Săptămâna aceasta, la Curtea de Argeș, s-a făcut primul pas oficial în campania pentru sprijinirea egalității de gen. Femeile din politică au decis că nu mai vor să fie la cheremul bărbaților, cu atât mai mult cu cât, față de mandatul trecut, în loc să crească, numărul femeilor din Legislativ s-a redus simțitor. În toamna aceasta, pe agenda Parlamentului, se va afla proiectul de lege prin care se statuează că nici bărbații și nici femeile nu ar trebui să fie reprezentați în Parlament în procent mai mic de 33%. La acest moment, procentul femeilor din Parlament este de doar 17%.
Evenimentul de la Curtea de Argeș a fost inițiat de către Societatea Liberală, condusă de Violeta Vijulie, cu sprijinul președintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege. Au participat la cele două zile de dezbateri extrem de interesante numeroase doamne din mediul politic, public și de afaceri, dar și primari liberali, președinți de organizații PNL, consultanți politici și reprezentanți ai ONG-urilor care au luptat pentru egalitatea de gen.
Violeta Vijulie: ,,Avem 51% femei în România, dar avem în Parlament doar 17%”
,,Bărbații din PNL se pregătesc să nu voteze legea cotelor de gen!” – este convingerea Violetei Vijulie, conștientă de faptul că bărbaților, indiferent de partid, le place prea mult puterea ca să renunțe așa ușor la ea. Introducerea unei reprezentativități obligatorii a femeii vine și într-un moment complicat/disperat pentru bărbații din PNL căci, la cum arată sondajele, partidul lor nu va mai obține atât de multe locuri în Parlament. Ca atare, este de așteptat să nu cedeze prea ușor. Spre ghinionul lor, se pare că femeile sunt cât se poate de determinate, drept pentru care, în perioada următoare, nu este exclus să asistăm la un adevărat război al sexelor. Acești război nu-i exclude nici pe bărbații… tradiționali din PSD, nici pe patrioții conservatori din AUR, nici pe avangardiștii cu gândul la mălai din USR și nici pe cei mai misogini dintre parlamentari, cei ai UDMR.
Problema este că România se bate umăr la umăr cu Congo la capitolul accesul femeilor la puterea politică, ceea ce ne plasează într-un Ev Mediu al mentalităților.
,,Avem 51% femei în România, dar avem în Parlament doar 17%. Probabil a scăzut puțin vigilența noastră, a femeilor, a ONG-urilor care militează pentru egalitate de gen. Legea pe care o promovează Alina Giorghiu nu prevede 50% femei, prevede minimum 33% reprezentare pentru femei și bărbați. Prin reducere la absurd, dacă pe listele pentru Parlamentul din 2024 am avea 90% femei, acest lucru nu ar fi posibil pentru că ar trebui să avem minimum 33% bărbați. Deci legea apără drepturile ambelor sexe.” a explicat Violeta Vijulie.
Alina Gorghiu: ,,Echilibrul de gen e cu siguranță un test al masculinității din România”
Pentru că cifrele sunt cele care vorbesc mai mult decât orice demonstrație, și Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a făcut o serie de completări statistice.
- ,,Potrivit rapoartelor europene, la categoria care măsoară accesul femeilor la puterea politică, România se situează pe poziția 129 din 155. Suntem la mustață cu Congo, ne despart 0,001 procente. La alegerile locale și județene din 2020, numai 22,9% din totalul candidaților au fost femei. Nu vorbesc de locuri eligibile! Din 466 de senatori și deputați, 17% sunt femei, o involuție inacceptabilă, față de 2016, când reprezentarea ajunsese să fie de 19%. Ceea ce nu se întâmplă la noi la nivel de legiferare – în Parlament sau la nivel de statut al partidelor -, se întâmplă în toată Europa. Comisia Europeană a recomandat, încă din 2012, ca cel puțin 40% din membrii neexecutivi ai consiliilor de administrație ale întreprinderilor de stat să fie femei. În 2013, aceeași CE recomanda ca reprezentarea femeilor în viața publică și politică să nu fie sub 40%. Este o recomandare de care multe state europene au ținut cont. În 66 de state din lume, printre care Franța, Spania, Italia, Polonia sau Republica Moldova, s-a introdus o cotă de gen pentru că societatea nu era pregătită să accepte egalitatea de șanse între femei și bărbați. A fost o forțare, dar dacă societatea nu e pregătită, trebuie să reglementezi legal. Echilibrul de gen e cu siguranță un test al masculinității din România.” a transmis Alina Gorghiu, președintele PNL Argeș.
