului
Cu un aer degajat, dar fara chitara la purtator, ministrul Ludovic Orban a vorbit, la randul sau, despre riscurile sistemului uninominal si schimbarile care vor surveni in urma aplicarii acestuia. „Cu siguranta vor avea loc rasturnari de ierarhii in partide, la nivel central si local. E posibil ca unii candidati puternici sa nu fie validati in urma alegerilor si sa piarda locul in ierarhia de partid. De asemenea, exista riscul unei instabilitati guvernamentale. Este posibil ca Executivul care se formeaza sa nu fie sprijinit de catre parlamentarii partidelor care formeaza Guvernul si, practic, sa se creeze foarte multe falii intre Guvern si bazinul de sprijin parlamentar”, a declarat Orban.
„O organizatie locala te poate sprijini cu frana trasa; iti face un miting la misto”
Ministrul Transporturilor a identificat si similaritati intre vechiul si noul sistem de vot: si atunci cand se vota pe liste, ca si acum cand urmeaza a se vota uninominal, „candidatul trebuie sa se puna bine cu seful, pentru a reusi sa ocupe printre cele mai bune colegii.” La auzul acestei declaratii, pe fata presedintelui PNL Arges, Adrian Miutescu s-a putut citi un mare zambet de satisfactie. Zambet care s-a mai atenuat, pe masura ce-l asculta pe Orban povestind despre cat de multe atribute trebuie sa intruneasca un candidat pentru a avea certitudinea unei victorii. „PNL poate castiga alegerile cu conditia de a se adapta cel mai rapid la acest sistem de vot. Asta inseamna presupune mai multe lucruri. Unu: inteligenta in alegerea candidatului. Candidatul trebuie sa fie cunoscut, iar daca nu e suficient de bine cunoscut, trebuie sa ajunga la o notorietate de cel putin 50% in colegiu. Doi: daca nu are stofa de lider, nu va avea nici capacitatea de a coordona bine o echipa de campanie, iar fara echipa performanta iti reduci singur sansele. Trei: trebuie sa ai abilitatea sa motivezi organizatiile locale sa te sprijine. O organizatie locala te poate sprijini cu frana trasa; iti face un miting la misto, dar nu se implica in campanie decat la minima rezistenta. Patru: un candidat trebuie sa aiba o capacitate de comunicare buna si sa stie sa relationeze cu oamenii, pentru a le castiga increderea. Fara aceste lucruri, sansele de a fi ales sunt nule”, a mai declarat Orban.
„PNL a avut mereu un comportament de partid sezonier: se aprinde doar in campanii”
Pentru a incheia intr-un ton… „optimist”, Orban a punctat si cele mai slabe puncte ale PNL. „Desi avem oameni de calitate, avem un activism redus. Fie pentru ca membrii nostri sunt oameni activi, care au mult timp ocupat, fie ca nu li s-a inoculat ideea de propaganda pentru partid. PNL a avut mereu un comportament de partid sezonier: se aprinde doar in campaniile electorale, desi politica se face zi de zi. Am ajuns un partid sedintoman. Trebuie sa iesim din turnul de fildes”, a incheiat Orban.
Scoala de vara a Clubului Studentesc Liberal continua si maine, cu vizita europarlamentarului Magor Csibi, consilierului de Stat al primului-ministru – Tudor Chiuariu si ministrului Internelor si Reformei Administrative –
Cristian David.
(12 august)