1,4K
Deputatul PSD de Arges Mircea Draghici a adresat o interpelare ministrului agriculturii, Valeriu Tabara, pe tema cresterii pretului alimentelor. Bazandu-se pe datele Eurostat, deputatul argesean afirma ca suntem pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ritmul scumpirilor, si se arata ingrijorat de tendinta de crestere continua a preturilor. Dar iata care este textul integral al interpelarii:
,,Romania se afla in topul tarilor cu cele mai mari scumpiri la alimente. Alimentele s-au scumpit in Romania, in medie, cu 14,5% in ultimii doi ani si jumatate, a doua cea mai puternica dinamica la nivel european, dupa Ungaria, reiese dintr-o analiza The Money Channel, pe baza datelor Eurostat. Pe de alta parte, datele Eurostat mai arata ca jumatate din scumpiri au avut loc in ultimele sase luni. Cel mai mult s-au scumpit legumele in ultimii doi ani si jumatate, cu 55% fata de o medie europeana de plus 17%. Painea si cerealele sunt mai scumpe cu 11% fata de acum doi ani si jumatate, iar carnea cu 8,7%. Lactatele si ouale s-au scumpit, in medie, cu 12% in ultimii doi ani, la fel ca si fructele. In toate aceste cazuri, cresterile de pret au depasit in Romania cu mult media europeana, iar tara noastra se afla pe primele locuri in topul scumpirii alimentelor in Uniunea Europeana. Cheltuielile cu alimentele ocupa, in medie, mai bine de o treime in bugetul unei familii. Din septembrie 2008, pana in prezent, legumele sunt cu 55% mai scumpe, in timp ce avansul salarial s-a redus considerabil.
Mai mult, pentru perioada urmatoare, vestile sunt tot mai proaste! Preturile produselor alimentare procesate vor creste in urmatoarele 2-3 luni cu pana la 10-12%. In ultima perioada, pretul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Ponderea marfurilor alimentare in cosul de produse si servicii pe baza caruia se calculeaza inflatia, de 33%, este de departe cea mai ridicata.
Avand in vedere aceasta situatie, datele oficiale si semnalele specialistilor va solicit un punct de vedere al institutiei pe care o conduceti, in legatura cu cresterile alarmante ale preturilor la alimente, in contextul in care Romania dispune de un potential agricol insemnat, fiind al saselea stat comunitar in privinta suprafetei agricole si tara cu cea mai mare pondere a populatiei ocupate in agricultura.” scrie parlamentarul Draghici, in interpelarea sa.