Deputatul Mihai Deaconu şi-a exprimat în faţa colegilor din Camera Deputaţilor nemulţumirea că iniţiativele legislative care vin din partea Opoziţiei sunt respinse pe bandă rulantă doar pentru că parlamentarii care vin cu soluţii nu fac parte din arcul puterii. Deaconu susţine că a venit cu propuneri concrete şi necesare pentru celebrul caz de poluare cu cianuri de la Câmpulung, numai că acestea nu au fost luate în seamă. Răspunsul? Proiectele legislative au fost foarte bune, dar Ministerul Mediului vrea să vină cu o iniţiativă asemănătoare în acest sens. Cu alte cuvinte, decât să se rezolve operativ o problemă cu idei venite din zona Opoziţiei, guvernanţii preferă să amâne problema luni bune şi să-i ţină pe locuitorii din Câmpulung cu teama că incidentul s-ar putea repeat oricând.
,,Am avut ieri pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor două propuneri legislative iniţiate în 2014 în urma unui fapt real petrecut la Câmpulung Muscel într-o hală a fostei uzine ARO, unde un operator economic, care avea ca obiect de activitate colectarea si eliminarea deşeurilor periculoase, a fost angajat pentru a anihila câteva sute de kilograme de deşeuri periculoase (cianuri rezultate în urma procesului tehnologic de la fosta uzină şi rămase în acea hală).
Agentul economic cu pricina nu numai că nu a respectat contractual iniţial, ba mai mult a găsit că este profitabil ca în acea hală cu un spaţiu extrem de generos să mai depoziteze câteva mii de tone de deşeuri provenite de la alți agenţi economici (ALRO Slatina şi OLTCHIM).
În aceste condiţii într-una din zile a izbucnit un incendiu de proporţii care a fost stins cu greu de către pompieri şi în urma căruia s-au degajat în atmosferă cantităţi însemnate de substanţe toxice, care au pus în pericol viaţa locuitorilor municipiului Câmpulung Muscel.
Măsurile luate de autorităţi la aceadată nu şi-au atins scopul, întrucât nici în ziua de astăzi operatorul economic respectiv nu s-a achitat de sarcinile contractual declarând insolvenţa şi punând în cârca autorităţilor publice locale această problem extrem de delicată, care la rândul lor nu găsesc nicios oluţie.
Propunerile iniţiate de mine aduceau un plus de reglementare în ceea ce priveşte condiţiile impuse operatorilor economici în domeniul colectării, depozitării şi gestionării deşeurilor şi în prevenirea şi stingerea incendiilor, în urma consultării multor specialişti în domeniu.
Comisia de mediu şi echilibru ecologic şi cea pentru administraţie public şi amenajarea teritoriului au propus respingerea celor două propuneri legislative, pornind probabil de la punctul de vedere al Guvernului care, în textul înaintat, recunoaşte că Legea 211/2011 şi Legea 307/2006 sunt neacoperitoare în domeniile lor şi că măsurile propuse de mine sunt necesare, însă susţine că prin Ministerul Mediului intenţionează să iniţieze un asemenea proiect.
De ce nu a făcut-o până acum? Pentru că în Parlamentul României s-a împământenit cutuma potrivit căreia nicio propunere legislativă venită din partea parlamentarilor care nu fac parte din majoritatea parlamentară nu trebuie să treacă, cu riscul ca probleme recunoscute să nu-şi primească rezolvarea în timp util, iar ideile propuse de aceştia să fie preluate mai târziu de Guvern.
Oare nu este timpul să intrăm pe un făgaş normal, democratic în ceea ce priveşte procesul legislativ, în care Parlamentul este puterea legislativă, şi propunerile legislative să fie supuse dezbaterii, opinia publică să poată să-şi exprime un punct de vedere care să şi fie luat în considerare de parlamentarii care votează?!” s-a adresat deputatul Mihai Deaconu, colegilor de Parlament.