Au trecut sapte luni de cand coalitia PSD-PD-L promitea romanilor ca-i va scoate din criza, ca va face reforme reale, ca va debloca economia, ca va stimula investitiile, ca va asigura un context legislativ mult mai prietenos pentru mediul economic… Cu siguranta ca multi dintre noi nu am luat de bune laptele si mierea care se revarsau o data cu promisiunile de rigoare, dar la fel de sigur multi nu am crezut ca se poate ajunge aici. Despre bilantul celor sapte luni de guvernare am discutat cu presedintele PSD Arges, Constantin Nicolescu, incercand sa intelegem, mai ales, de ce social-democratii continua sa gireze o politica fiscala cu consecinte dintre cele mai nefericite pentru Romania.
Domnule presedinte, cat mai tine coalitia aceasta? Se rupe acum sau o mai tineti pe perfuzii pana mai aproape de prezidentiale?
Mai tine inca sapte ani de acum incolo.
Deci inca sapte ani veti fi complice la dezastru?
Nici pe departe! Problema este ca intr-o tara, ca sa poata fi gospodarita, trebuie sa existe o anumita intelegere intre cei care pot sa rezolve lucrurile deosebit de complicate ale unei crize economice, si atunci ai nevoie de o majoritate parlamentara si o majoritate decizionala. Or, viata ne-a demonstrat ca, atunci cand am fost faramitati, cand unul a venit cu o idee buna, i-a anulat-o celalalt. In momentul in care cele doua partide nu vor mai reusi sa se aseze la aceeasi masa si sa rezolve problemele stringente cu care ne confruntam, inseamna ca Romania nu va mai avea nicio sansa. Cred ca a sosit timpul, dupa 20 de ani de tot felul de reprosuri si de pierderi inutile de energii cu lucruri marunte si subiective, sa ne dam seama ca trebuie sa terminam cu aceste meschinarii si sa ne ocupam de aspectele esentiale pentru viitorul Romaniei. Si ar fi timpul ca disputele politice sa inceteze in zona in care dauneaza activitatii si stabilitatii economice. Momentul acesta de criza ne da sansa de a avea o motivatie serioasa sa incepem sa ne apropiem in ceea ce inseamna rezolvarea de probleme importante pentru Romania. In cazul in care noi amestecam treaba asta cu apropiata campanie electorala pentru prezidentiale, inseamna ca facem o mare greseala. Campania electorala este una, iar guvernarea Romaniei este cu totul alta. Daca nu vom avea o guvernare stabila de acum incolo, atunci, intr-adevar, Romania va avea probleme. Astazi exista cele doua partide care au incheiat un pact pentru Romania, iar acest parteneriat trebuie pastrat si respectat. Acesta este fondul problemei. Pe mine nu mai intereseaza schimburile de replici cu substrat politic, ci ma refer la problemele importante ale Romaniei.
Aceasta coalitie si-a inceput mandatul propunand romanilor un plan anticriza si promitand ca va lua cele mai bune masuri pentru a repune economia pe roate. Constatam, insa, ca dupa sapte luni, criza s-a adancit, si nu neaparat din cauza contextului international, cat a masurilor absolut neinspirate ale Guvernului dumneavoastra. Aveti o politica fiscala falimentara, orchestrata de catre ministri PDL care detin portofoliile decidente, dar girata si de partidul dumneavoastra.
Se poate vorbi mult pe aceasta tema, pentru ca sunt lucruri foarte profunde si care necesita ample dezbateri si analize. Uitati, insa, de unde a luat acest guvern situatia economica a Romaniei, grefata pe criza economica mondiala. In general, si in mod deosebit acum, nu poti in sase luni, sau in trei luni, sa iei niste masuri care sa redreseze economia si niste probleme atat de complicate si pe care le-am mostenit. Intr-adevar, am abordat mai mult masuri adminstrative, de reduceri de cheltuieli, si s-a neglijat imbunatatirea situatiei mediului economic. Abia acum, ce-i drept, s-a luat o masura care va avea efecte pozitive, si anume scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
O masura ce trebuia luata din primavara…
Asa este, dar abia acum s-a reusit aplicarea ei. Si mai este un lucru: deblocarea fondurilor pentru lucrarile de infrastructura pe Ordonanta 7…
Deblocare pe care o asteptati de la inceputul anului…
Asa este, dar pana cand s-au gasit solutii financiare, pana cand FMI ne-a verificat si a constatat ca ne-am tinut de cuvant cu reducerea cheltuielilor, cu seriozitatea masurilor stabilite, a trebuit sa treaca niste timp. Acum, FMI a spus: ati fost seriosi, va dam drumul la niste bani. Intr-adevar, se vede ca au fost si niste greseli! Vorbim prea mult pe ecran despre niste solutii care au un termen de rezolvare destul de indelungat, dar dam impresia pe televizor ca se pot rezolva maine, si atunci lumea constata ca ceea ce spunem pe ecran nu se intampla pe teren. Insa intentia si preocuparea exista pentru rezolvarea lucrurilor propuse.
