A fi sau a nu fi dezbatere? – aceasta este… dezbaterea pe marginii lipsei de dezbatere. Fiecare dintre tabere aduce argumente, mai convingătoare sau mai puțin convingătoare. În timp ce social-democrații îl ridiculizează pe președinte, vehiculând ideea că acesta s-ar teme taman de Viorica lor, liberalii acreditează ideea potrivit căreia nu poți coborî ștacheta într-atât de mult. Vicepreședintele PNL Pitești, Mihai Coteț, oferă vreo 10 motive pentru care dezbaterea dintre cei doi ar fi inutilă…
,,1.Fără a fi considerată o aroganță, a coborî standardul și nivelul unei discuții înseamnă a intra în jocul PSD. Nu avem nicio vină că social-democrații au ales să se ,,reformeze" nominalizând drept vârf de lance un simbol al obedienței, oportunismului, manipulării după dictarea de la partid și pregătirii precare, un om care a vulnerabilizat imaginea României în lume, prin ridicolul cu care s-a acoperit în toată perioada în care a fost premier (și sub Dragnea, și după încarcerarea acestuia). Deja ne încearcă o imensă jenă că prototipul unui politician precum Viorica Dăncilă a ajuns să intre în turul doi pentru cea mai înaltă funcție în stat. O dezbatere înseamnă a credita ideea că un astfel de personaj chiar există. Știu, există, dar sper să ștergem definitiv din istorie acest neplăcut… accident.
2. O dezbatere cu Viorica Dăncilă înseamnă o dezbatere cu cei care dădeau Ordonanța 13 în miez de noapte, cu cei care au ordonat bătaia protestatarilor în Piața Victoriei, cu toți cei care s-au aliniat obedienți în spatele unui infractor, cu toți cei care au fost la un pas să scoată România din Uniunea Europeană, prin discursul lor virulent împotriva oricărei valori democratice, cu Bădălăii care jigneau românii din Diaspora, cu Răduleștii care ar fi ieșit cu mitraliera în stradă, cu cei care au scos pușcăriașii în stradă în urma recursului compensatoriu… Poate că unii au uitat, deși efectele le resimțim și acum…
3.Nu poți avea o dezbatere cu un om care nu știe nici măcar care sunt atribuțiile constituționale ale funcției pentru care candidează. Viorica Dăncilă a declarat public că vrea o dezbatere în care să arate ce a făcut Iohannis, ca președinte, și domnia sa, ca premier. Cu alte cuvinte, vrea să compare merele cu perele. În România și nu numai, atribuțiile unui premier sunt foarte diferite față de cele ale unui președinte al țării. Doamna Dăncilă se laudă că a mărit pensii și salarii, ca și cum ar fi adus banii de acasă de la Videle. Prin fișa postului, președintele nu poate face asta. Președintele poate cel mult să-i spună doamnei Dăncilă că măririle… dumneaei deja au fost depășite de costul facturilor și al scumpirilor pe linie, și plătite prin împrumuturi luate cu dobânzi împovărătoare. Să duci o astfel de dezbatere într-un derizoriu populism, iată încă un argument pentru care nu ar avea niciun sens. Ludovic Orban deja s-a oferit, ca de la actual premier la fost premier, să poarte o dezbatere cu doamna Dăncilă. Cu ocazia aceasta ar putea să-i transmită cum se traduce, în cifre, dezastrul bugetar lăsat în urmă.
4.Închipuiți-vă câteva secunde cât de ridicolă ar fi o dezbatere în care, la orice critică obiectivă, doamna Dăncilă ar răspunde invariabil (și fără foaie, că a învățat placa pe de rost la cât de mult a pus-o pe-o parte și pe alta!): ,,Eu sunt o femeie, nu se cade! Eu am învățat să respect ca să fiu respectată!". Doamna Dăncilă nu a învățat nici până acum că în politică nu este vorba de femei și bărbați, ci despre oameni, faptele și vorbele lor. Faptul că ceea ce reprezintă domnia sa în politică va rămâne în istorie un exemplu de ,,așa nu!" sau de ,,Doamne ferește!" nu e o jignire, e realitatea pură.
5.Autovictimizarea, din păcate, încă mai stoarce procente de la un popor care a trăit atâta timp în manipulare și minciună. Și față de acest popor, ca președinte, ai o responsabilitate, iar educația va reuși, an după an, să mai apropie de… normalitate mentalitățile oamenilor.
6.Cei care aclamă că își doresc atât de mult această dezbatere nu vor, în realitate, decât un bâlci, nefiind interesați cu adevărat de viziunea de țară a niciunuia dintre cei doi. Programul politic al lui Klaus Iohannis este public și poate fi consultat, în liniște și pe-ndelete, oricând.
7.Personal, atunci când primesc pe Facebook mesaje care nu au nicio susținere logică, nu dau curs discuției, pentru că nu ar duce nicăieri. Un fel de… igienă a dialogului este necesară. Nu poți dezbate nimic cu un om ale cărui argumente sunt rostogolite zilnic într-o bulă a absudului și minciunii. Există în popor suficiente proverbe care fac referire la intrarea în dialog cu astfel de oameni, iar eu cred în înțelepciunea populară.
8.,,Nu poți câștiga alegerile cu o proastă!" – nu mai departe de săptămâna aceasta i-au transmis chiar colegii de partid doamnei Dăncilă. Ca atare, cred că PSD în sfârșit are o temă serioasă de dezbatere.
9.Înțeleg că pentru prima oară în istorie o astfel de dezbatere nu ar mai avea loc. Bun, pentru prima oară în istorie, după 30 de ani, Piteștiul a devenit liberal. Unele lucruri chiar sunt bune, pentru prima oară în istorie!
10.Când ai de ales între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, în fapt… nu mai e nimic de spus. Doar de mers la vot!" a scris Mihai Coteț, pe blogul său.