Chiar daca ar fi trebuit sa-i uneasca interesul de partid, taberele din PNL Arges sunt si mai bine conturate. Alegerile europarlamentare nu au facut decat sa destabilizeze si mai tare organizatia, aripa Andrei Gerea anuntand ca-si va da demisia din functiile politice pe care le detine, nemultumita de rezultatele lamentabile pe care echipa lui Miutescu le-a obtinut. Presedintele PNL Pitesti, Marius Postelnicescu, crede ca, indiferent de disensiunile din partid, toti membri ar trebui sa puna umarul la nevoie si face un apel la solidaritate si unitate. Altfel, cine nu munceste, e liber sa place, da de inteles Postelnicescu, in interviul acordat Bitpress.ro.
Si dupa aceste alegeri europarlamentare PNL este tot rupt in doua. Va asteapta prezidentialele… mai este ceva de remediat in doar cateva luni?
Pot sa va spun ca imediat dupa aflarea rezultatelor am abservat din partea unor presedinti de organizatii locale o anumita retinere in a face declaratii dure la adresa partidului, ceea ce m-a bucurat, considerand ca este un inceput pentru solidaritate in partid. Din pacate, cred ca problema nu este nici pe departe rezolvata, pentru ca am aflat si eu de aceasta disputa care a avut loc la sediul central al PNL Bucuresti…
Disputa intre?…
Disputa intre cele doua grupuri. Eu nu am putut sa particip, intrucat am avut de rezolvat alte probleme. In fata prim-vicepresedintelui si a secretarului general al PNL, cele doua tabere s-au confruntat destul de serios, fara a ajunge la niciun consens. Cred ca trebuie analizata foarte amanuntit aceasta problema si gasita o solutie care sa uneasca ideile, sa aduca solidaritate in partid astfel incat pentru alegerile prezidentiale, dar si pentru guvernarea care intuiesc ca va fi una liberala, sa fim pregatiti si sa depunem eforturi cu totii.
Care ar fi solutiile de sudare a echipei, din moment ce nu ati reusit nici macar la alegerile europarlamentare, cand miza era una mare: trebuia dat un semn pentru prezidentiale ca PNL e pe val…
Daca ar fi sa discut teoretic, ar trebui sa spun ca fiecare trebuie sa se priveasca inauntru, sa vada cat a muncit in acest partid, mai ales in ultima perioada, cat a fost devotat partidului si daca a considerat ca a facut totul. Abia atunci cineva va avea dreptul sa-si spuna un punct de vedere. Daca nu a facut acest lucru si fie nu a mai calcat pe la partid, nu a mai participat la actiuni sau nu a mai ajutat partidul in niciun fel, eu cred ca nu are un cuvant de spus, indiferent in ce tabara s-ar gasi acesta.
S-au adus si urmatoarele argumente de catre unii membri: nu am fost si nu sunt de acord cu actuala conducere, nu o agreez, o las sa se descurce cu echipa cu care a declarat si considera ca va face performanta in partid. Noi nu ne simtim motivati in niciun fel, asa ca preferam sa-i lasam pe oameni sa-si faca treaba, cu propria echipa…
Motivare in partid exista prin faptul ca ai fost ales intr-un birou, si in Biroul Permanent Teritorial Arges sunt membri din ambele tabere. Asa ca nu este un birou de 25 de persoane numai cu membri dintr-o tabara sau alta. Sunt alesi prin vot secret si trebuie sa munceasca unitar, iar daca cineva greseste, trebuie sanctionat de ceilalti membri din Birou. Altfel, daca nu poti sa duci o munca pana la capat si nici sa-ti argumentezi alt punct de vedere la o decizie care ti se pare gresita, poti sa iti prezinti demisia.
Practic, exista vreo sansa ca PNL sa aiba vreodata o structura bine inchegata in teritoriu, disciplinata, pe care sa te poti baza ca la alegerile de orice tip vor incerca sa motiveze si sa convinga oamenii sa iasa la vot? Ca sa sintetizez: cand mai aveti de gand sa si munciti in PNL?
Din fericire, Biroul Permanent Teritorial are oameni competenti, chiar daca sunt aceste dispute intre unii si altii. Din fericire, exista structuri in toate localitatile. Sigur, unele nu sunt performante si acolo vom incerca din nou, a nu-stiu-cata-oara, sa gasim oameni competenti, cu notorietate, sa intarim organizatia. Si, tot din fericire, nu suntem un partid care sa ne aliniem la comanda unui presedinte, ca la PSD si PDL, fara sa avem personalitate sau un cuvant de spus…
Iar va ascundeti in spatele acestor scuze…
Nu este nicio scuza, este o chestiune foarte logica….