Domnule presedinte, la inceputul anului promiteati ca tara se va transforma intr-un santier, ca se vor demara investitii, ca firmele vor avea de lucru pentru mansardari, infrastructura rutiera si, ulterior, pentru construirea ,,primei case”…
Puteam s-o facem daca aveam bani, dar noi nu am avut. Se incearca diverse solutii si nu spun ca toate au dat rezultatele scontate. Ceea ce vreau sa va spun este urmatorul lucru: ca de sus, de la un nivel care se numeste Presedintie, exista o perturbare serioasa a tuturor institutiilor statului. Functionarea coalitiei, care ar fi trebuit sa fie mult mai buna, este influentata de acest aspect.
Ati discutat vreodata cu partenerii de coalitie, le-ati cerut sa se desprinda de presedintie si sa guverneze alaturi de dumneavoastra, nu de Traian Basescu?
Nu este problema mea, pe mine ma depaseste acest aspect si nu tine de posibilitatile mele de actiune.
Sunteti intr-un mariaj cam nefericit, in care soacra isi tot baga coada, si atunci sunt doar doua solutii: ori divortati, ori PDL ramane cu mama-soacra…
Eu raspund doar de problemele judetului si, intr-adevar, am si un cuvant de spus cand ma duc la centru, dar este un singur cuvant intr-o echipa in care deciziile se iau impreuna.
Dar din punctul dumneavoastra de vedere, acest mariaj, asa cum merge acum, ar trebui continuat?
Eu consider ca acest parteneriat trebuie sa continue, si asta inseamna ca si unii, si altii trebuie sa trecem peste lucrurile marunte si sa ne ocupam de treburi serioase. Daca nu, inseamna ca aceasta coalitie se va rupe de la sine, fara sa o spunem unii sau altii. Dar va spun ca motivul pentru care noi am creat acest parteneriat este foarte important si foarte serios. Noi, PSD, facem toate eforturile sa fim seriosi in aceasta coalitie. Spre exemplu, ultima reusita este ca am convins FMI, in urma negocierilor purtate de catre ministrii nostri, sa se majoreze pensiile cu 2%.
Nu e o absurditate, domnule presedinte, sa mariti pensiile in contextul in care altora le taiati zile de salariu si va pregatiti si de disponibilizari in masa?
Nu marim pensiile, noi respectam o lege prin care s-a decis anterior acest lucru.
De acord, dar asta nu v-a impiedicat sa nu respectati alte legi votate si parafate, si va reamintesc de acea istorica dublare a salariilor cadrelor didactice…
Da, legea e in derulare si o vom aplica atunci cand vom dispune de fondurile necesare. Pana atunci, nu vad de ce nu putem veni in sprijinul unor oameni care sunt la limita existentei si care au urgent nevoie de ajutor. Ceilalti au salarii, nu se compara cu situatia pensionarilor…
Suna a spaga in ajun de campanie, domnule presedinte…
Nu suna a nicio spaga, nu e adevarat! In loc ca presa sa incurajeze o masura normala, o duce in derizoriu. Decizia asta cu 2% nu a fost gandita ca spaga atunci cand a fost votata, adica acum un an, cand a fost stabilit si graficul. Nu erau alegeri anul trecut…
Dar anul trecut nimeni nu se gandea ca, in paralel cu majorarea pensiilor, vor fi salariati obligati sa munceasca zece zile moca…
Trebuie sa facem niste sacrificii. Unii care au un serviciu pot face acest sacrificiu pentru a-i sustine economic pe cei aflati intr-o situatie mult mai dificila decat ei.
