1,5K
Mircea Andrei, lider al PDL Arges si candidat al Aliantei Romania Dreapta pe colegiul de Senat Pitesti, sustine ca situatia in care s-a ajuns cu privatizarea Oltchim este de tot rasul si ca Guvernul Ponta si-a atins maximum de prostie din moment ce nu a fost in stare sa duca la capat procesul de privatizare al societatii. Si nu doar ca nu ar fi fost in stare, dar a complicat lucrurile mai mult decat erau initial. Astfel, in loc ca datoriile catre stat ale societatii sa fie convertite in actiuni, acestea au ramas undeva in aer, spre fericirea lui Dan Diaconescu ce a speculat totul in folos electoral.
,,Daca nu ar fi grava situatia de la Oltchim, ar fi de ras. In primul rand, la Oltchim nu-i forta nimeni pe guvernanti sa porneasca privatizarea, era o conditie discutata cu Comisia Europeana si nu exista un termen. Ca atare, licitatia trebuia bine pusa la punct. In al doilea rand, acolo s-a facut un lucru tipic PSD, pentru ca partidul acesta a fost specialistul in privatizari in aceasta tara: a fost redusa garantia de participare, astfel incat participantii nu au trebuit sa depuna decat putin peste100.000 de euro. Si uite asa a venit o persoana fizica, un privat, a depus suma minima si si-a facut o notorietate si o imagine de peste 100.000de euro.” a declarat Mircea Andrei.
Senatorul nu-l condamna pe Diaconescu pentru tot circul mediatic facut, afirmand ca statul nu poate pretinde ca cineva sa-i cumpere o societate plina de datorii, care poate fi executata in orice moment. ,,In ceea ce-l priveste pe Dan Diaconescu, nimeni nu cumpara actiunile intr-o societate cu datorii de peste un miliard de euro, pentru ca executarea poate incepe si la o zi de la cumparare. Primul lucru care trebuia lamurit in privatizare era situatia datoriilor acestei societati. Cand Patriciu a privatizat Rompretrol, a facut conversia datoriilor in actiuni, lucru care putea facut si in cazul Oltchim. Abia atunci compania trebuia scoasa la privatizare. E ca si cum noi am vrea sa cumparam o cladire cu 100.000 de euro, dar cu ipoteca de un million de euro. Cine o cumpara? A doua zi vine creditorul si executa ipoteca. Nu poti sa cumperi datorii! Asta a facut Guvernul Ponta in cazul Oltchim. Ca atare, nu avea cum sa fie o privatizare reusita.” a conchis Andrei.