Eu ma refeream strict la modul dumneavoastra de organizare…
Asta e o alta chestiune… Eu vorbeam din punct de vedere ideologic si mental, ca avem o alta structura a membrilor si asta ne diferentiaza de stanga.
O structura de oameni comozi…
Este adevarat ca la organizare trebuie sa mai lucram, pentru ca intr-un partid trebuie sa ai niste actiuni birocratice pentru a merge treaba bine. Eu as propune o mai mare comunicare dar si raportare pe verticala intre structurile partidului, sa stim si noi, consilierii locali daca au o anumita problema intr-o sedinta de Consiliu Local, ce se intampla acolo si cum s-a votat, sa stim activitatea unor primari si directori de deconcentrate, pentru ca noi am castigat puterea, unii au ajuns in posturi dar comunicarea s-a rupt aici. N-a mai existat acel schimb de informatii care sunt benefice pentru activitatea partidului. Fiecare, daca a ajuns sef undeva, ia decizii de unul singur si face ce doreste dansul, or acest lucru nu mi se pare normal!
Aripa Gerea a decis sa-si dea demisia din functiile pe care le ocupa…
Am aflat si imi pare rau ca doresc sa faca acest gest, pentru ca Biroul este format din membri foarte buni, toti sunt buni si au fost alesi de membrii nostri din judet. Daca isi prezinta demisia nu stiu ce castiga. Cine sa vina in Biroul Judetean, unii care sunt necunoscuti si nu au avut activitate in partid pentru a completa locurile libere? Nu mi se pare normal, cred ca trebuie sa renunte la idee, sa puna lucrurile pe hartie si sa vada fiecare ce are de rezolvat.
Cert este ca acest conflict se adanceste, prezidentialele va gasesc dezbinati, cap in cap…
Eu nu pot sa fac decat sa-i invit pe toti la solidaritate si unitate si sigur ca Biroul Politic Central, pentru ca s-a ajuns pana acolo, va luat decizia cea mai buna, astfel incat organizatia sa functioneze bine si pentru aceste alegeri prezidentiale, si pe viitor.
Oricum, dand o decizie in favoarea unora, vor nemultumi cealalta jumatate…
Normal au fost niste alegeri, ar trebui sa ramana acelasi Birou, daca se va lua alta decizie, cei care propun trebuie sa se gandeasca si la acest lucru. Ce pot face mai mult decat sa insist sa nu-si prezinte demisia colegii mei, sa insist sa ramanem solidari? Exista, insa, o limita: nu poti de doua-trei luni sa te rogi mereu pentru aceasta unitate. Si atunci, probabil ca se vor aplica articole din statut. Ori acceptate demisiile, ori sanctionati daca nu se doreste unitatea partidului.
Dumneavoastra aveti cu cine lucra la organizatia municipala?
Si aici am avut putini colegi care au fost alaturi de echipa de campanie si de mine. Din nefericire, cand ii intrebi pe ceilalti de ce nu s-au implicat, tac sau nu raspund la telefon, la convocari, in schimb observ ca sunt foarte vocali pe alte canale media. Dar nimeni nu este de neinlocuit si exista si alte persoane care merita acest post.
Se poate vorbi de o sabotare din interior a partidului?
Este si o sabotare dar si o lasitate din partea unora care nu reusesc si nu au energia suficienta pentru a munci, nu au idei, comoditatea lor este mascata si pitita prin acuzatii din cand in cand, generale. Or, acest lucru nu pot sa-l accept. Unii care au muncit, au idei, sunt aproape de partid, merita sa fie vocali, contestatari. Altii nu au dreptul si cred ca vor parasi si partidul daca nu le convine ceva.
Pai, hai sa vorbim concret, ca au mai fost vehiculate nume prin presa. Sunteti nemultumit de Perianu…
Perianu a mai venit…
Theo Nicolescu?
Nu l-am vazut pe Theo Nicolescu in acesti patru ani decat de doua ori, odata sa-l sustina pe Perianu sa ocupe un post pe lista pentru Consiliul Local si o data la o sedinta de tineret.
Anca Barbu?
Din pacate am incercat s-o contactez. Nu mi-a raspuns la telefon…
Narcis Sofianu?…
Nu stiu pe unde umbla…
Andrei Gerea?
Bine, Andrei Gerea, chiar daca nu e in Biroul Judetean, ne mai intalnim, este ocupat si cu functia pe care o are in Camera Deputatilor… Insa, dincolo de asta, faptul ca vorbesc de aceste persoane inseamna ca imi pasa de ele, ca sunt oameni destepti si pe mine nu ma bucura ca nu sunt activi. Nu e un scop al partidului sa-i dam afara, dar refuzul lor de a veni, fara sa motiveze, demonstreaza ca nu pot sa depaseasca o anumita limita de intelegere, de logica a ceea ce inseamna politica.