De acord, domnule presedinte, sa fim solidari, sa facem sacrificii, dar pentru ce? Pentru perdelele Elenei Udrea, pentru scena lui Ridzi sau pentru incredintarile directe facute pe sume astronomice?
Aceasta este viziunea dumneavoastra…
Asta se vede de aici de jos, domnule presedinte, de la talpa poporului, iar dumneavoastra sunteti un om care bateti teritoriul si probabil ca stiti mai bine decat mine ca oamenii asa vad lucrurile…
Sunt de acord cu asta, dar nu s-au luat masuri cu cei care au gresit? S-au luat si se vor lua masuri in continuare! Asta nu inseamna ca trebuie sa ne oprim din drum!
Clasa politica s-a decredibilizat, domnule presedinte, oamenii nu mai au incredere in dumneavoastra, pentru ca au constatat ca aceasta fabuloasa majoritate guvernamentala, in loc sa-i scoata din criza, mai rau i-a adancit in criza.
Cred ca sunteti prea pesimista…
Eu stiu doar ca tot asteptam sa ne fie mai bine, de douazeci de ani, si nu mai vine odata binele ala! Cat de optimist sa mai fii?
O sa vina si binele ala… Cand se termina criza mondiala si se va pune si la noi la punct sistemul bancar si financiar, atunci ne va fi mai bine. Nu contest realitatea din teren si o stiu la fel de bine ca dumneavoastra, credeti ca mie mi-e usor?!
Nu va e usor, ca de la inceputul anului, spre exemplu, tot faceti poteca la centru pentru niste bani ca sa terminati scolile…
Asa e, si nu mi-e deloc usor sa stau de vorba cu oamenii din teritoriu si sa le spun ca nu avem de unde, nu avem cu ce! Pe de alta parte, noi ne-am obisnuit cu un ritm foarte rapid de rezolvare a problemelor si credem ca peste noapte se pot termina toate.
Macar sa nu se mai ia masuri aberante! Daca guvernarea nu ne poate face bine, macar sa nu ne faca rau!
Am si eu aceeasi teorie, sa stiti!
Si cu toate acestea girati o politica fiscala falimentara!
Noi nu avem Ministerul de Finante si nici condeiul care ne trebuie.
In criminalistica se numeste a fi complice la crima… Ii sustineti pe ministrii PDL in masurile luate!
Si daca nu-i sustinem si intram si in criza politica, asta cum mai e?! Scrieti acolo: avem si criza economica, maine ne certam si avem si criza politica! Iesim toti pe strada si in loc sa mai facem ceva, ne apucam de cearta! Deci peste toata povestea asta, mai cream noi inca un conflict. Este normal? Cine poate sa conduca de maine Romania daca noi ne facem varza? Unde e minunea aia care sa vina maine sa ne rezolve toate problemele?
Si atunci mergeti intr-un compromis de coalitie, care nu va face bine nici dumneavoastra si nu ne face bine nici noua!
Stiu asta, dar ne va face si mai rau daca vom renunta la acest compromis, daca nu vom incerca sa tinem lucrurile sub control. Trebuie sa fim mai atenti la masurile care, intr-adevar, unele s-au luat gresit! Dar e acel vinovat care, chiar daca PDL se intelege cu noi, una vorbim si alta face! Si atunci, poate ca votul acesta de la sfarsitul lui noiembrie va mai clarifica niste lucruri. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa facem si mai multe valuri decat cele facute de lipsa de bani, de lipsa de credibilitate a clasei politice de care vorbeati dumneavoastra… Intr-adevar, lumea ne va condamna si pe noi, ne va critica, dar nu putem sa ne ducem intr-o zona si mai delicata decat cea in care deja suntem!
Regretati ca ati mers in aceasta coalitie sau credeti ca intr-o alianta in care nu ar fi fost implicat Traian Basescu ati fi putut dialoga mai bine?
Ce as vrea sa va dau niste raspunsuri asa ferme, cum va doriti dumneavoastra, dar nu exista raspunsuri miraculoase, noi am luat realitatea zilei in care s-a luat acea decizie. In momentul de criza in care ne gaseam, eu va spun ca era si mai rau.