1,1K
Sumele scoase de la Trezorerie pentru finantarea cheltuielilor din proiectele europene ajung la 2,4 miliarde de lei, in trimestrul al doilea, pentru patru programe operationale de coeziune: POS Cresterea Competitivitatii Economice, de la Ministerul Economiei, POS Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Muncii, POS Mediu, de la Ministerul Mediului, precum si Programul Operational Regional, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Sursa banilor o reprezinta privatizarile.
Aceasta situatie nu ar fi alarmanta daca banii ar fi recuperati intr-un orizont apropiat. Din nefericire, ritmul rambursarilor este foarte scazut. Trebuie precizat ca in primele trei luni ale acestui an au fost atrase doar 194 de milioane de euro fata de 875 de milioane de euro cat ar fi trebuit absorbite pentru ca Guvernul sa se incadreze in tinta de 3,5 miliarde de euro in 2012 pentru fondurile structurale si de coeziune.
Esecul celor care ne conduc este evident. Puterea nu este capabila sa valorifice potentialul fondurile europene, iar rezultatele mult asteptatului Minister al Afacerilor Europene nu se vad. Cu siguranta seminariile si conferintele de informare sunt de bun augur, dar numai acestea nu se vor ajuta in absorbtia fondurilor europene. Este necesar ca membrii Guvernului sa se implice personal in derularea marilor proiecte de infrastructura si mediu. Ministrii trebuie sa actioneze nu sa isi exprime speranta ca totul se va rezolva si sa analizeze de la Bucuresti problemele. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a tras un semnal de alarma sustinand ca valorificarea fondurilor UE este de o importanta cruciala si ca depasirea “punctelor slabe” pe care Romania le are din acest punct de vedere necesita mai multa activitate in ceea ce priveste “eficienta Guvernului si reforma intreprinderilor de stat”.