Guvernul a adoptat, miercuri, printr-o Hotărâre, noile norme metodologice de aplicare a legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, legislaţie modificată prin Legea 113/2015, promovată de deputatul de Argeș Mircea Drăghici.
Aceste norme vin să clarifice anumite aspete cuprinse în lege și aplicabilitatea lor. Legea 113/2015 prin care s-a completat şi modificat legislaţia privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale a instituit un nou mecanism privind finanţarea campaniilor electorale exclusiv din contribuţiile candidaţilor şi fonduri ale partidului politic, obţinute în afara perioadei electorale.
Legea stabileşte plafoane ale contribuţiilor electorale egale cu cu cele ale cheltuielilor electorale, destinaţii specifice ale cheltuielilor electorale şi plafoane pentru fiecare tip de cheltuială eligibilă. Totodată, legea prevede rambursarea cheltuielilor electorale, prin Autoritatea Electorală Permanentă, competitorilor electorali care obţin minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate şi se încadrează în limitele de cheltuieli stabilite de lege, pentru fiecare categorie de cheltuiala electorală.
În același timp, Autoritatea Electorală Permanentă va putea controla și acolo unde va găsi nereguli va putea aplica sancțiuni severe.
"Aceste modificări vor însemna o transparentizare în aplicarea legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Finanțările negre sau gri vor dispărea sau vor fi eliminate aproape în totalitate. Nu cred că partidele sau candidații vor mai risca să accepte altfel de finanțări în afară de cele legale, riscând să piardă subvenția de la stat și sancțiuni dure, întrucât Legea prevede amenzi ale căror limite variază între 10.000 de lei şi 200.000 de lei. În același timp, această lege adoptată în unanimitate în Parlament și susținută și de actualul guvern, are și rolul de a igieniza campaniile electorale. Subvențiile vor fi acordate doar pentru cadru restrâns de cheltuieli care implică o campanie axată mai mult pe informarea directă a cetățeanului în legătura cu platform electorală a candidatului sau prin intermediul mass-media", a explicat deputatul de Argeș Mircea Drăghici, Chestor al Camerei Deputaților și trezorierul PSD.
De subliniat că normele metodologice precizează ce documentele justificative trebuie depuse pentru rambursarea cheltuielilor electorale şi metodologia de rambursare.