Diana Baciuna: ,,Din nou, România trage media în jos”
Și Diana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii, a venit cu o serie de cifre edificatoare.
,,La nivel global sunt 25,8% femei în parlamentele naționale. În România avem puțin peste 10%. Sunt 132 de țări care au legislație pe cote, indiferent că vorbim de cote de gen sau de cote voluntare de partid. În Europa, media crește, e la un procent între 30,5 și 32%. Din nou, România trage media în jos.
În țările care au introdus cotele de gen, numărul de femei a crescut de trei ori: Luxembourg, Polonia, Irlanda, Spania. Cel mai mare procent se află în Suedia – 49,6%. La polul opus se află Ungaria, cu 12,6%. În Suedia avem cei mai mulți miniștri. Aproape s-a atins echilibru de gen în țări precum Suedia, Belgia, Finlanda, Spania și Franța.
De asemenea, avem o creștere de 10% procentuale în reprezentarea femeilor în Parlamente, în Europa.” a declarat Diana Baciuna.
,,Trebuie să facem happening-uri împotriva bărbaților din PNL dacă e nevoie”
Faptul că Ungaria se numără printre cele mai misogine țări ar trebui să ne ridice semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât patriotismul deșănțat a lui Orban este model nu doar pentru AUR, ci pentru mulți pesediști, inclusiv argeșeni, care se visează Che Guevara. Cu cât mușchii așa-zisului patriotism de dugheană se inflamează, cu atât se constată o accentuare a tendinței de a trimite femeia la tradiționala cratiță. Coincidența face că cei care consideră că femeia ar trebui să stea în pătrățica ei, adică masculii feroce ai politicii, sunt unii și aceiași care arată dispreț și față de electorat în general. Testosteronul puterii, care se manifestă de multe ori violent sau grobian, face ca lupta asta a femeii cu așa-zișii bărbați să fie una infinit mai grea.
Doamnele din politică sunt foarte conștiente de acest lucru, de aceea știu că societatea civilă și presiunea acesteia pe clasa politică reprezintă aproape singura armă pe care o au la îndemănă în acest moment.
- ,,Noi, cei din PNL, trebuie să mergem la parlamentarii din circumscripție și să le cerem să spună DA cotelor de gen. Dacă Alina Gorghiu ne spune că nu reușește să strângă voturi, da, trebuie să facem happening-uri împotriva bărbaților din PNL dacă e nevoie, dacă avem curaj și dacă vrem să fim acolo cu ei. Orice salt de modernizare, în orice societate, s-a făcut prin ruperea firului curent. A fost nevoie, uneori, de revolte sau revoluții. Întotdeauna au fost niște mișcări. Așa a apărut dreptul de vot. Deci, dacă vrem să introducem cotele de gen, trebuie să acționăm!” a mai declarat Violeta Vijulie, adăugând că evenimentul de la Curtea de Argeș este doar ,,debutul unei campanii naționale despre egalitatea de gen”.
4 comentarii
Sa fim seriosi! Am citit atatea declaratii si teorii despre faptul ca femeile sunt neglijate de lumea politica incat m-am cam saturat. M-am saturat pentru ca toate teoriile referitoare la cauza fenomenului bat campii. N-au nicio legatura cu realitatea. Femeile nu sunt in politica pentru ca in politica, in acest moment (in toata lumea, nu numai la noi) se intra si se face o „cariera” doar daca ai o personalitate rapace, lipsita de scrupule, daca esti capabil de fapte mizerabile din punct de vedere moral, daca esti gata sa calci pe cap pe oricine iti sta in cale, etc. Putine femei pot fi la fel de ticaloase si rapace precum barbatii, d-aia nu le vedeti nici macar pe liste (habar n-aveti ce mizerii se fac si ce batalii jegoase se duc pentru accesul pe listele alea) asa ca nu o sa se egaleze in veci „raportul de gen” de care se face atata caz. Pur si simplu, raportul de gen e „contra naturii actuale”, nu poti sa atasezi cu forta niste oi la o ceata de hiene. Aaa, desigur, poti da o lege, poti incerca, dar in final o sa vezi ca in scurt timp ceata de hiene nu mai contine nicio oaie…